Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Prvi i još uvijek prisutni! Najstarije gljivarsko društvo u Hrvatskoj

42. Izložba gljiva: Izvlačenje tombole

Objavljeno 10.10.2020. od Klaudija

Šećer na kraju cijele 42. Izložbe gljiva, na kojoj je izloženo 200-ak vrsta gljiva, uslijedio je u 20 sati na sam dan izlaganja, kada je čast izvlačenja tombole dobio počasni predsjednik Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” Mladen Strižak, čiji je doprinos Društvu nezamjenjiv nakon dugog niza godina. Naime, kroz dugih 42 godine postavljanja izložbi gljiva, sudjelovao je na svima, a bio je i predsjednik Društva kroz dugih 21 godinu. Ujedno, na prste jedne ruke može se izbrojati koliko ga nije bilo na sastancima Društva ponedjeljkom od samog osnivanja, i to zbog razloga kao što je bolest. Ove godine je nakon svečanog otvorenja 42. Izložbe održao predavanje skupini biologa pod nazivom “Jestive gljive i opasni dvojnici”.

Zahvaljujući nesebičnom trudu blagajnice Društva Danice Macanga u pripremi poklona, nagrade su podijeljene u sedam kategorija, a izvučeni su sljedeći dobitnici tombole:

1. nagrada: pletena drvena košara za gljivarenje – 13062

2. nagrada: slika M. Lakraa, s motivom gljiva – 03532

3. nagrada: reprodukcija, slika s motivom cvijeća u vazi – 03546

4. plaćeni gljivarski put u Volavlje, s ručkom – 13052

5. ukras vrganj i časopis “Svijet gljiva” – 13050

6. majica u plavoj boji s kragnom ili narančasta majica, u određenoj veličini, uz časopis “Svijet gljiva” – 13063

7. majica u plavoj boji s kragnom ili narančasta majica, u određenoj veličini, uz časopis “Svijet gljiva” – 13054.

Nagrade će se podizati u prostorijama Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” u Zagrebu, Tkalčićeva 33, u ponedjeljak, 12. listopada 2020., uz predočenje dobitnog broja, nakon 18 sati.

Ujedno, završetak 42. Izložbe gljiva su dočekali, osim spomenutih, predsjednica Društva i determinatorica gljiva Vesna Dujlović, determinator gljiva, koordinator izleta i bivši predsjednik Društva Dubravko Furlan, determinatori gljiva i članovi Upravnog odbora Jasenka Paunović, Antun Kiš i Jasenko Prpić, potom Roža Brletić – članica Nadzornog odbora, Darko Popek, Vladimir Brlas i Klaudija Klanjčić – članovi Upravnog odbora, članica Društva Nataša Brlas i nekoliko posjetitelja, koji su nagrađeni izborom jestivih gljiva, koje su im dopuštene za ponijeti kući.

Napomenimo i novost na ovogodišnjoj Izložbi, a to je gljivarski test koji je organizirao determinator gljiva Antun Kiš.

– Izradio je dodjelne drvene podloške od kojih je na fiksnom dijelu postavio gljive, njih 20-ak vrsta, a ispod svakog preklopnog dijela karticu s nazivom vrste. Na taj je način svaki posjetitelj mogao provjeriti svoje poznavanje gljiva. Na kraju je mogao pročitati i obavijest o tome – istaknuo je počasni predsjednik Strižak, vidno zadovoljan istim.

Posljednjih sat vremena u znak sjećanja popraćen je s nekoliko fotografija, a posebno sa zajedničkom svih prisutnih.

Uglavnom, cijeli dan poštivale su se mjere Stožera civilne zaštite, u smislu nošenja maski i dezinfekcije ruku prilikom ulaska u dvoranu te je sve proteklo u najboljem redu, u opuštenoj atmosferi. Iduća izložba gljiva očekuje se još ove godine, u skorije vrijeme, ali na Trgu bana Josipa Jelačića.

Čestitke svima koji su dobili na tomboli, uz posebnu zahvalu članovima Društva koji su svojim nesebičnim trudom i požrtvovnošću doprinijeli da se održi i ova 42. Izložba gljiva, iako u otežanim uvjetima zbog koronavirusa. Svi koji nisu mogli doći zbog posebnih pravila koja su na snazi, nadamo se da će uživati u objavljenim fotografijama na ovoj stranici.

Tekst i fotografije: Klaudija Klanjčić

Fotografija – drveni podlošci: autor Antun Kiš