Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Prvi i još uvijek prisutni! Najstarije gljivarsko društvo u Hrvatskoj

Bira se Europsko stablo 2021. godine: Podržite našu Najstariju Medulinku – čokoladno stablo naših uspomena

Objavljeno 26.02.2021. od Klaudija

Stablo ladonje u centru Medulina, na medulinskoj placi (trgu), nakon osvajanja titule Hrvatskog stabla 2020. godine, predstavlja Republiku Hrvatsku u međunarodnom natjecanju – Europsko stablo 2021. godine.

Natjecanje traje od 1. do 28. veljače 2021. do ponoći, a glasati se može s jedne email adrese za dva favorita, putem poveznice: https://www.treeoftheyear.org/CR.

Naša ladonja (Celtis australis L.), ‘Najstarija Medulinka’, jedina kandidatkinja čokoladnih plodova, je u konkurenciji 14 stabala iz cijele Europe. Nalazi se na: GPS: N 44.821899°, E 13.936562°. Predložila ju je Općina Medulin.

– Godine brzo prolaze, kaže nam. Na placi (trgu) je oduvijek živo. S tržnicom, plesom i višestoljetnim običajima spaljivanja princa karnevala i ritualne prvosvibanjske krađe kada mladići hrabrost i ljubav djevojkama iskazuju krađom cvijeća, ograde, automobila ili brodica mještana koji ih nalaze pod stablom na placi. Danas uživa u dobrom filmu ili predstavi, njiše se na ljetnom koncertu, zapjeva za Božić. Tada se posebno dotjera, druži s mještanima i gostima. Najviše se veseli dječjoj igri i smijehu, magične čokoladne bobice podarit će im i ubuduće. Priča nam najstarija Medulinka, Ladonja na našoj placi – predstavljeno je naše stablo iz Hrvatske u priči ‘Najstarija Medulinka’, www.treeoftheyear.org/CR.

Morski.hr također opisuje ovo stablo s juga Istarske županije: – Stablo ladonje  vanvremenski je suputnik ljudi, čijim se slatkim, čokoladnim bobicama hranio i sam Odisej, simbol čovjeka putnika, na svom putu kući. Posebno se i daleko u prošlost veže za središta istarskih mjesta jer se u njenom hladu oduvijek susretalo. Mali svakodnevni razgovori jednako kao i donošenje odluka od značaja za zajednicu, cijela prošlost Mediterana krije se u krošnji toga stabla. Na našim prostorima iza različitih naziva uvijek je ista slika: košćela, kostela, koprivić, koprivica ili pak fafarinka, kostanjula, pelegrinka. A u Medulinu ona je Ledonja za najstarije koji pamte koliko i protagonistica ove priče, Najstarija Medulinka, 115 godišnje stablo ladonje na medulinskoj placi.

Uglavnom, cilj je međunarodnog natjecanja za Europsko stablo godine istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, posebno tragajući za stablima ukorijenjenim u život zajednice, koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i povezanosti s ljudima.

Video o ladonji može se pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=TSTocFAyxFM.

Klaudija Klanjčić