Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Prvi i još uvijek prisutni! Najstarije gljivarsko društvo u Hrvatskoj

Božinović najavio popuštanje mjera: ‘Od ponoći kretanje po županijama bez propusnica’

Objavljeno 18.04.2020. od Klaudija

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović gostujući na televiziji N1 komentirao je kada će doći do ublažavanja mjera uvedenih radi sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.

Naime, restrikcije koje je Nacionalni stožer nametnuo prije mjesec dana trebale bi isteći sutra, a mnogi se pitaju hoće li one biti produžene ili će Stožer neke od njih popustiti.

”U više navrata smo rekli da se sve restriktivne mjere u principu produljuju. Vjerojatno će doći do nekih modifikacija, ali o tome tek trebamo dovršiti određene razgovore. Mjere od 19. ožujka gdje je obustavljen rad puno toga, te mjere su sad dio promišljanja na razini Vlade. Ministri su ukazali na određene aktivnosti za koje bi bilo dobro da funkcioniraju. Vlada će zauzeti određena stajališta, a onda to treba proći i s epidemiološke strane da se vidi kako bi bilo moguće dio toga aktiviratiNeke mjere će se modificirati, recimo, prije svih ove s e-propusnicama. Mi ćemo sa županijskim stožerima vidjeti kako organizirati putovanja po županijama bez da se koriste e-propusnice. Treba voditi računa o specifičnosti svake županije, međutim, mislimo da to možda ne bi bio prevelik rizik”, kazao je ministar i dodao:

”Jasno je da svako popuštanje nosi rizik povećanja broja oboljelih, a prvi cilj Vlade je spasiti živote. Ne možemo bezgranično živjeti u režimu o kojem ne funkcionira ekonomija i zato izlazna strategija mora biti promišljena, postupna. To znači da, kad nešto popustite, treba određen broj dana vidjeti kako je ona utjecala na povećanje broja oboljelih i onda idemo dalje ili se vraćamo na početak”.

Rekao je da bi više-manje svi mogli ići prema popuštanju mjera osim nekih žarišta.

Misli da su u fazi da se mjere mogu produžavati na 15 dana, ali ovisno o situaciji mjere će se moći produžiti za 7 ili 15 dana. Jedina mjera koja ostaje na 30 dana je ona o zabrani ulaska u Hrvatsku jer je takva odluka na razini EU. Ostaje i na 30 dana odluka o kamionskom prijevozu, ali neće više biti konvoja.

”Bit će poseban režim, policija će kontrolirati na cestama, da se ne mora čekati dugo na granicama”, rekao je Božinović.

Otvaranje trgovina, frizerskih salona…

“Sve su mjere stožera temeljene na preporukama struke, a ovise o građanima. Osnovna mjera će biti održavanje distance među ljudima, to je najveći rizik. Svako popuštanje koncentracije je tu vrlo loše”, kaže Božinović.

Na pitanje o otvaranju frizerskih salona i nekih drugih djelatnosti rekao je: “Nulti zakon za sve djelatnosti su epidemiološki zakoni. Nije to komplicirano – fizička distanca, osobna higijena… Nije da se to ne može napraviti, ali mijenja ono kako je bilo prije. Teško je osigurati fizičku distancu u nekim aktivnostima, uključujući frizeraje. S druge, strane jasno mi je da je potreba za frizerajima”, rekao je Božinović dodajući da njega šiša supruga.

O otvaranju restorana i kafića kaže: “Preporučio bih poslodavcima da ovo vrijeme iskoriste da osmisle kako bi funkcionirali sve što rade, a da se poštuje fizička distanca, ne okupljanje većeg broja ljudi i higijena.”

U odnosu na protekli tjedan, kada su produljili rad trgovina i otvorili tržnice, kaže da se epidemiološka situacija nije pogoršala. Zahvalio se i vjernicima jer je velika većina poštovala odluke Stožera da nema misa. Kao dokaz tome vidi upravo povoljnu epidemiološku situaciju, javlja N1.

Na pitanje o radu Stožera kaže da će analizu raditi netko drugi poput građana, a ne oni. Misli da se cilj, a to je zaštita života i neopterećivanje zdravstvenog sustava, ispunjava.

Proboj virusa u domove za starije

Upitan je li proboj virusa u staračke domove najveća strateška pogreška stožera, Božinović je rekao:

“Ja ne mislim da je strateška pogreška, pogotovo vidite li iskustva u drugim zemljama. Još u veljači je bila preporuka HZJZ-a da se zabrane sve posjete. Ne podižete mjere dok se ne vidi da se nešto ne događa. Naši domovi su više od mjesec i pol izdržali, mi smo stalno ukazivali da su domovi za starije jedne od najranjivijih instituacija. Da nismo to radili sigurno bi situacija bila nalik nekim drugim zemljama. Prati se primjena mjera u domovima. Ako se prati primjena onda problema ne bi trebalo biti”, kaže Božinović.

Praćenje građana

Na pitanje ima li smisla praćenje građana i izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama, Božinović kaže da se treba vratiti na vrijeme kada je epidemija krenula u Italiji i Austriji, a vjerovalo se da je velik broj građana Hrvatske bio u tim zemlljama i da nisu bili voljni to reći.

“S obzirom na razdoblje inkubacije, to više nije na tragu nečeg ašto bi se trebalo provoditi, ali imate na razini EU incijativu kako iskoristit suvremen tehnologije da bi mogli, ne kao Vlada, nego kao građani znati jesmo li bili u blizini nekoga tko je postao covid pozitivan. Mislim da je novi prijedlog EK dobar u kontekstu harmoniziranog pristupa”, rekao je.

Na pitanje o preraspodjeli u njegovom resoru kaže da su se odrekli pojedinih programa i svega bez čega se može i to je na razini 145 milijuna kuna iz proračuna.

“Svima jednako sigurno ne treba rezati”, rekao je Božinović na pitanje o smanjivanju plaća.

Izvor: https://www.rtl.hr/vijesti-hr/koronavirus/3801695/bozinovic-najavio-popustanje-mjera-od-ponoci-kretanje-po-zupanijama-bez-propusnica/ (18.4.2020., 9,38 sati)