Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Prvi i još uvijek prisutni! Najstarije gljivarsko društvo u Hrvatskoj

Dan Grada Zagreba: Svečana dodjela javnih priznanja u gradskoj palači Dverce

Objavljeno 31.05.2021. od Klaudija

U povodu Dana Grada Zagreba, svečanost dodjele javnih priznanja Grada Zagreba u nazočnosti brojnih visokih uzvanika održana je u ponedjeljak, 31. svibnja 2021., s početkom u 11,00 sati, u gradskoj palači Dverce na Katarinininom trgu 6 na zagrebačkom Gornjem gradu.

Sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorima prema njihovoj kvadraturi vezanih za bolest COVID‑19, praćenje dodjele Nagrada i Medalja Grada Zagreba te Zagrepčanke godine nije dopušteno predstavnicima medija u samoj dvorani palače Dverce, već im je omogućeno isključivo online prijenosom putem You Tube kanala Gradske skupštine Grada Zagreba: https://www.youtube.com/channel/UCRMm4Xt9ruoQ8FG7NpIHCsA. Prema programu, moderator je bio Frano Ridjan, a cjelokupno događanje započeto je Himnom Republike Hrvatske. Nakon održanih uvodnih govora uslijedio je glazbeni program, a potom svečanost dodjela.

Dodijeljene su Nagrade Grada Zagreba, Nagrada Zagrepčanka godine i Medalje Grada Zagreba, a na osnovu Zaključaka Gradske skupštine Grada Zagreba od 16. ožujka 2021., potpisanih od predsjednika Mislava Hermana čiji je ovo bio zadnji mandat, u znak javnog priznanja za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu.

Ovogodišnji dobitnici Nagrade Grada Zagreba su pedagoginja Milka Babović, vrsna atletičarka Mladosti i doajenka hrvatskoga sportskog novinarstva – posmrtno, Crveni križ Zagreb za posebne napore i veliko zalaganje u pružanju pomoći građanima pogođenima potresom i poplavom u posebno teškim uvjetima zdravstvene i ekonomske krize, dekanica Fakulteta za film i scenske umjetnosti pri Sveučilištu Libertas i umirovljena nacionalna prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Branka Cvitković, hrvatski književnik, prevoditelj, publicist i novinar Stjepan Čuić, dežurno osoblje Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb dana 22. ožujka 2020. – 36 osoba, glazbeni umjetnik i vokalni solist Drago Diklić – jedan od pionira hrvatske glazbe i zaštitni znak Zagreba, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji je posljednjih godina znatno pridonio razvoju potresnog inženjerstva, Hrvatsko liječničko glazbeno društvo Hrvatskoga liječničkog zbora u povodu 50. godišnjice uspješnog djelovanja, povjesničarka umjetnosti i znanstvena savjetnica u miru Snješka Knežević za cjelokupan doprinos u znanstvenoj karijeri povijesti urbanizma i arhitekture Grada Zagreba, potpredsjednica Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i koordinatorica projekata Marica Mirić za izniman dugogodišnji doprinos i veliki entuzijazam u promicanju prava osoba s invaliditetom, Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ za uspješnu javnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveno prosvjećivanje, promociju zdravlja i prevenciju bolesti u protekle 72 godine, Radna skupina i projektni tim znanstveno-istraživačkog i izdavačkog projekta ‘Povijest hrvatskog jezika od srednjeg vijeka do 21. stoljeća’, dekanica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Snježana Sekušak-Galešev, izbornik Hrvatske rukometne prezentacije i glavni trener seniorske ekipe Rukometnog kluba Lokomotiva Zagreb Nenad Šoštarić, arheologinja i muzeologinja, muzejska savjetnica i umirovljena ravnateljica Uprave za kulturni razvitak Ministarstva kulture Republike Hrvatske Branka Šulc, akademik Josip Maić za istraživanja na području veterinarske virologije i vakcinologije u znanstvenoj zajednici te Primarni respiracijsko-intenzivistički centar (PRIC) Kliničke bolnice Dubrava za izniman doprinos od početka pandemije u pružanju zdravstvene zaštite svim oboljelima od bolesti COVID-a uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u gradu Zagrebu i sjeverozapadnom dijelu Republike Hrvatske.

U ime nagrađenih dobitnika Nagrade Grada Zagreba zahvalio se akademik Josip Madić.

Nagrada ‘Zagrepčanka godine’ dodijeljena je Alemki Markotić, ravnateljici Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ i jednoj od vodećih znanstvenica u Hrvatskoj iz područja biomedicinskih znanosti, posebno virusologije, za nemjerljiv doprinos u borbi protiv pandemije COVID-19.

Medalje Grada Zagreba primili su maratonka i hrvatska olimpijka Matea Matošević Hačić, glazbenik Tomislav Krkač – Tomas za cjelokupan doprinos glazbenoj te razvoju zagrebačke klupske scene, Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja za izniman doprinos na području otkrivanja sudbina nestalih hrvatskih branitelja i svih nestalih osoba u  Domovinskom ratu, Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja ‘Vukovarske majke’ za izniman doprinos ubrzavanju i unaprjeđenju procesu rješavanja pitanja zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, policijski službenik Duje Podrug zbog požrtvovnosti prilikom sprječavanja pljačke poslovnice banke na području Črnomerca u Zagrebu, Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO iz Zagreba za izuzetan uspjeh i rezultate u radu te izniman doprinos u sprječavanju i suzbijanju širenja epidemije uzrokovane virusom SARS-CoV-2 uzrokovane bolešću COVID-19, voditelj, novinar, književnik i pjesnik Željko Krznarić za doprinos glazbenom i književnom stvaralaštvu posvećenom Gradu Zagrebu, dr. med. Bruno Škurla za nesebičnu požrtvovnost u Domovinskom ratu te dugogodišnji humani i stručni rad te najbolji profesor geografije na svijetu za 2020. godinu Dejan Nemčić zbog sveukupnih dostignuća u području humanitarne i kulturne djelatnosti.

Nakon sat i pol svečanosti dodjele, uslijedilo je u dvorištu palače Dverce zajedničko fotografiranje nagrađenih, a potom su dane izjave za medije.

Tako je , čestitajući svim Zagrepčanima Dan Grada te dobitnicima na priznanjima, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević istaknula kako njihova postignuća na raznim poljima služe na ponos Gradu.

– Grad Zagreb bio je i ostat će mjesto koje motivira i nadahnjuje, mjesto koje potiče samo ono najbolje u ljudima. Hvala svim dobitnicima na njihovom iskrenom i predanom radu, na djelima i riječima, na njihovoj bezuvjetnoj ljubavi prema svome poslu, prema gradu Zagrebu i njegovim žiteljima – rekla je, ujedno čestitavši na pobjedi novoizabranog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Među visokim uzvanicima na ovogodišnjoj dodjeli prisustvovalo je i izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je uputio čestitke svima nagrađenima, kao i Zagrepčanima i Zagrepčankama u povodu Dana grada, a osobito Alemki Markotić, koja je bila na čelu borbe protiv Covid-19. Ujedno, u obraćanju novinarima uputio je i kritiku nekim televizijskim kućama zbog neobjektivnog izvještavanja u predstavljanju kandidata u posljednjim izborima.

Novinarima su se još obratili Alemka Markotić, omiljeni glazbenik Drago Diklić i rukometni izbornik Nenad Šoštarić.

Nakon svečanosti, uputili smo se još i u Edukativni centar Svijet gljiva ‘Prof. dr. sc. Romano Božac’ na Trgu bana Josipa Jelačića, jedinstvenom u svijetu, gdje smo uz članove Gljivarskog društva ‘Kamilo Blagaić’ naišli i na peteročlanu obitelj iz američke Arizone, a koja je ostala oduševljena viđenim. U povodu Grada Zagreba organiziran je Dan otvorenih vrata, a liofiliziranim gljivama vesele se svi, od najmlađih do najstarijih.

Tekst i fotografija: Klaudija Klanjčić