Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Prvi i još uvijek prisutni! Najstarije gljivarsko društvo u Hrvatskoj

Hrvatski zavod za javno zdravstvo: Preporuke za putovanja tijekom epidemije COVID-19

Objavljeno 23.06.2020. od Klaudija

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju ne preporučuje se putovati u inozemstvo ako nije nužno. Ako je razlog putovanja opravdan i nužan, podsjećamo da je na destinaciji potrebno pridržavati se osnovnih i najvažnijih uputa sprječavanja infekcije: fizičkog razmaka, nošenja maske za lice u zatvorenim prostorima i čestog pranja ili dezinfekcije ruku.

Po povratku iz inozemstva preporučuje se izbjegavati mjesta i događaje s većim okupljanjima i grupiranjima ljudi, posebice u zatvorenim prostorima, a ako ih nije moguće izbjeći, preporučuje se nošenje maske za lice, često pranje/dezinfekcija ruku i održavanje fizičkog razmaka od drugih ljudi, odnosno izbjegavanje bliskog kontakta s drugim ljudima na manje od 1,5 metar tijekom 14 dana po povratku. Ako u roku od 14 dana po povratku iz inozemstva obolite (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja, umor, glavobolja, gubitak njuha i/ili okusa, bolovi u mišićima i zglobovima), obavezno ostanite kod kuće i javite se izabranom liječniku telefonom radi daljnjih uputa.

Ako se putuje javnim prijevozom, obavezno treba koristiti maske za lice radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja drugih u prijevoznom sredstvu.

Izvor: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/preporuke-za-putovanja-tijekom-epidemije-covid-19/ (objavljeno 23.6.2020.)