Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Prvi i još uvijek prisutni! Najstarije gljivarsko društvo u Hrvatskoj

Izlet: Neki u Žerjavinec, a neki u Sesvetske šume

Objavljeno 06.07.2020. od Klaudija

Kako se prošle subote, 4. srpnja 2020., nije vozilo ZET-ovim autobusima u Žerjavinec, voditelj izleta Dubravko Furlan poveo je skupinu zainteresiranih, a koji su došli na dogovoreno mjesto u Dubec, u Sesvetske šume, koje su obilovale krasnicama i golubovačama, a naposljetku se pronašao čak i jedan vrganj.

Oni koji su imali vlastiti prijevoz, njih četvero, otišli su u Žerjavinec, gdje ih je dočekalo mnoštvo gljiva, posebno krasnica i golubovača.

Kako je bilo u Sesvetskim šumama ovoj izuzetno veseloj ekipi entuzijasta u prirodi, najbolje da pročitamo iz sljedećih redaka Dubravka Furlana:

“U subotu 4. 7. ove godine trebali smo ići na dugo planirani gljivarski stručni izlet u Žerjavinec, mjesto pokraj Zagreba. Međutim, dan prije, radi radova na cesti, ZET je prekinuo sav autobusni promet o čemu me pravovremeno obavijestila naša ‘logistika s kopna’ Klaudija. Dakle, u zakazani dan, otišao sam ipak  u Dubec, gdje smo se trebali sastati, u slučaju da netko nije čitao obavijest koju je Klaudija pravovremeno stavila na našu web stranicu te je u neznanju krenuo na izlet. Tako je i bilo. Izuzevši mene, okupilo se ukupno osmero ljudi. Da izlet ne bi propao, već putem sam razvijao dvije opcije: ili se vratiti u Dubravu i zaputiti se prema Dotrščini ili otići u šumu koja se prostire prema sjeveru od Sesveta pa do Markovog Polja. Prevladala je druga varijanta.

Krenuli smo autobusom br. 212 prema Sesvetama, ubrzo našli most preko potoka, kao i ulaz u šumu. Šuma je zapravo šetnica i rekreacijski park poput dotrščinske šume te obiluje drvećem hrasta, graba, bukve, breze, ali i petero-igličastog bora Pínus cémbra,  koji je u velikom broju rastao osobito na jednom mjestu i odavao dojam Gorskog Kotara.

Od gljiva smo našli samo jedan vrganj Bolétus reticulátus, puno presnaca Lactárius volémus, golubača Rússula viréscens, ljubičasto-zelenih krasnica Rússula cyanoxántha, ljubičasto-nogih krasnica Rússula violéipes, djedova Leccínum gríseum i puno podstavki  Xerocómus subtomentósus.

Tokom nalaženja gljiva i njihove determinacije na staništu, dobili smo telefonski poziv nekih članova, koji su ipak automobilima, uspjeli doprijeti do Žerjavinca. Nakon dobivenih uputa na daljinu uspjeli su naići, uglavnom na iste vrste kao i mi. Tome se ne treba čuditi, jer se obje šume nalaze relativno blizu s lijeve strane iste prometnice.

Nakon izleta, po starom običaju išli smo na ‘zapisnik’, u obližnji bar, koji se zove Eden bar, gdje smo bili srdačno posluženi. Na istome mjestu sam svima pregledao gljive i održao kratku determinaciju.

Ovim izletom smo službeno ispunili program proljeće – ljeto za ovu godinu. Slijedi odmor do 31. 8. kada ćemo se opet susresti u prostorijama Društva i spremni dočekati jesensku sezonu gljiva.”

Tekst: Dubravko Furlan, Klaudija Klanjčić

Fotografije: Dubravko Furlan