Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Prvi i još uvijek prisutni! Najstarije gljivarsko društvo u Hrvatskoj

Podsjetnik: Nakon ljetne pauze večeras sastanak u prostorijama Društva

Objavljeno 31.08.2020. od Klaudija

Podsjećamo članove/ice da će se večeras u prostorijama Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” održati sastanak nakon ljetne stanke, s početkom u 18 sati. Glavna tema sastanka bit će izlet na Velebit 5. rujna 2020., kao i prikupljanje popisa zainteresiranih za nabavu sira škripavca na navedenom izletu.

Plan izleta bit će večeras podijeljen svima koji će ići na izlet, a tekst prenosimo u cijelosti:

“Gljivarski izlet na Srednji Velebit – Baške Oštarije

  1. rujna 2020. g. na gljivarske terene

Polazak u 7,00 h u subotu 5. rujna 2020 g. s parkirališta kod Cibone. Doći 15 min ranije zbog smještaja u autobus.

Kreće se organiziranim autobusom, već poznatim prijevoznikom „Jakuš“ autocestom preko Karlovca, Gospića do Baških Oštarija. U Hostelu Baške Oštarije nalazi se restoran i sirana, gdje možemo dobiti topli obrok i kupiti razne vrste vrlo kvalitetnih sireva po vrlo povoljnim

cijenama. Hostel se nalazi u kući nekadašnje škole s pogledom na Dabarske Kukove Filipov Kuk, Žuti Kuk i

ostale. Tu bi napravili pauzu za popiti kavu i kupnju sireva koji se rasprodaju do poslijepodne.

Na posljednjem sastanku u ponedjeljak 31. kolovoza treba se javiti tko želi sir škripavac ili koji drugi, i napraviti popis, jer  se sirevi moraju naručiti dva dana ranije. Tu ćemo napraviti pauzu za kavu i ako netko želi rani ručak koji treba naručiti – od jela sa žlicom  nude vinski gulaš s noklicama po cijeni od 35 kn i još što šta. Imaju dobar meni.

Tu bi napravili pauzu da se ljudi namire, a onda produžili put Karlobaga. Stotinjak metara na desnoj strani prije Kubusa nalazi se dobra makadamska, možda je sada i asfaltirana staza do Prpinih kućica. Tu se može dobiti samo piće. Pred kućicama se nalazi veliko parkiralište. Onda krećemo Prpinom markacijom oko obronaka Basače,  gdje ima obilje gljiva, od kojih su u to doba najčešći vrganji  i kračuni. Kod Prpe se može dobiti samo piće, a na roštilju ispeći gljive ili meso koje moramo donijeti sami, za što moramo zamoliti vlasnika. U ugodnoj atmosferi nadstrešnice, gdje se može smjestiti cijeli autobus, biti će naša baza.

Organizator Franjo Čataj, a vodič Neda Chiara Pagliarini (za autobus) i terenski vodič je Dubravko Furlan koji će na povratku kod Prpe vršiti determinaciju gljiva. Staza je dobro markirana i ako netko napusti grupu neka samo slijedi markaciju za Prpu, koja se križa s markacijom za selo Stupačinovo u kojem počinje Premužićeva staza.

Povratak po dogovoru uz koji potrebni zastanak. Cijena prijevoza orijentaciono 120 kn prema terenska. Molimo pridržavanje mjera po uputama epidemiologa.”