Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Prvi i još uvijek prisutni! Najstarije gljivarsko društvo u Hrvatskoj

Podsjetnik: Sutra izlet na Petrovu goru

Objavljeno 26.06.2020. od Klaudija

Podsjećamo da, budući je Gljivarijada u Glini odgođena, Gljivarsko društvo “Kamilo Blagaić” organizira izlet 27. lipnja 2020. na Petrovu goru, pod vodstvom dugogodišnjeg člana Franje Čataja.

Polazak će biti u 8 sati s parkirališta kod Cibone, a povratak u poslijepodnevnim satima, po dogovoru.

Budući se do današnjeg dana prijavilo oko 35 članova/ica, mole se preostali da se uključe jer autobus ima mjesta za 50 ljudi. Također, možete javiti i prijateljima.

Svi zainteresirani možete kontaktirati: 098/9838978, Franjo Čataj.

Tijekom vožnje i prilikom izlaska iz autobusa, potrebno je poštivati mjere u vezi koronavirusa ili COVID-19, maske su obvezne, a možete uzeti i rukavice.

Cijena izleta je 70,00 kuna. Mole se svi koji nisu platili da plate u autobusu.

Petrova gora nalazi se u Karlovačkoj županiji, na prostoru okruženom stoljetnim bukovim šumama te je zbog prirodnih ljepota idealno mjesto za odmor i rekreaciju, udaljena samo sat i pol vožnje automobilom od Zagreba (80 km) i malo manje od dva sata od Rijeke (150 km). Pruža se smjerom sjeveroistok – jugozapad, duljine 25 km. Nekad se ta gora nazivala Gvozd što znači šuma.

Kako su objavile Hrvatske šume, Lovački dom Muljava nalazi se 33 km od Karlovca, u smjeru Vojnića, na obroncima Petrove gore. Otvorenog je tipa i pruža usluge smještaja u osam soba s ukupno 27 ležaja. Prednost su mu velike prostorne mogućnosti organizacije privatnih proslava, poslovnih sastanaka, domjenaka i konferencijskih događanja. U prostorije restorana u prizemlju i na katu objekta moguće je smjestiti i do 135 osoba, a na terasi objekta i do 250 osoba. U neposrednoj blizini objekta nalazi se prostor uređen kao natkrivena terasa s pečenjarom na vodeni pogon te s ponudom hrane i pića za goste i grupe do čak 400 osoba. LD Muljava poznat je po bogatoj gastro ponudi jela od divljači, jela po narudžbi, jela s roštilja, sezonskih jela, jela s ražnja, kao i deserta od šumskih plodova te je dobio brojna priznanja. U zadnjih nekoliko godina LD Muljava uspješno se bavi i uslugama cateringa.  Iza objekta u pravcu šume izgrađena je drvena staza kojom turisti mogu šetati i uživati u ljepoti šume i njezinim sadržajima. Lovački dom ima veliko parkiralište, dječje igralište i suvenirnicu. LD Muljava pogodan je za lovni turizam, budući se nalazi u lovištu Petrova gora (13.450 ha), a u kojem je moguće loviti svinju divlju, srnu običnu kao i šljuke.

Posjet ovom staništu brojnih biljnih i životinjskih vrsta, ali i značajnim povijesnim lokalitetima, započinje pokraj Lovačkog doma Muljava, a od njega vodi nekoliko staza.

Za Poučnu stazu “Rimski put”, koja je kružnog oblika i opremljena informativnim pločama o planetu Zemlji, potreban je lagan tempo i sat vremena. Zelena staza proteže se od od Lovačkog doma  sve do najvišeg vrha Petrove gore – Velikog Petrovca na 512 metara pa se preko Kraljevog groba vraća do Muljave. Uz Veliki Petrovac postoje i ostali vrhovi – Mali Petrovac od 507 m i Mali Velebit od 325 m.

Dodatni sadržaji na Petrovoj gori (izvor: Hrvatske šume):

– kulturne i povijesne znamenitosti (grob kralja Petra, Pavlinski samostan Sv. Petra, spomenici iz 2. svjetskog rata i dr.)
– poučne staze Rimski put i Kraljev put
– mini zoo vrt
– vožnja biciklima i usluge team buildinga
– usluge Streličarskog kluba Muljava s jedinom stalnom 3D streličarskom stazom u Hrvatskoj
– usluge Paintball kluba Karlovac
– promatranje ptica u Ornitološkom parku Petrovac.

Nezaobilazan desert zbog kojeg stanovnici Karlovačke županije, kao i svi ostali iz Hrvatske i inozemstva, dolaze onamo su palačinke sa sladoledom od vanilije i vrućim preljevom od šumskog voća.

Budimo odgovorni i pazimo na sebe i druge u vezi koronavirusa. Iskoristimo mogućnost odlaska u prekrasnu prirodu i vidimo se sutra.

Klaudija Klanjčić

Fotografija: Lovački dom Muljava na Petrovoj gori, izvor: www.hrsume.hr