Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Prvi i još uvijek prisutni! Najstarije gljivarsko društvo u Hrvatskoj

Prošla događanja

_____________________________________________________________________________________

U subotu  21. svibnja 2022.  održan je proljetni gljivarski izlet u Žerjavincu 

                            

______________________________________________________________________________________

U ponedjeljak 16.5.2022. godine u 18 00 sati u prostorijama Društva u Tkalčićevoj 33 održana je Izvanredna skupština Društva.

DNEVNI RED:

  1. Izbor radnog predsjedništva
  2. Izbor zapisničara i dva ovjerovitelja zapisnika
  3. Donošenje odluke o broju članova Upravnog odbora –  Dopuna/promjena Odluke o promjeni Statuta
  4. Prijedlog izmjene stavka 15. Zapisnika sa Izborne skupštine Društva održane 25.02.2022. godine u Češkom domu u Šubićevoj 20.
  5. Razno
Zašto je održana Izvanredna skupština Društva?
Svi koji ste sudjelovali na Izbornoj skupštini Društva 25.2.2022. u Češkom domu znate da smo izglasali da se broj članova Upravnog odbora smanji sa 11 na 7.  Izabrali smo  tako imenom i prezimenom 6 članova UO, pridodali tome predsjednicu, koja je automatski i članica UO i dobili predloženu i izglasanu brojku od 7 članova Upravnog odbora.
ALI, na istoj Skupštini mi smo izabrali i izglasali potpredsjednika Društva koji je također član UO Društva. Tako smo dobili 8 članova UO.
Promjena broja članova UO, sa ostalim predloženim izmjenama Statuta upisana je u Registar Udruga.
Promijenjena je točka 15. Zapisnika sa Izborne skupštine.

 

______________________________________________________________________________________

Dana 25. travnja 2022. determinator Zvonko Vuk održao je zanimljivo predavanje o mikrostrukturi gljiva. 

Predavanju je prisustvovalo  17 članova Društva.

                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________________

SMRČKIJADA U ČAKOVCU prošla je praćena oblacima, kišom i vjetrom.

Prva ovogodišnja gljivarijada održana 09. 04. 2022. u Čakovcu nije, kako je planirano, prošla u znaku lova na najvećeg smrčka. Osim nekoliko čeških smrčkovica, drugih smrčaka vidjeli nismo!

Domaćini su uspjeli pronaći par primjeraka, tek toliko da “ulovimo” barem njihove  fotografije.

No, sve to nije omelo  tradicionalno i nadaleko čuveno gostoprimstvo GD “Smrčak”. Dočekao nas je stol prepun svakojakih međimurskih đakonija, niste znali što biste prije probali! A za ručak – ukusan gulaš, taktovi glazbe i vedra lica prijatelja koji su se nakon dugo vremena ponovo sreli.

 

_____________________________________________________________________________________

Redovna izborna skupština GD “Kamilo Blagaić”

Gljivarsko društvo „Kamilo Blagaić“ iz Zagreba, kao najstarije takovo društvo u Hrvatskoj, održalo je u petak, 25. veljače 2022., Redovnu izbornu skupštinu u zgradi Češke besede, Šubićeva 20, od 18,00 do 22 sata.

Predsjednica Društva Vesna Dujlović osvrnula se u pozdravnom govoru na dosadašnje primjedbe o tome kako se cijelo Društvo – uz web stranicu – pretvorilo u ‘pogrebno društvo’ te je zamolila minutu šutnje da se oda počast za sve preminule članove unazad dvije godine, budući se prošle godine zbog pandemije koronavirusa i nemogućnosti sastajanja u Tkalčićevoj ulici, koji prostor je stradao uslijed zagrebačkog potresa, Skupština nije mogla održati. Naime, u posljednje dvije godine preminulo je ukupno dvanaest članova/ica i jedan simpatizer Društva, uz naglasak da je među njima bilo četiri počasna člana: gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i tri determinatora – mentora: Romano Božac, Robert Unger i Pavao Burić. Ostali preminuli su: Ladislav Miklečić – Laci (dugogodišnji likvidator Društva), Vesna Vranaričić, Tomislav Perušić, Srećko Ljevar, Vilim Antolić, Nikola Viličić, Vladimir Pavlek, Seka Turkalj, Bojan Šušić.

Dnevni red se provodio od 18,15 do 21,30 sati – glasali su redovni i počasni članovi.

Dnevni red bio je sljedeći:

Izbor Radnog predsjedništva

Izbor zapisničara i dva ovjerovitelja zapisnika

Izvješće o radu Društva i izvješće tima za izlete

Izvješće o radu i planu rada Stručnog povjerenstva

Izvješće Nadzornog odbora

Izvješće o financijskom poslovanju u 2020. i 2021. godini

Izvješće o Planu financijskog poslovanja za 2022. godinu

Rasprava o izvješćima i njihovo prihvaćanje

Davanje razrješnice:

– Upravnom odboru

– Nadzornom odboru

– predsjednici Društva.

Dodatne informacije (Izmjena Statuta, izbor likvidatora Društva…)

Izbor Kandidacijskog i Izbornog povjerenstva

Izbor predsjednika Društva

Donošenje odluke o davanju ovlaštenja predsjedniku za zastupanje Društva

Izbor: Nadzornog odbora

Odluka o izboru: Upravnog odbora

Razno (podjela diploma za položeni gljivarski ispit, povelje počasne članice Društva…)

U Radno predsjedništvo izabrani su jednoglasno Franjo Čataj, Roža Brletić Višnjić i Željko Radošević, a kao zapisničarka Marijana Vrančić. Za dva ovjerovitelja zapisnika izabrani su Ivica Ivić i Vladimir Brlas.

Franjo Čataj kao provoditelj Dnevnog reda pročitao je članak 27. Statuta i naglasio da Društvo ima ukupno 206 članova, s time da se još uvijek primaju novi članovi. Na početku je bio prisutan 51 član, a kasnije su se pridružila još tri, tako da je ukupno prisustvovalo 54 članova.

Uslijedilo je javno glasanje po točkama Dnevnog reda.

Predsjednica Društva Vesna Dujlović predstavila je u pola sata rad Društva i tima za izlete na čelu s Franjom Čatajem u protekle dvije godine. Podsjetila je da su 24. veljače 2020. u Upravni odbor bili izabrani: Vesna Dujlović – predsjednica Upravnog odbora, Vladimir Brlas – zamjenik predsjednice Upravnog odbora, Ljerka Brajčić – tajnica, Danica Macanga – blagajnica, Antun Kiš – determinator, Franjo Čataj zadužen za izlete, Klaudija Klanjčić s obvezom uređenja web stranice Gljivarskog društva „Kamilo Blagaić“, Marijana Vrančić, Gordan Hudina, Darko Popek i Stanislav Frančišković Bilinski. Jasenka Paunović predložena je za počasnu članicu Društva. U Stručno povjerenstvo tada su izabrani: počasni predsjednik Mladen Strižak koji je ujedno i determinator – mentor, Dubravko Furlan – determinator, Zvonko Vuk – determinator i Jasenka Paunović – determinatorica. U Nadzorni odbor izabrani su Roža Brletić Višnjić, Olivija Marković i Božica Vodeničar. Navela je sve glavne gljivarske događaje vezane za Društvo, uključujući i izlete, istaknuvši da su se omogućila četiri besplatna autobusa za gljivarenje. Tri člana Društva položila su gljivarske ispite na Izložbi gljiva u Studentskom centru u listopadu 2021. godine. Prema izvješću krajem 2020. godine učlanilo se te godine 55 članova, a isključeno njih 29 zbog neplaćanja članarine, dok prema izvješću krajem 2021. godine učlanjeno je 28 članova, a isključeno 43 članova zbog neplaćanja članarine. Naposljetku se zahvalila svim članovima koji su na bilo koji način doprinijeli radu Društva, a prije svega blagajnici Danici Macanga, Antunu Kišu zbog nesebičnih determinacija na izletima i ponedjeljkom u službenoj prostoriji u Tkalčićevoj – uključujući reprezentativnu ekipu pomoćnog kuhanja, Franji Čataju za nesebičan doprinos za organizaciju izleta kroz protekle dvije godine, Klaudiji Klanjčić zbog vođenja web stranice, Zvonku Vuku zbog rada u Muzeju gljiva, svim članovima koji su doprinijeli 43. Izložbi gljiva u Studentskom centru, determinatorima za 2020. i 2021. godinu, Stručnom povjerenstvu zbog provedbe gljivarskog ispita u 2021. godini, Nadzornom odboru s Rožom Brletić Višnjić na čelu, članovima za pomoć u pripremi Blagijade.

Izvješće o radu i planu rada Stručnog povjerenstva je izostalo pa se prešlo na Izvješće Nadzornog odbora, koje je pročitala Roža Brletić Višnjić. Pohvalila je posebno rad blagajnice Danice Macanga zbog savjesnog vođenja knjige i blagajne, a koje poslove je nastavila nakon dotadašnje blagajnice Zdenke Pifat. Osvrnula se, između ostalog, i na izvješće Inventurnog povjerenstva za 2020. i 2021. godine pa je glasanjem odlučeno da se neke stvari otpišu i da se da prijedlog za otpis. Ujedno je istaknuto, obzirom na samu povijest i postojanje Društva od 1983. godine, da je u javnosti primijećeno sve manje trovanje ljudi od gljiva, zahvaljujući edukacijama i determinacijama, u čemu su svoj veliki doprinos dali i Gljivarsko društvo „Kamilo Blagaić“ i Muzej gljiva. Naglasila je da je gljivarski tečaj prošle godine završilo 15 članova/ica, a troje ih je položilo gljivarski ispit. Potom je pročitala Izvješće o financijskom poslovanju u 2020. i 2021. godini uz detaljan prikaz prihoda i rashoda, kao i Izvješće o Planu financijskog poslovanja za 2022. godinu.

Uslijedila je rasprava o Izvješćima i njihovo prihvaćanje.

Nakon toga se došlo do davanja razrješnice dosadašnjima Upravnom odboru, Nadzornom odboru i predsjednici Društva.

Najavljene su izmjene Statuta u nekim točkama – posebno u vezi glasanja počasnih članova, s time da je ukazano na razliku između onih koji su članovi Društva i onih koji to nisu, a za likvidatora Društva javio se Franjo Jankov. Saslušani su savjeti dugogodišnjeg člana Stjepana Beline, koji je ukazao na neke nejasnoće. Neki članovi iznijeli su svoje prijedloge, koji su uneseni u Zapisnik pa će se sukladno tome, ako će biti potrebno, promijeniti neke točke Statuta. Sukladno svim primjedbama, na ovoj Skupštini je izglasano da novi Upravni odbor ima sedam članova, a ne kao do sada prethodnih godina njih jedanaest. Ujedno, izglasano je da naš stariji član kao počasni član ne plaća članarinu.

Izabrano je Kandidacijsko i Izborno povjerenstvo u sastavu od tri člana: Marica Funarić, Ivica Ivić i Marica Tušuk.

Za predsjednicu Gljivarskog društva „Kamilo Blagaić“ izabrana je dosadašnja predsjednica Vesna Dujlović.

Vezano za izbor Upravnog odbora, nije donesena odluka o izboru istog, već se izglasalo na samom početku da se dvoje članova koji nisu prisutni na Skupštini maknu s unaprijed pripremljenog popisa. Potom je dvoje dosadašnjih članova odustalo, a onda je uslijedilo glasanje s devetero njih na listi – anonimno, zaokruživanjem njih šestero, budući predsjednica Društva automatski ulazi u Upravni odbor.

Nakon glasanja, a uslijed prebrojavanja glasova, članovi/ice su dobili priliku da se malo opuste uz bogato pripremljen domjenak, koji se nastavio nakon završetka Skupštine na još pola sata. Pod pauzom se moglo počastiti različitim delicijama postavljenim u hodniku prije velike dvorane, a vrhunac svega bio je pečeni odojak – donacija člana Zvonka Vuka.

Uglavnom, rezultati su predstavljeni u 20,40 sati, nakon pauze. Biralo je sveukupno 54 članova, koje je popisala Božica Vodeničar, a dva listića su bila nevažeća.

U novi Upravni odbor izabrani su sljedeći članovi: Antun Kiš, Zvonko Vuk, Jelena Sikirica Ćavar, Danica Macanga, Lana Stepan, dok su Anita Kračun i Vladimir Brlas dobili jednak broj glasova, zbog čega se pristupilo ponovnom glasanju. Izabrana je Anita Kračun, a Vladimir Brlas je zamolio da se još jednom prebroje svi prisutni te je ustanovljen također broj od 54.

U novi Nadzorni odbor izabrani su sljedeći članovi: Roža Brletić Višnjić, Marica Funarić i Božica Vodeničar, a za njihove zamjenike: Željko Radošević, Zdenka Pifat i Natalija Brlas.

Vladimir Brlas izabran je za zamjenika predsjednice Gljivarskog društva „Kamilo Blagaić“.

Donesena je i odluka o davanju ovlaštenja predsjednici za zastupanje Društva.

Potom je riječ dobio Zvonko Vuk, trenutno stručni suradnik u Muzeju gljiva, koji je dobio novi naziv po prijedlogu bivšeg gradonačelnika Milana Bandića, tako da se sada zove Edukativni centar „Prof. dr. sc. Romano Božac“. Vuk je naveo probleme s kojima se suočavao u protekle dvije godine u vezi Muzeja gljiva, a sve kako bi isti opstao na dosadašnjoj lokaciji. Budući je bio predsjednik Društva od 2018. do 2020. godine, osvrnuo se i na neke članove Upravnog odbora koji su bili u tom vremenu, a nastavili to biti i u sljedećem razdoblju. Ujedno je predstavio i neke članove koji polaze gljivarski tečaj te se zahvalio na svemu angažmanu od njihove strane, a posebno prisutnima Jeleni, Ivani i Lani. Pozvao je sve članove/ice da dolaze pogledati gljive u stalažama Muzeja gljiva, a koje je nazvao „mumije“.

Kako se Dnevni red odužio, a približavalo se već 21,30 sati, prijašnji predsjednik Društva od 2016. do 2018. godine – Dubravko Furlan dobio je čast da podijeli diplome za položeni gljivarski ispit u listopadu 2021. godine, i to Jeleni Sikirica Ćavar, Ivani Kovačić, dok treći član Miro Nižić nije bio prisutan pa će mu se naknadno uručiti diploma. Kao determinator gljiva i ljubitelj istih, Furlan je naposljetku istaknuo poznatu Sokratovu rečenicu u vezi gljivarskog svijeta: „Znam da ništa ne znam.“

Izglasano je naposljetku da se u ime Društva nagrade dvije osobe za svoj dvogodišnji rad.

Povelja počasne članice Društva bit će naknadno uručena Jasenki Paunović.

Večer je završila s tamburašima i plesom u posljednjih pola sata, s time da su se svi mogli počastiti s izloženim poslasticama.

Zbog trenutno važećih mjera Stožera CZ, svi prisutni na Skupštini morali su imati važeće Covid potvrde (cijepljeni, preboljeli ili testirani) i imati zaštitnu masku.

Svi dodatni detalji sadržani su u Zapisniku s Godišnje izborne skupštine, uz sva priložena Izvješća, koji se čuvaju u Gljivarskom društvu „Kamilo Blagaić“.

Sve u svemu, u ova teška vremena pogođena zagrebačkim i petrinjskim potresom, pandemijom koronavirusa i ratom koji je započeo napadom Rusije na Ukrajinu ovih dana, konkretno 24. veljače 2022., čime se totalno uzdrmala svjetska scena, bila je ovo prilika da se nakon dugo vremena vide međusobno članovi Društva i razmijene pokoju riječ. Ne znamo što nam budućnosti nosi, ali živimo s nadom da će uskoro sve ružno prestati i da će zavladati mir u cijelom svijetu, kako bi se moglo bezbrižno odlaziti u prirodu i uživati u prekrasnom svijeta gljiva u svakom kutku zemlje.

Tekst: Klaudija Klanjčić

________________________________________________________________________________________________________________________________

Predstavljanje knjige “Gljive – morfologija, sistematika i toksikologija”, autora dr. sc. Romana Božca

 

Na Interliberu u petak, 12. studenog 2021., u 18 sati, u paviljonu broj 5 na Zagrebačkom velesajmu, na štandu Školske knjige, predstavljeno je dugoočekivano novo izdanje knjige “Gljive – morfologija, sistematika i toksikologija”, autora dr. sc. Romana Bošca, izdavač: Školska knjiga, u prisustvu članova i članica Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” iz Zagreba, koji su se obukli u narančaste majice Društva, na čelu s predsjednicom Vesnom Dujlović i počasnim predsjednikom Mladenom Strižakom. Na predstavljanju su bili i Bojana Božac, kćerka Romana Bošca, kao i Zvonko Vuk, stručni suradnik u Muzeju gljiva.

Knjigu su predstavili dr. sc. Ante Žužul, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige, Bojana Božac, dipl. ing., Zvonko Vuk, inženjer elektrotehnike i stručni suradnik u Edukativnom centru “Svijet gljiva dr. sc. Romano Božac” (Muzeju gljiva), mr. sc. Mladen Strižak, počasni predsjednik Gljivarskog društva »Kamilo Blagaić« i urednik Goran Bukan Breberić.

Dolazak na ovogodišnji zagrebački sajam knjiga “Interliber”, koji se održavao od 9. do 14. studenog 2021., bio je moguć samo uz COVID potvrde, negativan PCR test ili brzi antigenski test, sukladno epidemiološkim mjerama.

Regularna cijena knjige je 279,00 kn. U pravilu su cijene svih novih naslova na Interliberu bile snižene za 20 posto.

Tekst: Klaudija Klanjčić

Izvor fotografija: Facebook – Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić, objavljene 13.11.2021.

_____________________________________________________________________________

Izložba gljiva  u Studentskom centru

9. listopada 2021. uspješno je održana dvodnevna izložba gljiva u Studentskom centru. Tom prilikom Gljivarsko društvo “Kamilo Blagaić” u Sekciji mladih gljivara dobilo je  tri nova gljivara: Jelenu Sikirica Ćavar, Ivanu Kovačić i Miru Nižića.

Upućuju se čestitke za uspješno položene ispite od cijelog Gljivarskog društva.

Evo kako je ovaj veliki dan opisala na svom Facebook profilu 10.10.2021. Jelena Sikirica Ćavar, uz riječi zahvale, a što je objavljeno na Facebook stranici Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić uz njezine fotografije:

“Od danas Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić & Gdkb Sekcija Mladih Gljivara ima 3 nova gljivara:

Miro, Ivana Kovacic  & Jelena

Hvala edukatorima – determinatorima:

Vesna Dujlovic

Antun Kiš

Dubravko Furlan

Zvonko Vuk

& profesoru Mladenu Strižaku na predavanjima i poučnim izletima!

Baš nam je bilo lijepo, zanimljivo i poticajno da nastavimo učiti dalje.

Hvala na podršci našoj ekipici koja će  na ispit sljedeće godine:

Lana Stepan

Gorana Vitale

Hel Ena

Mirna Katičić

Ljerka Tomic

Petra Ban & ostali.”

Tekst: Klaudija Klanjčić

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Druga obljetnica smrti prof. dr. sc. Romana Bošca

Gljivarsko društvo “Kamilo Blagaić” iz Zagreba i Edukativni centar “Prof. dr. sc. Romano Božac”, poznat kao Muzej gljiva, na dan 27. veljače 2022. obilježavaju ove godine drugu obljetnicu smrti prof. dr. sc. Romana Bošca, postavljanjem košarice sa cvijećem i lampašima.

Romano Božac bio je jedan od najvećih zaljubljenika u gljive na svjetskoj razini, utemeljitelj Edukativnog centra “Bogatstvo svijeta gljiva” (Muzeja gljiva) u Zagrebu, suosnivač Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” u Zagrebu, dugogodišnji determinator – mentor i bivši profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Svojim znanjem, iskustvom te požrtvovnim i neumornim radom s gljivama ostavio je neizbrisiv trag u povijesti gljivarstva – utemeljio je Edukativni centar “Bogatstvo svijeta gljiva”, poznat po nazivu Muzej gljiva, i to u samom središtu Zagreba,  s oko 1600 vrsta gljiva, što nema nitko na svijetu, čime je Republiku Hrvatsku stavio na neprestižno prvo mjesto.
Posljednje počivalište nalazi mu se na groblju u Markuševcu i mjesto je posjeta brojnih ljubitelja gljiva iz naše zemlje i iz inozemstva.
Tekst i foto: Klaudija Klanjčić

___________________________________________________________________________________________________________________________________

IZLET NA PUČEĆI KAMEN

Gljivarsko društvo “Kamilo Blagaić” organiziralo je gljivarski izlet u subotu, 6. studenog 2021., na Pučeći Kamen u Gornjoj Bistri – Kraljevom vrhu, na koji se odazvalo dosta članova i članica. Objavljene fotografije govore više od riječi.

Program je bio sljedeći:

8 i 50 polazak ZET-ovim busom s terminala Črnomerec za G. Bistru (linija broj 176)9 30 okupljanje iza zadnje stanice busa u G. Bistri (križanje Bistranske i Ribničke ulice)

12 00 ručak iz ruksaka (imat ćemo otvorenu vatru, možete ponijeti nešto za peći)

13 00 determinacija Antun Kiš na stolu blizu izvora Pučeći Kamen
15 30 povratak iz Gornje Bistre.
Svi koji su došli osobnim prijevozom mogli su parkirati vozila u Gornjoj Bistri ili na cesti Gornja Bistra – Kraljev Vrh (Ribnička ulica, desno od Bistranske) te se pridružiti gljivarima iz ZET-ovog autobusa, kako bi udruženi išli na cilj – Pučeći Kamen, gdje su se tradicijski mogli ispeći jeger i kobasice.
Na raspolaganju su svima bili determinatori i vodiči Antun Kiš, 091 60 90 002 i Vesna Dujlović, 091 529-4468.
Fotografije: Facebook – Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić (objavljene 7.11.2021.) i Vesna Dujlović (objavljene 6.11.2021.)