Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Prvi i još uvijek prisutni! Najstarije gljivarsko društvo u Hrvatskoj

URED ZA UPRAVLJANJE U HITNIM SITUACIJAMA: Izrađena aplikacija Prijava za pregled građevina nakon potresa

Objavljeno 25.03.2020. od Klaudija

Na službenim stranicama Grada Zagreba 23. ožujka 2020. objavljeno je da je GDi za Ured za upravljanje u hitnim situacijama izradio aplikaciju „Prijava za pregled građevina nakon potresa“. Stoga se mole građani da na poveznici https://arcg.is/1vafny0 popune aplikaciju, jer će na ovaj način pomoći i ubrzati procjenu štete. Istaknuto je da su Ured, kao i sve službe te volonteri Civilne zaštite, radili cijelu noć. Do tada je zaprimljeno oko 5000 prijava za brzu procjenu šteta, a dan prije je odrađeno više od 500 brzih procjena na terenu uz nesebičnu podršku volontera svih inženjerskih struka.

U nedjelju je podignuto šatorsko naselje na Trgu Franje Tuđmana, u Cvjetnom naselju je prenoćilo 59 osoba, podijeljeni su obroci po Donjem gradu, građevinske tvrtke su raščišćavale koridore, komunalno-prometno redarstvo je odradilo označavanje zgrada u suradnji s PU zagrebačkom. Postrojbe opće namjene civilne zaštite su pomogle u evakuaciji  i raščišćavanju bolnica. U suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb radio se transport nepokretnih osoba iz zgrada kojima je bitno narušena statika.

Uglavnom, mole se građani za strpljenje, jer će timovi građevinara obići građevine prema prioritetima.

Kako je pojašnjeno na novac.jutarnji.hr, zagrebačka informatička tvrtka, poznata po upravljanju infrastrukturom kroz primjenu geoinformacijskih sustava (za telekome, energetiku i promet), izradila je aplikaciju preko koje građani mogu prijaviti svoju zgradu oštećenu u potresu za pregled, a objavio ju je 24. ožujka Ured za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba. To će, kako kažu, ubrzati procjenu štete te je taj Ured zamolio građane da popune aplikaciju, a preko nje se može, osim osnovnih podataka, priložiti nekoliko fotografija nastalih oštećenja, postaviti lokaciju zgrade na karti te dati i kratki opis štete.

Boran Lončarić, osnivač te kompanije, objavio je na Facebooku da su aplikaciju konfigurirali 23. ožujka poslijepodne i tijekom noći te je rano ujutro aktivirana u izravnoj suradnji s Uredom za upravljanje hitnim situacijama. Kako je rekao za Jutarnji list, zbog iskustva koje imaju u tom području i vlastite infrastrukture koju razvijaju već 30 godina, trebalo im je samo 20 sati da inženjeri izrade tu mobilnu aplikaciju u oblaku pod nazivom ‘Prijava za pregled građevina nakon potresa’. Za nju je ključna softverska osnova njihov GDi Ensemble, s podatkovnim fondom iz GDi Atlasa, a aplikaciju su sada razvili besplatno. Tvrtka je inače uključena i u podršku tima Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske. Njegova je tvrtka svojedobno snimila i napravila 3D digitalni Atlas grada Zagreba za potrebe prostornog planiranja, a to je, ocjenjuje Lončarić, i izuzetno vrijedan fond koji će se moći koristiti u sagledavanju potreba obnove zgrada koje su sada stradale. Inače, tvrtka zapošljava oko 300 inženjera, a većinu prihoda ostvaruje u inozemstvu, od Kolumbije, preko Abu Dhabija, do Kijeva, gdje vodi kritičnu infrastrukturu i industrijske infrastrukturne mreže. To što rade on ukratko opisuje terminom ‘digitalna replika svijeta’, a imaju više od tisuću klijenata.

Tekst: Klaudija Klanjčić

Fotografija: Boran Lončarić (izvor: novac.jutarnji.hr)