Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Održana Godišnja skupština HMGS-a: Diplome za zvanje determinatora dobili su i članovi Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”

Objavljeno 10.04.2018. od Klaudija

Diplome za zvanje determinatora dobili su članovi Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”: Zvonko Vuk, Dubravko Furlan, Vesna Dujlović, Ivica Ivić i Jasenko Prpić.

Zagreb, 26.3.2018. – U Društvenom domu u Prepuštevcu kraj Sesveta održana je u subotu, 24. ožujka 2018., Godišnja skupština Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza (HMGS). U radu Skupštine sudjelovalo je stotinjak gljivara iz cijele Hrvatske. Uz predsjednika Društva Zvonka Vuka i tajnicu Vesnu Dujlović u radu Skupštine sudjelovali su i delegati: Dubravko Furlan, Franjo Čataj, Momir Jovičić, Ljerka Brajčić, Dako Brajčić, Jasenka Paunović, Antun Kiš, Zorka Stanisavljević, Duško Stanisavljević, Danica Macanga, Marijana Vrančić, Jasenko Prpić te Mladen Strižak, kao predsjednik Stručnog povjerenstva HMGS-a.

Tom prigodom prihvaćeno je Izvješće o radu Saveza u proteklih godinu dana, kao i program rada za sljedeće razdoblje. Izabran je novi Upravni odbor HMGS-a, kojeg je članom postao i donedavni predsjednik Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” Dubravko Furlan. Njegov izbor za člana UO HMGS-a popraćen je pljeskom. Za predsjednika HMGS-a ponovno je izabran Branko Bartolić.

Valja istaknuti da su među navedenim delegatima bili i svi novi determinatori iz Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”, koji su u svečanom dijelu Skupštine dobili diplome za zvanje determinatora, i to: Zvonko Vuk, Dubravko Furlan, Vesna Dujlović, Ivica Ivić i Jasenko Prpić. Oni su potpisali sporazum o obavezama u radu i suradnji s HMGS-om. Zlatna plaketa dodijeljena je posthumno Milanu Drljači.

Tajnica Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” Vesna Dujlović je u raspravi koja je uslijedila tražila odlučnije i veće angažiranje Upravnog odbora Saveza i svih društava i udruga u rješavanju problema s izdavanjem dozvola za branje gljiva. Njezino izlaganje skupštinari iz cijele Hrvatske podržali su snažnim pljeskom.

Delegat Momir Jovičić upoznao je sudionike s inicijativom Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” da Ujedinjeni narodi utemelje Svjetski dan gljiva 10. svibnja, na dan kada je utemeljen Muzej gljiva u Zagrebu. Također je predložio da Upravni odbor HMGS-a razmotri njegovu inicijativu da Savez utemelji: Nacionalni dan gljiva, i to 10. lipnja kada je osnovan Savez, zatim Hrvatski mjesec gljiva u listopadu, po prijedlogu Vesne Dujlović i Hrvatski gljivarski gastro tjedan, također u listopadu. I ovu inicijativu skupštinari su podržali pljeskom.

Među nazočnim gostima valja istaknuti zamjenika gradonačelnika Zagreba Stjepana Škrapeca, ispred Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, koji je gljivarima obećao pomoć u pregovorima s Hrvatskim šumama, sa ciljem da gljivarske iskaznice gljivarskih društava i udruga (ujedno i HMGS-a) vrijede na terenu kao dozvola za branje nadzemnih gljiva i ostalih nedrvnih šumskih proizvoda.

Tekst i fotografije: Momir Jovičić

Objašnjenje fotografija od 24. ožujka 2018.:

  1. Determinatori Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”: Zvonko Vuk, Vesna Dujlović, Dubravko Furlan i Jasenko Prpić, s Mladenom Strižakom – počasnim predsjednikom Društva te Brankom Bartolićem- predsjednikom HMGS-a
  2. Dubravko Furlan, novi član Upravnog odbora HMGS-a
  3. Vesna Dujlović, tajnica Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”, tijekom svog izlaganja
  4. Delegati Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”