Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Prijedlog Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”: SVJETSKI DAN GLJIVA UN-a

Objavljeno 29.03.2018. od Klaudija

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić podržale inicijativu GDKB-a da se predloži Ujedinjenim narodima utemeljenje Svjetskog dana gljiva.

 Zagreb, 29. 3. 2018. – Krajem prošle godine došao sam na ideju da Ujedinjeni narodi, na inicijativu Republike Hrvatske, utemelje Svjetski dan gljiva. Uslijedilo je istraživanje na internetu i kada sam utvrdio da takav dan ne postoji, načinio sam Komunikacijski plan realizacije ideje te sam pokrenuo inicijativu prema tadašnjem predsjedniku Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” Dubravku Furlanu i našem neprikosnovenom autoritetu na području gljivarstva prof. dr. sc. Romanu Bošcu. Uskoro je predsjednik Furlan potvrdio i osnovao stručno povjerenstvo, koje je predložio Božac, a kojeg su tvorili  prof. dr. sc. Romano Božac, redoviti profesor Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – koordinator povjerenstva, zatim prof. dr. sc. Floriana Bulić-Jakuš, redovita prof. Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Milan Glavaš, redoviti profesor Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njihov zadatak je bio prvo da ispitaju utemeljenost moje ideje za Svjetski dan gljiva i zatim da napišu stručno obrazloženje zašto je potrebno utemeljiti Svjetski dan gljiva.

Prof. dr. sc. Romano Božac predložio je da se Svjetski dan gljiva obilježava 10. svibnja, na dan kada je utemeljen Muzej gljiva u Zagrebu, jedinstven u svijetu. U Muzeju je izloženo više od 1.500 vrsta liofiliziranih gljiva iz brojnih zemalja kao što su Hrvatska, Kina, Japan, Ukrajina, Rusija, Slovenija, Austrija, Francuska, Italija…, što je ujedno i svjetski rekord izloženih liofiliziranih vrsta gljiva, čime se diče Grad Zagreb i Republika Hrvatska. Izložene gljive su trajni eksponati, a izgledaju  kao da su žive. Muzej gljiva je bez sumnje kulturna i znanstvena institucija te turistička atrakcija Grada Zagreba, kojeg posjećuju studenti, đaci, brojne udruge gljivara, delegacije i tisuće turista iz cijelog svijeta. Idejni začetnik i utemeljitelj je voditelj Muzeja prof. dr. sc. Romano Božac.

U opširnom obrazloženju stručnog povjerenstva ističe se, među ostalim, kako  ekosustav (biocenoza) kao zajednicu živih organizama (prokariota, protista, gljiva, biljaka i životinja) nije moguće niti zamisliti bez čarobnog i beskonačnog kraljevstva gljiva.

Upravni odbor GDKB-a prihvatio je obrazloženje stručnog povjerenstva te je predsjednik Furlan 22. siječnja 2018. uputio u ime Upravnog odbora GDKB-a dopise predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić. Uskoro smo iz Ureda predsjednice RH  dobili odgovor s podrškom incijativi GDKB-a, a nakon toga i iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, koji su nam dali naputak kako dalje postupati. Između ostalog, predsjednik GDKB-a Zvonko Vuk zatražio je mišljenje Ministarstva poljoprivrede o  prijedlogu GDKB-a za utemeljenje Svjetskog dana gljiva. GDKB se nada povoljnom mišljenju Ministarstva poljoprivrede s kojim će otići na razgovor u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Tada Republika Hrvatska kreće u proceduru predlaganja Ujedinjenim narodima utemeljenja Svjetskog dana gljiva.

Momir Jovičić, dipl. ing. agronomije, novinar HRT-a u mirovini