Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

42. Izložba gljiva: Razgledavanje s gradonačelnikom Bandićem

Objavljeno 11.10.2020. od Klaudija

Gljivarsko društvo “Kamilo Blagaić” iz Zagreba uspjelo je i ove godine 10. listopada organizirati, iako u otežanim uvjetima zbog pandemije koronavirusa, 42. po redu tradicionalnu Izložbu gljiva u prostorijama Studentskog centra u Savskoj 25, za razliku od svih prethodnih godina samo na jedan dan.

Nakon svečanog otvorenja u 10 sati, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić krenuo je u obilazak gljiva postavljenih prethodnu večer po stolovima, zajedno s mr. sc. Lukom Čuljakom, ravnateljem Javne ustanove Maksimir, u pratnji članova Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”. Naime, Izložbu su postavili determinatori gljiva Zvonko Vuk, Antun Kiš, Vesna Dujlović, Jasenka Paunović, Jasenko Prpić i počasni predsjednik Društva Mladen Strižak.

Tijekom obilaska, gradonačelnik je s velikim interesom obišao stolove, gdje su mu pojašnjene neke vrste gljiva od strane Zvonka Vuka, bivšeg predsjednika Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” i sadašnjeg stručnog suradnika iz Edukativnog centra “Prof. dr. sc. Romano Božac”, koji je promijenio svoj naziv iz Edukativnog centra “Bogatstvo svijeta gljiva” na prijedlog gradonačelnika prilikom svečanog otvorenja u lipnju 2020. godine drugog dijela postava na Trgu bana Josipa Jelačića.

Pojašnjavanju gljiva pridružio se i počasni predsjednik Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” Mladen Strižak, dok je predsjednica Društva naposljetku istaknula da su upravo on i Jasenka Paunović dvoje živućih članova na ovogodišnjoj Izložbi, koji su punih 42 godine postavljali izložbe gljiva, zbog čega su nagrađeni pljeskom od svih prisutnih. Ujedno, predsjednica je ukazala na potrebu postavljanja izložbe gljiva na Trgu bana Josipa Jelačića, radi predstavljanja i edukacije stanovništva, o čemu se gradonačelnik složio. Dogovoreno je da se ista uskoro organizira, u suradnji s Javnom ustanovom Maksimir.

Ove godine, na što je posebno ukazao determinator gljiva Antun Kiš, pronađena je na iznenađenje sviju Macrolepiota venenata – otrovna sunčanica u Turopolju, i to u bjelogoričnoj šumi, a koja se do sada jako rijetko mogla viđati na izložbama gljiva.

Tekst i fotografije: Klaudija Klanjčić