Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Predavanje 13. veljače 2017. – prijedlog za natječaj za najbolju gljivarsku fotografiju 2017.

Objavljeno 26.02.2017. od Marijana Vrančić

Tijekom svojeg predavanja 13. veljače 2017. o fotografiranju gljiva, Petar Zvonimir Gajšak (76) – inače član Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” od 2010. godine i član Nadzornog odbora – komentirajući gljivarske uratke, došao je na ideju da Društvo raspiše natječaj za najbolju gljivarsku fotografiju u 2017. godini, za što je iskazan veliki interes članova.

Predložene su tri nematerijalne nagrade – u obliku plaketa.

Budući se javio interes i za kategoriju fotografija mobitelom, s obzirom da veliki dio gljivara slika isključivo njime, Gajšak je zaključio da bi bilo dobro dodijeliti dvije nagrade, za prvo i drugo mjesto, i to za najbolje fotografije fotoaparatom, kao i jednu nagradu za fotografiju mobitelom, a koje ne bi trebao dobiti isti gljivar.

“Znači, odabrale bi se najbolje fotografije fotoaparatom od dvojice gljivara. Njih dvojica trebaju pripremiti svaki barem 50 fotografija, koje bi nakon izbora oni prezentirali i komentirali zajedno s tročlanim (može i više) povjerenstvom – ocjenjivačkim sudom, kojega bi sačinjavali Antun Kiš, Drago Remenarić i moja malenkost. Na posebnom sastanku ocjenjivačkog suda dogovorit će se kriteriji, a po meni osnovni uvjet za izbor fotografija je njihova tehnička ispravnost (fokusiranje, tj. oštrina i pravilna ekspozicija), a za ocjenu i rangiranje fotografije gledat će se njihova kompozicija i emocionalni dojam, koji slika ostavlja na promatrača pa i determinacijska podobnost, ako se radi o gljivi. Mi nismo samo gljivari, nego općenito i ljubitelji prirode pa ne bih odbacio niti negljivarske motive”, objasnio je Gajšak.

Vezano za ljubav prema fotografijama, Gajšak je napomenuo: “Još kao gimnazijalac bio sam član fotokluba, razvijao sam filmove i izrađivao slike. Kasnije mi je kao tamna komora služila kupaonica u obiteljskoj kući. Još i danas zbog nostalgije čuvam kompletnu opremu i tisuće crno-bijelih filmova različitih formata. Od 70-ih godina bavim se color fotografijom (color negativi i dijapozitivi), a zadnjih 12 godina isključivo digitalnom fotografijom. Zbog pomanjkanja vremena to bavljenje nije intenzivno.”

Više o prijavama za natječaj, kao i tome mogu li se natjecati sami članovi ocjenjivačkog suda, odlučit će se na narednim sastancima Društva.

Tekst: Klaudija Klanjčić