Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Objavljeno 20.09.2022. od Marijana Vrančić

Sazivanje konstituirajuće sjednice UO GD Kamilo Blagaić

Sazivam ovim putem konstituirajuću sjednicu novog UO te molim sve novoizabrane članove  Upravnog i Nadzornog odbora, zamjenika predsjednice, kao i Franju, Marijanu, ovjerovitelje zapisnika da dođu u srijedu 2.3.2022. u 17,00 sati u Muzej gljiva. Molim vas donesite pripremljena Izvješća da možemo sve potpisati i što prije predati u Grad. Ja ću pripremiti izmjenu Statuta, koju također trebamo predati uz Zapisnik.
Vesna Dujlović, predsjednica Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”
____________________________________________________________________________________________________________________________________

POZIV: Redovna izborna skupšina Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”

Objavljeno 17.02.2022. od Klaudija

Pozivamo Vas na redovnu, izbornu skupštinu Gljivarskog društva „Kamilo Blagaić“,

koja će se održati 25. veljače 2022. godine u Češkoj besedi, Šubićeva 20, s početkom u 18 00 sati.

Predlaže se sljedeći:

DNEVNI RED:

 1. Izbor radnog predsjedništva
 2. Izbor zapisničara i dva ovjerovitelja zapisnika
 3. Izvješće o radu Društva i izvješće tima za izlete
 4. Izvješće o radu i planu rada Stručnog povjerenstva
 5. Izvješće Nadzornog odbora
 6. Izvješće o financijskom poslovanju u 2020. i 2021. godini
 7. Izvješće o Planu financijskog poslovanja za 2022. godini
 8. Rasprava o izvješćima i njihovo prihvaćanje
 9. Davanje razrješnice:

Ø Upravnom odboru

Ø Nadzornom odboru

Ø Predsjednici Društva

 1. Dodatne informacije (Izmjena Statuta, izbor likvidatora Društva…)
 2. Izbor Kandidacijskog i Izbornog povjerenstva
 3. Izbor predsjednika društva
 4. Donošenje odluke o davanju ovlaštenja predsjedniku za zastupanje Društva
 5. Izbor:
 • Nadzornog odbora

15. Odluka o izboru:

 • Upravnog odbora
 1. Razno (podjela diploma za položeni gljivarski ispit, povelje počasne članice Društva..)

 

NAPOMENA: Zbog trenutno važećih mjera Stožera CZ, svi prisutni na Skupštini moraju imati važeće Covid potvrde (cijepljeni, preboljeli ili testirani) i imati zaštitnu masku.

PREDSJEDNICA DRUŠTVA:

Vesna Dujlović, dipl. ing.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Najava: Izborna skupština 2022. godine

Na sastanku Upravnog odbora Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”, održanom 14. veljače 2022. u prostorijama u Tkalčićevoj  33, od 18,20 do 20,20 sati, odlučeno je da će Izborna skupština biti u Šubićevoj ulici 20, u Češkoj besedi Zagreb, u petak, 25. veljače 2022. godine, s početkom u 18 sati.
Navedena lokacija u Šubićevoj izabrana je zbog prostranosti dvorane i blizine tramvajske stanice.
Budući je potrebno najaviti, barem približno, broj članova koji će doći, mole se zainteresirani da se žurno prijave predsjednici Društva.
Istaknuto je da je dolazak na Skupštinu obaveza svih članova, osim ako imaju neke zdravstvene probleme ili nemaju Covid potvrdu.
Uvjet je da svi koji dođu imaju Covid potvrdu (cijepljeni, preboljeli, testirani), zaštitne maske,  a prilikom ulaska u dvoranu potrebno je dezinficirati ruke.
Skupština će se održati od 18,00 do 20,00 sati, nakon čega će se organizirati domjenak – bit će i odojak. Društvo će platiti zakup prostora, osigurati nareske, piće i glazbu. Tko može, neka donese kao i prethodnih godina kolače, savijače, likere i sl.
Predsjednica je dobila nekoliko prijedloga za nove članove Upravnog odbora te poziva da ako netko želi, ima prostora, volje i želje za rad u Društvu, neka se javi. Još uvijek nema kandidata za predsjednika/icu pa se pozivaju zainteresirani da se jave i za ovu poziciju.
Neki članovi Upravnog odbora izjavili su na navedenom sastanku da više ne mogu ili ne žele biti članovi Upravnog odbora nadalje.
Predsjednica moli da joj se žurno pošalju prijave i prijedlozi, vezano za članove Upravnog odbora i predsjednika/ce Društva.
O ostalim raspravljenim odlukama Upravnog odbora obavijestit će se tijekom Izborne skupštine.
Podsjećamo da je nedavno izašao časopis “Svijet gljiva”, broj 16, koji se može kupiti srijedom u Muzeju gljiva, oko 17 sati.
Tekst: Klaudija Klanjčić
_______________________________________________________________________________________________________________________________

HMGS – gljivarska događanja u 2021.godini, ako epidemiološka situacija dozvoli:

1.) 19.06.2021. – GD “K. Blagaić” – Zagreb
2.) 10.07.2021. – GD “Kraljevka” – Glina
3.) 28.08.2021.- GD “Amanita” – Sv. I. Zelina
4.) 04.09.2021. – GD “Medenka” – Zlatar
5.) 11.09.2021.- UŽ “Vinica” – Koprivnica
6.) 18.09.2021. – HMGS – u Ravnoj Gori
7.) 25.09.2021. – CZZG “Rusulla” – Lonjsko polje
8.) 02.10.2021. – GD “Karlovac” – Muljava

Tekst uredila: Klaudija Klanjčić

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Javljamo tužnu vijest da nas je jutros, u 8,15 sati, napustio naš dugogodišnji član Vladimir Pavlek, ing. elektrotehnike, nakon iznenadne i kratke bolesti.

Iskrena sućut prijateljima i rodbini.

 

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________

AKTIVNOSTI DRUŠTVA

U okviru Društva do sada je održano 38 izložbi gljiva, dva seminara za tržne i sanitarne inspektore, tečaj gljivarstva, gljivarski ispit te mnoštvo predavanja i stručnih izleta s determinacijama gljiva radi edukacije što većeg broja ljudi i sprečavanja trovanja konzumacijom otrovnih gljiva.

Na adresi Trg bana Josipa Jelačića 3/II, Zagreb, nalazi se Edukacijski centar “Svijet gljiva”, kolokvijalno zvan Muzej gljiva, u kojem je do sada izloženo više od 1250 vrsta liofiliziranih gljiva  – tehnika sušenja koja se primjenjuje za sušenje gljiva. Tako osušene gljive zadržavaju oblik i boju i stabilne su na suhom zraku, tj. atmosferi koja se održava u izložbenom prostoru. G.D. “Kamilo Blagaić” je, uz Grad i Turističku zajednicu grada Zagreba, suosnivač Edukacijskog centra “Svijet gljiva”, koji je trenutno pod upravom Javne ustanove „Maksimir“. Voditelj projekta u Edukacijskom centru je prof. dr. sc. Romano Božac. Više o Edukacijskom centru možete pročitati na našim stranicama.

Osim toga, radi se na razvijanju ekološke osviještenosti, zauzimanju za zaštitu šuma od devastacije i prekomjerne sječe te proučavanje gljiva kao prirodnog izvora hrane u ljudskoj ishrani radom na razvoju uzgoja saprofitnih i mikoriznih gljiva, unapređivanju mikologije. Također surađujemo s drugim gljivarskim društvima i udrugama kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Naše društvo je suosnivač i aktivan član Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza.

Predavanja, determinacije gljiva i sastanci održavaju se svakog ponedjeljka od 18:00 do 20:00 sati u prostorijama Društva u Tkalčićevoj 33, a prema programu rada koji se donosi dva puta godišnje (programi rada: proljeće/ljeto i jesen/zima).

Uređeno: prosinac 2016.

 

PODSJETNIK NA PRVU MEĐUNARODNU BLAGIJADU

 1) KAKO JE BILO NA PRVOJ MEĐUNARODNOJ BLAGIJADI

Povodom obilježavanja 10. godišnjice međunarodne Blagijade, koja se tradicionalno obilježava u Zagrebu od strane Gljivarskog društva Kamilo Blagaić, podsjećamo kako su izgledali sami počeci prije desetak godina, a u tome najbolje će nas podsjetiti dugogodišnji predsjednik Društva Mladen Strižak, koji je još uvijek vrlo aktivan u svijetu gljiva.

Fotografija: Mladen Strižak, privatna arhiva

KOMENTARI FOTOGRAFIJA S PRVE MEĐUNARODNE BLAGIJADE

SLIKA UTEMELJITELJA 1. MEĐUNARODNE BLAGIJADE  (slika s domjenka održanog 22. 12. 2014. u našem Društvu: Mirjana Zorić, Mladen Strižak i Fanika Sever)

Odabrane slike iz arhive GU „Sunčanica“ Sinj:

 1. (3) otvaranje 1. Međunarodne Blagijade
 2. (1) dodjela Zahvalnice za sudjelovanje predsjedniku GU “Sunčanice“ Sinj (g. Branku Šegi )
 3. (4 ) čestitke članice ekipe utemeljitelja Mirjane g. Branku Šegi
 4. Muzikaši, članovi PD „Vrapče“
 5. (7) dio ubranih gljiva
 6. (8) dio ubranih gljiva

Odabrane slike iz arhiva GD „Boletus“:

1. Zlatko Zorić markira put do mjesta susreta

2  3.  dio sudionika susreta okupljenih oko prvog  dežurnog redara (u „gro“ planu) Andrije Dragšića

 1. 5. nakon pića dobrodošlice, sudionici prikupljaju snagu prije odlaska u šumu
 2. 8.  dok su ostali zauzeti s prikupljanjem snage, naše članice: tadašnja članica UO našeg Društva Gordana Hodko (gđa s lijepom frizurom), najmlađa punoljetna članica Koraljka i malo starija Marica Funarić bdiju na  recepciji
 3. 6. otvaranje 1. Međunarodne Blagijade. Član ekipe utemeljitelja i tadašnji predsjednik našeg Društva Mladen Strižak obraća se sudionicima gljivarijade (u pozadini su naši suorganizatori i  prijatelji lovci, koji su nam omogućili održavanje naše fešte)
 4. 14. međunarodna gljivarska ekipa na Medvedgradu, prije odlaska  na pravo stanište
 5. 16.1. pod vodstvom našeg vodića lovca Branka, na pravom staništu, u birtiji na Medvedgradu,  gdje je društvo i zapjevalo („Moj očka ma konjička dva“ i ostale popularne međunarodne pjesme)
 6. 20. međunarodna determinacija gljiva

9  4.  naša vrijedna članica Mirjana Jagar pomaže glavnom kuharu da malo predahne

 1. 5.1. Josip Sever, suprug članice ekipe utemeljitelja Fanike i tadašnje članice UO našeg Društva,  najzaslužniji za održavanje naše  1. Međunarodne Blagijade nadgleda pristigle muzikaše iz PD „Vrapče“
 2. 6.1. nakon dolaska iz šume i determinacije gljiva, konzumacija pravog lovačkog kotlića
 3. 9. nakon uspješno obavljenog niza logističkih poslova koje mu je zadala  članica ekipe utemeljitelja i tadašnja blagajnica našeg Društva  (ujedno i njegova supruga) Mirjana, Zlatko zadovoljno odlazi na položaj za konzumaciju
 4.   17.  drugi dežurni redar Gojko Pilipović s vidljivim ushićenjem potvrđuje kvalitetu lovačkog kotlića u izvedbi glavnog kuhara-lovca Iveka Vodopije
 5. 22. na kraju i zadovoljna članica ekipe utemeljitelja Fanika potvrđuje Ivekovo umijeće
 6. 26.  dodjela Zahvalnice GU „Sunčanica“ Samobor (desno na slici neumorna tadašnja tajnica našeg Društva Marijanka Kavečić)
 7. 27.  dodjela Zahvalnice GU „Sunčanica“ Sinj
 8. 28.  dodjela Zahvalnice GD „Boletus“
 9. 13.  zajednička slika djela sudionika naše gljivarijade
 10. 16.  naši novi prijatelji iz Sežane zadovoljno promatraju sve užareniju atmosferu   potaknutu izvrsnim i neumornim muzikašima (spremaju se da povedu „kolo naokolo“)
 11. 18. zahuktalo se zajedničko kolo svih sudionika gljivarijade (u sredini naš vodić u branje gljiva lovac Branko s kojim smo, na izričit zatjev naših gostiju iz Slovenije, gljivarili u birtiji na Medvedgradu
 12. 19. član ekipe utemeljitelja Mladen Strižak s guštom ispija čašu do dna (inače na većini druženja slika se s  čašom u ruci i u prvi čas mogao bi takvim „imageom“ štetiti ugledu Društva, međutim, pažljiviji promatrač uočava da je čaša najčešće prazna-valjda radi budnosti)
 13. 1. Bl. rast. 1 fešta se bliži kraju (tako je barem izgledalo), pozdravljanje s gostima iz Sežane
 14. 1. Bl. rast. 2 muzikaši dolaze pred autobus i umjesto pozdrava, počinje drugi dio fešte. Padaju „putna za putnom“, već se bliži i sumrak, a muzika i pjesma odzvanjaju, ne nazire se kraj. Ipak netko trezveniji (valjda šofer) upozorava na dugačak put do Sežane i rastanak je ipak neumitan.

Fotografije su na linku: http://gdkb.hr/782-2/

Tekst i fotografije: Mladen Strižak

U Zagrebu, 20. 5. 2017.

 

2) KOMENTARI NAKON ODRŽANE 1. MEĐUNARODNE BLAGIJADE   – s internetskih stranica GU „Sunčanica – Sinj“ i GD „Boletus“:

Branko Šego, GU SUNČANICA – SINJ:

 1. MEĐUNARODNA BLAGIJADA

U ORGANIZACIJIGLJIVARSKOG DRUŠTVA “KAMILO BLAGAIĆ”

U POZIVU JE PISALO

HEJ GLJIVARKE I GLJIVARI, EVO VIJESTI NOVE,

“KAMILO BLAGAIĆ” NA GLJIVARSKU FEŠTU ZOVE.

KONAČNO JE DOŠLO VRIJEME, DA VAS 5.7.2008. LJETA,

“KAMILO BLAGAIĆ” KROZ ŠUMU PROŠETA.

NEMAMO VAM ŠTO ZA KRITI,

SVEGA BIT ĆE ZA JESTI I PITI.

ŠTO SE TIČE GLJIVA, TKO ĆE ZNATI,

MOŽDA ĆEMO I NJIH BRATI.

U SVAKOM SLUČAJU NE GUBITE NADU,

DOĐITE NA NAŠU 1. BLAGIJADU!

Bilo je i bolje. Organizacija je bila na visokom nivou. Gljivari iz raznih krajeva Hrvatske i prijatelji iz Slovenije uživali su u prirodi, jelu, glazbi, a poneki i u upoznavanju novih vrsta gljiva.

Sanja,  GD ZET

Znam da će Marino u galeriju staviti slikice pa ću se ovdje osvrnuti samo s par da vidite kako je bilo krasno.
U svakom slućaju hvala domaćinima na izvrsnom ugošćavanju. Ovo je bila prva Blagijada, a propusta nije bilo. Svaka čast i hvala.

Marino, GD Umag

Bravo Sanja! Danas si bila najbrži izvjestitelj!
Evo smo stigli sretno nakon lijepog i ugodnog gljivarskog druženja koje je odlično organiziralo naše njstarije gljivarsko društvo “Kamilo Blagaić”  Prvo pa muško rekli bi naši ljudi,tako možemo reči i za ovu prvu Blagijadu!
Sanja je postavila par sličica ,a u galeriju slika če vjerojatno sutra osvanuti više toga (kad se vrati sa tuluma i jutarnjeg kupanja stručko!)
pozdrav svima -ko nije bio a mogao je doči u d.Kustošiju nek mu bu žao!jel tako zagorec!!!

VAŽNA NAPOMENA:

Pored brojnih telefonskih priznanja dobivenih putem mobitela, neka i ovi komentari objavljeni na internetskim stranicama GU Sunčanica-Sinj i GD Boletus, Umag ostanu zapisani i na našoj internetskoj stranici. Neka se i gljivari, koji još tada nisu bili članovi našeg Društva upoznaju s počecima naše sada već tradicionalne gljivarske manifestacije, koja ima zapaženo mjesto u gljivarskim manifestacijama HMGS-a.

Kao tadašnji  predsjednik Društva aktivno sam sudjelovao u pripremi te manifestacije do najmanjih popratnih detalja. S obzirom na to uočio sam većini članova nepoznato djelovanje jednog čarobnjaka imenom Merlin, koji je izuzetno zaslužan (naravno osim Fanike i njezinog supruga Jože bez kojih ne bi bilo Blagijade) za uspjeh naše gljivarske manifestacije.

Naime pod tim imenom na Forumu GD Boletus krila se naša članica ekipe utemeljitelja Mirjana Zorić. U kratkom vremenu svojim djelovanjem (napisima punim humora i prisnosti) uspostavila je osobna prijateljstva s brojnim članovima tadašnjih društava/urduga HMGS-a. Uspjela je stvoriti jednu gotovo čarobnu atmosferu i animirati mnoge koji su s velikim veseljem došli na našu Blagijadu, „bruseći“ se danima unaprijed. Nema sumnje da je njezin doprinos uspjehu naše Blagijade bio izuzetan.

Tekst: Mladen Strižak

U Zagrebu, 20. 5. 2017.

 

___________________________________________________________________________________________________

Tekst uredila: Klaudija Klanjčić

 

 

MLADEN STRIŽAK POVODOM 10. OBLJETNICE  MEĐUNARODNE BLAGIJADE

“Prilikom jednog razgovora u proljeće 2008. između tadašnjih članova UO našeg  Gljivarskog društva „Kamilo Blagaić“: Fanike Sever, blagajnice Mirjane Zorić i mene osobno kao predsjednika rodila se ideja da i naše Društvo poput nekih gljivarskih društava samostalno organizira gljivarsko druženje na koje bismo pozvali sve tadašnje članice Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza.

Fanika Sever, uz podršku svog supruga člana lovačkog društva „FAZAN“ Šestine predložila je da se uz pomoć njegovog Društva realizira ta ideja, koja je odmah jednoglasno podržana od svih članova UO našeg Društva.

Fanika Sever, Mirjana Zorić i ja, utemeljitelji tog gljivarskog druženja i članovi lovačkog Društva, kao suorganizatori, ubrzo smo dogovorili sve detalje oko organizacije i termina održavanja te nove gljivarske manifestacije.

U traženju naziva manifestacije prihvaćen je moj prijedlog – „ BLAGIJADA“, koja osim kratkoće ujedno asocira na naziv našeg Društva.

Zahvaljujući velikoj pomoći našeg suorganizatora uspjeli smo 5. 7. 2008. organizirati 1. MEĐUNARODNU BLAGIJADU, na koju su se odazvali članovi brojnih gljivarskih društava iz Lijepe naše, uključujući i gljivare iz BiH i Slovenije, pa je manifestacija dobila i naziv međunarodna.

Pozivnice i Zahvalnice kreirala je naša članica Šarlota Schmidt, a u Pozivnici pozvali smo gljivare i ljubitelje prirode prigodnim stihovima koje sam napisao. U pripremi i organizaciji susreta s velikim entuzijazmom sudjelovali su vrijedni članovi, posebice članice našeg Društva.

Svi naši gosti na toj manifestaciji bili su oduševljeni pravim lovačkim kotlićem,  gostoljubivošću domaćina susreta i prekrasnim ambijentom, na prostoru bivše streljane u Gornjoj Kustošiji, koji su naši lovci, kao korisnici, vrlo funkcionalno opremili za svoja druženja, i koji su nam nesebično ustupili za našu gljivarsku manifestaciju.

Nakon održane Blagijade bili smo jako ponosni, jer smo sa svih strana dobili velike pohvale. Sada kad obilježavamo njezinu 10. obljetnicu naglašavamo veliku zahvalnost našem suorganizatoru lovačkom društvu “FAZAN“, bez kojeg sve to ne bi bilo moguće.”

Tekst: Mladen Strižak, počasni predsjednik GDKB-a

U Zagrebu, 20. 5. 2017.

 

Povodom 39. Izložbe gljiva u Studentskom centru u Zagrebu:

GLJIVARSKO DRUŠTVO “KAMILO BLAGAIĆ”

Zagreb, 11. 10. 2017. – Gljivarsko društvo „ Kamilo Blagaić “ osnovano je u Zagrebu 19. 1. 1983. godine. Društvo nosi ime hrvatskog mikologa Kamila Blagaića, koji je još davne 1931. god. izdao  knjigu o gljivama pod nazivom „Gljive naših krajeva“.

Društvo ima oko 300 članova, a rad se bazira na ogromnom entuzijazmu i elanu članova i suradnika. To omogućuje inicijativan i stabilan rad i razvoj društva. Gljivarsko društvo „ Kamilo Blagaić “ djeluje prema svojim ciljevima i zadacima: upoznavanje gljiva naših krajeva, razvijanje ljubavi prema prirodi i domovini, proučavanje gljiva kao prirodnog izvora hrane u svakodnevnoj prehrani, kao i u slučaju oskudice izazvane ratom ili elementarnim nepogodama, proučavanje gljiva s ciljem zaštite građana od njihovog trovanja, te suradnja s ostalim društvima u zemlji kao i odgovarajućim znanstvenim organizacijama.

Za ostvarivanje tih ciljeva i zadataka Društvo ulaže napore na stvaranju svoje jake stručne jezgre, zatim nabavci opreme za izobrazbu i osposobljavanje, nabavljanju stručne literature za biblioteku Društva. Također, pomaže osnivačkim inicijativama gljivarskih društava u ostalim gradovima u našoj republici.

Članovi Društva dali su svoj doprinos uvođenju predmeta “Gljivarstvo” na Agronomskom fakultetu u Zagrebu u šk. god. 1994./95.

Posebice se pozornost poklanja stručnim predavanjima s projekcijama, determinaciji gljiva i stručnim ekskurzijama s determinacijama na terenu. Valja istaknuti kako je 10. 5. 2013. Zagreb dobio Edukativni centar „Svijet gljiva” na Trgu Bana J. Jelačića br. 3, koji vodi naš poznati mikolog i autor velikog broja knjiga o gljivama, uključujući i Enciklopediju gljiva I i II, prof. dr. sc. Romano Božac. Tamo se posjetiteljima predstavlja oko 1500 vrsta gljiva. Društvo već tradicionalno organizira svake jesni Izložbu gljiva u Studentskom Centru, na kojoj postavljaju oko 300 vrsta gljiva.

Druženje i sastanci gljivara, izmjene iskustava, determinacije i beskonačni razgovori o gljivama, uključujući i davanje recepata  o  načinu pripremanja gljiva, održavaju se svakog ponedjeljka od 18 do 19 i 30 h u prostorijama Društva, Tkalćićeva 33.

Navedene ciljeve i zadatke provodi Upravni odbor. Predsjednik Društva je Dubravko Furlan, mag. teol., a tajnica je Vesna Dujlović, dipl. ing. Predsjednik Stručnog povjerenstva je prof. dr. sc. Romano Božac. Među posebice zaslužnim članovima Društva je i prof. dr. sc. Stjepan Mužic, također, dugogodišnji član Stručnog povjerenstva Društva

Počasni predsjednik Društva je mr. sc. Mladen Strižak, jedan od suosnivača Društva, prvi potpredsjednik, a zatim i dugogodišnji predsjednik.

Tekst: Momir Jovičić, UGLED PR 1 d.o.o., Božidara Adžije 17, 10000 Zagreb

_____________________________________________________________________________

Podsjetnik: Prijepis članka iz časopisa  “GLJIVARSTVO“ Zagreb, rujan 1984. (str. 30):

 GLJIVARSKO  DRUŠTVO  „KAMILO  BLAGAIĆ“

 Tehnološka civilizacija, koja stavlja čovjeka u sve veću ovisnost o predmetima tehnologije koju sam stvara te ga maksimalno udaljuje od prirode čiji je dio, rađa jedan novi fenomen koji svoj bum doživljava u industrijskim društvima zapada, a kroz filozofiju i kulturnu baštinu istoka.

Vraćanje prirodi, bijeg od alijenacije kako filozofske tako i fiziološke čovjekove biti, u takvom trenutku jednog otrežnjenja i nezadovoljstva isključivo potrošačkim vrijednostima koje su mu ponuđene, čovjek traži svoj „ komadić plavog neba “, zelene tratine, šume i možda koju gljivu.

Kao posljedica takvih kretanja nije čudno ali je značajno da se 19. I. 1983. godine osniva u Zagrebu Gljivarsko društvo „ Kamilo Blagaić “. Društvo nosi ime hrvatskog mikologa, koji je još davne 1931. god. izdao  knjigu o gljivama pod nazivom „ Gljive naših krajeva “.

Gljivarsko društvo „ Kamilo Blagaić “ djeluje prema svojim ciljevima i zadacima,

 • upoznavanje gljiva naših krajeva
 • razvijanje ljubavi prema prirodi i domovini
 • proučavanje gljiva kao prirodnog izvora hrane u svakodnevnoj ishrani, kao i u slučaju oskudice izazvane ratom ili elementarnim nepogodama
 • proučavanje gljiva s ciljem zaštite od trovanja
 • suradnja s ostalim društvima u zemlji kao i odgovarajućim znanstvenim organizacijama
 • stvaranje centralne točke na području teoretske i praktične nauke o gljivama.

Navedene ciljeve i zadatke Upravni odbor  provodi u sastavu:

predsjednik Irena Glebov, prof.

tajnik Branko Kusin

potpredsjednik dipl. ing. Mladen  Strižak

blagajnik Hubert Mikulić

i članovi Dr Romano Božac, Dr Čedomil Herman, Mr dipl. ing. Tatjana Bobanović, Zlata Dubravčić i dipl. ing. Branko Herites.

Za što bolje provođenje ciljeva i zadataka društva Upravni odbor ulagao je velike napore na:

–    okupljanju eminentnih mikologa te stvaranje jake stručne jezgre društva

–    nabavljanju opreme: diaprojektora, episkopa, ploče itd.

–    nabavljanju stručne literature za biblioteku društva

 • izdavanju lista društva
 • izdavanju značaka
 • pomoći osnivačkim inicijativama gljivarskih društava pojedinih gradova u našoj republici. U Varaždinu su članovi Upravnog odbora B. Kusin, H. Mikulić i Z. Dubravčić i član društva Z. Tkalčec pomogli postaviti izložbu koju je Dr Božac determinirao. Karlovac i Čakovec također su pred osnivanjem društva. To je početak stvaranja velike gljivarske porodice: Gljivarskog saveza Hrvatske.

Program rada društva za I i II polugodište  donosi Stručna komisija u sastavu:

Dr Romano Božac, Dr Čedomil Herman, Irena Glebov prof, Hubert Mikulić, i Hrvoje Korlaet, a obuhvaća predavanja sa projekcijama, determinacije gljiva i stručne ekskurzije s determinacijama na terenu. Jedna od tradicionalnih stručnih ekskurzija je Ličko Lešće gdje se jednog vikenda u rujnu, druže gljivari berući gljive kojima je bogat ovaj kraj, te uživajući u ljepotama ličkih šuma i dolini Gacke. Na kraju berbe postavlja se  izložba gljiva, za koju i mještani uvijek pokazuju interes.

Druženje i satanci gljivara, izmjene iskustava, determinacije i beskonačni razgovori o gljivama, uključujući i davanje recepata  o  načinu pripremanja gljiva, održavaju se svake srijede u prostorijama društva, Medulićeva 30.

Velik priliv članstva, do sada oko 370, kako s malim početnim znanjem tako i  bez njega, omogućuje društvu praktično provođenje principa, ciljeva i zadataka.

Ogromni entuzijazam i elan članova i suradnika omogućuje inicijativan i stabilan rad i razvoj društva.

I na kraju ove informacije ne mogu da ne citiram Kamila Blagaića:

„ u studiju gljiva ima neki poseban neodoljiv čar, i tko se jednom u njihovo kolo uhvati toga više  ne puštaju “

Predsjednik

Irena Glebov, prof.

Napomena: tekst za objavu dao je bivši predsjednik Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” Mladen Strižak, 25. siječnja 2018.

______________________________________________________________________________

PODSJETNIK: „Povijest“ gljivarskog pokreta i osnivanje sekcije „ GLJIVARI “ Društva prijatelja cvijeća i zelenila

„Povijest“ gljivarskog pokreta započinje postavljanjem izložbe gljiva u prostorima Malog lapidarija u Zagrebu  u Kamenitoj 15, koja je trajala od 21. do 23.rujna 1979. g. u organizaciji Odjela za poljoprivrednu botaniku Fakulteta poljoprivrednih znanosti i Turističkog društva „ Gornji grad“, Zagreb. Izložbu su postavili naši uvaženi članovi prof. dr. sc. Romano Božac i prof. dr. sc. Stjepan Mužic, a gljive su prikupili studenti Fakulteta poljoprivrednih znanosti na čelu s prof. dr. Nevenkom Plavšić-Gojković i prof. dr. Valentinom Gaži i mnogi ljubitelji prirode i budući gljivari. Nakon te izložbe 1980. održana je prva izložba u SC  Zagreb na kojoj su prikupljene prijave preko 450 ljubitelja gljiva, a osnivanjem sekcije „Gljivari“ Društva prijatelja cvijeća i zelenila u siječnju 1981. g.  položeni su temelji našeg današnjeg Društva.  Uz veliku i nesebičnu pomoć Društva prijatelja cvijeća i zelenila, inicijatori osnivanja ove Sekcije, uz naše uvažene članove, bili su: Fodor Ivica ( prvi predsjednik ), Lidija Klasić i Pajalić Miljenko, svo troje novinari i urednici Radio Zagreba, Vlatko Rupić i Branko Liker službenici Fakulteta poljoprivrednih zunanosti. S obzirom na velik interes i  porast broja članova, 19. siječnja 1983. osnovano je samostalno Gljivarsko društvo „ Kamilo Blagaić “ , prvo gljivarsko društvo u RH.

Napomena: tekst za objavu dao je bivši predsjednik Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” Mladen Strižak, 25. siječnja 2018.

______________________________________________________________________________

PODSJETNIK: Popis članova  G.D. „  KAMILO BLAGAIĆ  “, koji dobivaju  PRIZNANJE, POVELJU POČASNOG ČLANA, ZAHVALNICU

PRIZNANJE:

 1. BRANKO  BARTOLIĆ
 2. MIRKO  BORKOVIĆ
 3. LJERKA  BRAJČIĆ
 4.   TONI  DEBELJAK
 5. BRANIMIR  HERITES
 6. LADISLAV  MIKLEČIĆ
 7. STOJANKA  NEŠIĆ
 8. JASENKA  PAUNOVIĆ
 9. OLGICA  PETROVIĆ
 10. DRAGICA POLJAK
 11. ŠARLOTA SCHMIDT
 12. DUŠKO STANISAVLJEVIĆ
 13. ZORKA STANISAVLJEVIĆ
 14. MIRKO ŠELER
 15. ANĐELKA ŠURINA
 16. BOŽICA TURKALJ
 17. ROBERT UNGER
 18. PETKO GAVRILOVIĆ (sponzor)
 19. MILE NAGLIĆ (sponzor)

PRIZNANJE  (osmrtno):

 1. VLADIMIR ANDRAŠEVIĆ
 2. ŠTEFANIJA FUČEK
 3. Dr. sc. LJUBIŠA GRLIĆ
 4. Prof. dr. sc. ČEDOMIL HERMAN
 5. Dr. JOSIP JIRKAL
 6. HUBERT MIKULIĆ

POVELJA POČASNOG ČLANA:

 1. Mr. sc. TATJANA  BOBANOVIĆ  *
 2. ŽELJKA BRIŠKI
 3. VERA  BURIĆ  *
 4. PAVAO  BURIĆ
 5. MILAN  DRLJAČA  *
 6. IVAN  FORKO
 7. Mr. sc. JOSIP  KALMAR  *
 8. Prof. dr. sc. STJEPAN  MUŽIC  *
 9. Mr. sc. MLADEN  STRIŽAK  *
 10. ŽELJKO ŠELER *

ZAHVALNICA:   Prof. dr.  sc.  ROMANO  BOŽAC

*  Iza imena i prezimena dodaje se tekst:

 1. dugogodišnjoj predsjednici Nadzornog odbora Društva
 2. dugogodišnjoj članici Upravnog odbora Društva
 3. dugogodišnjem članu Nadzornog odbora Društva
 4. dugogodišnjem potpredsjedniku Društva
 5. dugogodišnjem članu Stručnog povjerenstva Društva
 6. dugogodišnjem predsjedniku Društva
 7. dugogodišnjem članu Upravnog odbora Društva

U Zagrebu, 20. 12. 2007.

Napomena: PRIZNANJA,  POVELJE  i ZAHVALNICA   dodijelit će se prigodom 25. obljetnice Društva

Napomena: tekst za objavu dao je bivši predsjednik Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” Mladen Strižak, 25. siječnja 2018.

______________________________________________________________________________

Podsjetnik: GLJIVARSKI  TEČAJ G.D. „ KAMILO BLAGAIĆ “  2008. / 2009.

PREDAVANJA:

 1. 10. 11. 2008.     JOSIP KALMAR             UVOD U SVIJET GLJIVA
 2. 18. 11. 2008.     MLADEN STRIŽAK       NAJPOZNATIJE GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
 3. 1. 12. 2008.     JOSIP KALMAR             MORFOLOGIJA GLJIVA
 4. 8. 12. 2008.     STJEPAN MUŽIC           HRANJIVA VRIJ.I KONZERVIRANJE G.
 5. 15. 12. 2008.     MLADEN STRIŽAK       LAT./GR. NAZIVI I SUFIKSI U NAZIV.G.
 6. 12.   1. 2009.     ŠARLOTA SCHMIDT     SAPROFITISKE I PARAZITSKE GLJIVE
 7. 19.   1. 2009.     ŠARLOTA SCHMIDT     MIKORIZNE GLJIVE
 8. 26.   1. 2009.     VERA BURIĆ                  KADA I GDJE TRAŽITI GLJIVE
 9.   2.   2. 2009.     MLADEN STRIŽAK       TLO I GLJIVE ACIDOFILNIH ŠUMA
 10. 16. 2. 2009.     MLADEN STRIŽAK       ZNAČENJE OTRUSINE U DETERM. G.
 11. 2. 3. 2009.     JOSIP KALMAR              KEMIJSKI REAGENSI
 12. 16. 3. 2009.     JASENKA PAUNOVIĆ   RAZMNOŽAVANJE GLJIVA
 13. 23. 3. 2009.     JASENKA PAUNOVIĆ   SISTEMATIZACIJA GLJIVA
 14. 30. 3. 2009.    ROMANO BOŽAC           TROVANJE GLJIVAMA
 15. 6. 4. 2009.    MLADEN STRIŽAK        GLJIVE RODA AGARICUS
 16. 20. 4. 2009.    VERA BURIĆ                   GLJIVE PORODICE MORHELLACEAE
 17. 27. 4. 2009.    JOSIP KALMAR               GLJIVE PORODICE AMANITACEAE
 18. 4. 5. 2009.    MLADEN STRIŽAK        GLJIVE RODA RUSSULA
 19. 4. 5. 2009.    ŠARLOTA SCHMIDT      G. RODOVA MACROLEPIOTA I LEPIOTA
 20. 11. 5. 2009.    MLADEN STRIŽAK        GLJIVE RODA LACTARIUS
 21. 25. 5. 2009.    JOSIP KALMAR               GLJIVE RODA BOLETUS
 22. 1. 6. 2009.    JOSIP KALMAR               G. RODA LECCINUM I XEROCOMUS
 23. 8. 6. 2009.    JOSIP KALMAR               G. RODA SUILLUS
 24. 15 . 6. 2009.    MLADEN STRIŽAK        GLJIVE RODA ENTOLOMA
 25. 29. 6. 2009.    MLADEN STRIŽAK        G. RODOVA CANTH. I CRATERELLUS
 26. 14. 9. 2009.    JOSIP KALMAR               GLJIVE RODA LYOPHYLLUM
 27. 21. 9. 2009.    MLADEN STRIŽAK        GLJIVE PORODICE POLYPORACEAE
 28. 28. 9. 2009.    JOSIP KALMAR               GLJIVE RODA HYGROCYBE
 29.  5. 10. 2009.    MLADEN STRIŽAK        GLJIVE RODA HYGROPHORUS
 30. 12. 10. 2009. ŠARLOTA SCHMIDT      PUHARE I ZVJEZDAČE
 31. 19. 10. 2009. JOSIP KALMAR               G. RODOVA RAMAR.,COLLYB.I MARAS.
 32. 26. 10. 2009. MLADEN STRIŽAK        GLJIVE RODA TRICHOLOMA
 33. 2. 11. 2009. MLADEN STRIŽAK        G. RODOVA MELANOLEUCA I LEPISTA
 34. 9. 11. 2009. STJEPAN MUŽIC             G. RODOVA CORTINARIUS I INOCYBE
 35. 16. 11. 2009. JASENKA PAUNOVIĆ     MIKROSKOPIRANJE GLJIVA
 36. 23. 11. 2009. JOSIP KALMAR                GLJIVE PORODICE COPRINACEAE

STRUČNI IZLETI:

 1. 27.   9. 2009.    MLADEN STRIŽAK        KUPINEČKI KRALJEVEC
 2. 4. 10. 2009                  „                            GORNJA BISTRA
 3. 25. 10. 2009.                 „                             KUPINEČKI KRALJEVEC
 4. 15. 11. 2009.                 „                             KUPINEČKI KRALJEVEC

Napomena : Predavanja pod rednim br. 18 i 36 bila su zajednička za polaznike gljivarskog tečaja i ostale članove Društva.

Napomena: tekst za objavu dao je bivši predsjednik Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” Mladen Strižak, 25. siječnja 2018.

_______________________________________________________________________________

Podsjetnik: POLAZNICI GLJIVARSKOG TEČAJA KOJI SU ISPUNILI UVJETE ZA DOBIVANJE DIPLOME

 

 1. MARIJANKA KAVEČIĆ
 2. GORDANA HODKO
 3. MIRJANA ZORIĆ
 4. NADA PERUŠIĆ
 5. TOMISLAV PERUŠIĆ
 6. FANIKA SEVER
 7. MIRJANA JAGAR
 8. BRANKA JOKOVIĆ
 9. VJENCESLAV JURIĆ
 10. JADRANKA PONGRAČIĆ
 11. MARICA FUNARIĆ
 12. MARIJA DEREN
 13. NADA KUBELKA
 14. VILIM ANTOLIĆ
 15. MARICA DELIĆ
 16. JOSIPA BELINA
 17. MARIJA EREGA
 18. ZDENKA HAJNIĆ
 19. NADA DANKO

Napomena: tekst za objavu dao je bivši predsjednik Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” Mladen Strižak, 25. siječnja 2018.

______________________________________________________________________________

Podsjetnik: KANDIDATI ZA  “PREVOĐENJE” U NAZIV DETERMINATOR  MENTOR I DETERMINATOR

KANDIDATI ZA NAZIV DETERMINATOR MENTOR:

 1. Prof.dr.sc. ROMANO  BOŽAC
 1. Prof.dr.sc. STJEPAN  MUŽIC
 1. Mr.sc. JOSIP KALMAR
 1. ŠARLOTA  SCHMIDT, dipl.ing
 1. Mr.sc. MLADEN  STRIŽAK
 1. ROBERT  UNGER, dipl.ing.

KANDIDATI ZA NAZIV DETERMINATOR: 

 1. VERA BURIĆ
 1. MILAN  DRLJAČA
 1. JASENKA PAUNOVIĆ, dipl.ing.

U Zagrebu, 27.04.2010. god.

Napomena: tekst za objavu dao je bivši predsjednik Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” Mladen Strižak, 25. siječnja 2018.

_______________________________________________________________________________

KAMILO BLAGAIĆ

 1. 3. 1861.             –          rođen Kamilo Blagaić (Borićevac)
 2. / (69.) –          upis u 1. razred osnovne škole Boričevac
 1. / (73.) –          završetak 4. razreda osnovne škole
 2. / 74.     –           upis u 1. razred gimnazije Zagreb
 1. –           završetak 4. razreda gimnazije
 2. / 79.     –           upis u 5. razred gimnazije
 3. / 82.     –           upis u 8. razred gimnazije                 Karlovac
 4. –          matura
 5. –           “ Vienac “ br. 10 (  pjesme : “ Serežanin “  i  “ Sa šta ? “ )
 6. / 83.     –           upis na pravni fakultet u Beču
 7. –           “ Hrvatske pjesme i pripoviedke iz Bosne “
 8. –           “ Zvonimir “ ( balade : “Jelena” i “Kaduna” )
 9. –           Sunja ( K. Blagaić –  službenik u kolodvoru )
 10. –           Bakar ( K. Blagaić – šef kolodvora )
 11. –           Delnice ( K. Blagaić – šef kolodvora )
 1.         početak bavljenja s gljivama ( Delnice )
 2. 9. 1906.              –           početak pribilješki o gljivama
 3. –           Bjelovar ( K. Blagaić – šef kolodvora )
 4. 7. 1912.               –           K. Blagaić pribilježio prvu gljivu u Zagrebu ( Trg )
 5. 10. 1916.              –           “ Obzor ” br. 279 ( “ Koje su to “otrovne” gljive na

zagrebačkoj tržnici “ )

 1. 10. 1916.

–           Izložba gljiva ( J. trg 6 )

 1. 10. 1916.
 2. –           “ Narodne novine “ br. 151. ( “ Dvije slabo poznate otrovne

gljive “ )

 1. –           “  Priroda ”  br. 2 ( “ Krasnice iz carstva gljiva “ )

1918                –           “ Hedwigia “ (  “ Boletus conglobatus eine neue sp. “ )

 1. –           “ Hrvatska Prosvjeta “  br. 5  ( “ Kad srna umire “ )
 2. 10. 1919. – K. Blagaić preuzet  u  “ Družbu Braće Hrvatskog zmaja “
 3. –           boravak K. Blagaića na Plitvičkim Jezerima  ( 9. mj. )

 

 1. –           “ Glasnik Hrvatskog prirodoslovnog društva “  br. 33.

(  “ Prilozi flori viših gljiva okolice Plitvičkih Jezera “ )

 

 1. –           “ Glasnik Hrvatskog prirodoslovnog društva “  br. 33

(  “ Ist collybia inarmillata ( Schulzer ) identisch mit

Clitocybe tabescens ( Scopoli ), und nur eine ringlose

Clitocybe mellea ( Wahl ) “  )

 1. –           “ Glasnik Hrvatskog prirodoslovnog društva “  br. 35

( “ Neke naše napomene vrijedne gljive “ )

 1. –           “ Znameniti i zaslužni Hrvati te pomena vrijedna lica u Hrvatskoj povijesti “ od 925. – 1925.
 1. –           preseljenje u Dvorničićevu br. 15
 2. –           “ GLJIVE NAŠIH KRAJEVA  “
 3. 9.  1933.              –           umro Kamilo Blagaić
 4. –           “ Priroda “ br. 8  (  Vijesti – umro K. Blagaić )
 5. 4. 1934.              –           Botanički zavod  preuzeo “ Zbirku Kamilo Blagaić “
 6. 5. 1941.              –           Zmaj Andrijski arhivirao podatke o K. Blagaiću
 7. –           Hrvatska enciklopedija
 8. 1. 1983.              –           osnovano Gljivarsko društvo “ KAMILO BLAGAIĆ  “

NAPOMENA:  Ovaj je sažetak životopisa  nastao  na osnovi  istraživanja, koje je proveo predsjednik Društva Mladen Strižak 1996. godine i prilog je obilježavanju 150. obljetnice rođenja Kamila Blagaića.

Napomena: tekst za objavu dao je bivši predsjednik Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” Mladen Strižak, 25. siječnja 2018.

___________________________________________________________________________

Gljivarska pjesma autora Josipa Strugara, posvećena dugogodišnjem predsjedniku GDKB-a mr. Mladenu Strižaku, nalazi se na linku: http://gdkb.hr/josip-strugar-gljivarska-pjesma/. Napominjemo da ju je za ove web stranice poslao Mladen Strižak 25. siječnja 2018. godine kao podsjetnik na sretna gljivarska vremena, kada se uz branje gljiva orila i gljivarska pjesma.

___________________________________________________________________________

Tekstove uredila: Klaudija Klanjčić