Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Blizina Gornje Bistre: Na stručnom izletu na Pučeći Kamen pronađeno puno gljiva

Objavljeno 11.11.2019. od Klaudija

Gljivarsko društvo “Kamilo Blagaić” organiziralo je protekle subote, 9. studenog 2019., stručni izlet s determinacijom gljiva na Pučeći Kamen, u blizini Gornje Bistre. Odazvalo se oko 20-ak ljubitelja gljiva i prirode, koji su unatoč brojnim potocima po šumi te vlažnom i skliskom tlu, prepunom lišća, uspjeli bez ikakvih ozljeda doći na odredište i vratiti se natrag do ZET-ove stanice u Gornjoj Bistri. Kako do tamo, tako su i pri povratku pronašli dosta gljiva, što je tipično za navedeni lokalitet.

Vođa izleta, kao i determinator gljiva, trebao je biti Dubravko Furlan. Međutim, zbog iznenadne ozljede kralježnice, zamijenio ga je vrsni determinator Jasenko Prpić, koji se također iskazao strpljivošću i strašću za tim prekrasnim šumskim stanovnicima.

Naprosto je bio predivan osjećaj, unatoč hladnoći, ući u šumu i već na samom početku naići na vrganj ciganček. U samo sat vremena uspjelo se zaista toliko uživjeti, da su se pluća napunila zrakom i divotama za cijeli tjedan, sve do posljednjeg stručnog izleta ove godine, a to je onaj u Trakošćan 16. studenog. Nakon pronalaska trubača, njih negdje oko pola platnene vrećice, spustivši se niže od blatnog puta, naišlo se na dva vrganja blizanca, jednu sunčanicu, a tada je uslijedila šumska rapsodija. Naišli smo na krug maglenki, koji se sigurno sastojao od njih stotinjak. Pružile su zaista prekrasan pogled i ugođaj. Teška srca napustivši taj užitak, ubrzo se naišlo na još jednog cigančeka, skupinu prosenjaka i jožeka te nekoliko krasnica i još jednu sunčanicu. Sve u svemu, za sat vremena, pronađena je puna košara jestivih gljiva. I to samo kod jedne osobe. One nejestive ne računamo, jer i na njih se naišlo sigurno za još jednu košaru u tako malo vremena.

Determinator gljiva Prpić je naposljetku istaknuo, a što je objavljeno i na Facebooku – Gdkb Sekcija Mladih Gljivara, da je pronađeno više oko 40 vrsta gljiva, s time da nikada nisu bili tako nabujali potoci, a s time i sve grabe po šumama. Od gljiva je bilo dosta maglenki – Clitocybe nebularis, poneka medenka – Hygrocybe russula, među četinjačama sluzavaca pa i pokoji vrganj. Ove godine puze – Armillaria mellea su izostale.

Uglavnom, na samom cilju tradicionalno se zapalila vatra i pekao se jeger, kao i kobasice. Unatoč svemu naporu i velikoj opreznosti radi skliskosti na nekim dijelovima, trud se isplatio i svi su kući ponijeli ne samo gljive, već i “ono nešto” što se može osjetiti samo srcem koje uvijek nanovo zatitra kad god se uđe u šumska prostranstva, ovaj puta bogata gljivama i posebno prekrasnim žuto-crnim daždevnjacima.

A barem mali dio, onaj slikovni, pokušat ćemo vam dočarati preko objavljenih fotografija. Možete samo zamisliti prekrasne mirise koji su se širili, kako od lišća, tako i od različitih gljiva. Posebno od češnjovke, čiji je miris ovaj puta nadvladao sve ostale.

Tekst i fotografije: Klaudija Klanjčić