Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Buk: Prva Diljska gljivarijada oduševila sudionike iz Hrvatske i inozemstva

Objavljeno 17.10.2018. od Klaudija

Udruga za sport i rekreaciju Tomo Perić iz Buka i Udruga Put iz Ruševa, u suradnji s Udrugom gljivara Donji Miholjac, organizirali su 13. listopada 2018. u Požeško-slavonskoj županiji, u objektima Eko imanja Klas u Buku, vlasnika Ivana Cavrića, prvu Diljsku gljivarijadu, kojom su željeli spojiti koristan i ugodan boravak u prirodi te edukaciju o gljivama i gljivarenju.

Prva gatronomsko-turistička manifestacija na ovim područjima uspjela je okupiti oko 150 sudionika, koji su dali obol svaki na svoj način – neki odlaskom u šume i branjem gljiva, neki branjem jesenskih plodova po imanju i obližnjim poljima, neki glazbom i plesom, zatim kulinarskim umijećima, a neki predstavljanjem svojih ruku djela, od rakije, vina, meda do ukusnih kolača.

Na posjedu Eko Klas nazočnim gljivarima obratio se prigodnim riječima dobrodošlice u ime organizatora Branko Polić, predsjednik Udruge Tomo Perić, naglasivši da su došli ‘u selo slavonske ravni, koje ima veliko srce’.

Članovi gljivarskih društava iz Slavonije – Našice, Slavonski Brod, Đakovo, Donji Miholjac, Požega, Pleternica, kao i iz Zagreba, imali su priliku uživati po lijepom suhom vremenu u ljepotama slavonskih šuma na obroncima Dilj-gore, a potom i okolnih livada i polja.

Naime, kako je navedena Gljivarijada održana za vrijeme 40. jubilarne Izložbe gljiva u zagrebačkom Studentskom centru, koju je postavio Romano Božac, ‘otac gljivarstva’ u Republici Hrvatskoj, 50-ak članova Gljivarskog društva ‘Kamilo Blagaić’ iz Zagreba – najstarijeg gljivarskog društva u Republici Hrvatskoj, otišlo je u Slavoniju sa ciljem pronalaska gljiva za upotpunjavanje izloženih gljiva na Izložbi. Međutim, zbog visokih temperatura i suhog tla zbog izostanka kišnih dana, gljiva je izostalo, pronašlo se samo oko 20-ak vrsta, ali su zato gotovo svi iskoristili vrijeme za branje jesenskih plodova, poput gloga, šipka, vodene mente, kopriva, stolisnika, pokojeg oraha uz put, koji su također resili Izložbu.

Iako je najavljen dolazak poznatog mikologa Romana Bošca, isti zbog opravdanih razloga, odnosno radi sudjelovanja u organizaciji Izložbe gljiva, nije uspio doći.

Odlazak u šumu organiziran je u pratnji trojice domaćih vodiča, koji su gljivare odveli na područje triju lokaliteta: Dolovi, Ložak i Keverna.

Glavni determinator gljiva na Diljskoj gljivarijadi bio je Zvonko Vuk, predsjednik Gljivarskog društva Kamilo Blagaić, koji je prenio pozdravne Boščeve riječi te istaknuo tijekom determinacije da su među ubranim jestivim vrstama vrlo zanimljive vukovo meso, prekrasan primjerak škriplina, koji uglavnom raste u bjelogoričnim šumama, a na jednom panju pronađen je i iznimno lijep busen vodenaste panjevčice. Navedeni primjerci uzeti su na kraju za Izložbu gljiva u Zagrebu. Također, kratku edukaciju o pravilnom branju gljiva održala je tajnica tog Društva Vesna Dujlović, a o sigurnom ponašanju u šumi kratko predavanje imao je Goran Urh iz požeške Podružnice Hrvatskih šuma.

Uz domaće, manifestaciji su prisustvovali i inozemni predstavnici – izviđači, tj. volonteri smješteni u Eko centru Latinovac, koji su došli iz brojnih europskih zemalja, poput Španjolske – Katalonije, Portugala, Bugarske, Grčke, Francuske, Danske, Engleske. Oduševili su glazbom, ali i napravljenim kolačima. Naime, na posebnom štandu moglo se kušati kulinarske specijalitete iz Portugala, kao što su bili suhi kolačići od naranči, potom pita od jabuka, kolač od bundeve.

Uz plodove Eko centra Latinovac, ponuđeni su i domaći proizvodi na štandovima obiteljskih gospodarstava, tj. OPG-ovaca s pleterničkog područja. Tako je OPG Goran Valenta iz Pleternice ponudio med iz svojih pčelinjaka, a OPG Meštrović iz Novoselaca proizvode od aronije.

Također, dio sudionika pohodio je Eko-Emić iz Ruševa, gdje su kušali brojne domaće specijalitete te Sovsko jezero.

Kao što to obično bude na gljivarskim druženjima, nakon obilnog doručka kruna dana je bio zajednički ručak uz pikantne gastronomske specijalitete, uz kušanje domaćih rakija od šljive i jabuka te domaćeg vina. Domaćini su prisutne počastili ukusnim i bogatim gljivarskim kotlićem, kojeg je napravila ekipa iz Donjeg Miholjca na čelu s predsjednikom Brankom Kezerleom. Uz to, poznati požeški kuhar Anđelko Ledić iz Bistroa Ledić pripremio je i lovački kotlić od divljači, odnosno slavonski čobanac. Uglavnom, porcije su brzo podijeljene, a bilo je mogućnosti i za repete.

Naposljetku su se organizatori zahvalili glavnom sponzoru manifestacije Kruni Kaiću, poduzetniku iz Danske, koji je pružio financijsku i organizacijsku potporu.

Druženje gljivara nastavilo se do kasnih večernjih sati, uz veselu slavonsku pjesmu i nastup bučkog Kulturno-umjetničkog društva Svilenka te Muške pjevačke skupine Grabarčani, a kroz cijeli dan događanja su popraćena od brojnih medija i ljubitelja fotografije. Ne zaboravimo napomenuti da je tijekom dana nastupio i glazbeni duo Polić – Barišić, izvodeći obilje dobre glazbe, kojoj su se pridružili mnogi sudionici.

Tekst: Klaudija Klanjčić

Fotografije: M.K., K.K., Z.V.