Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Dan otvorenih vrata GDKB-a u Žerjavincu 27. svibnja 2017.

Objavljeno 30.05.2017. od Klaudija

Dan otvorenih vrata Gljivarskog društva ‘Kamilo Blagaić’ – gljivarski izlet u Žerjavincu, u subotu, 27. svibnja 2017., povodom Dana otvorenih vrata udruga, pohodilo je pedesetak posjetitelja, što članova Društva, što građana, od kojih su neki i osobe s invaliditetom, odnosno s tjelesnim oštećenjima.

Okupljanje je bilo u Nogometnom klubu Prigorje, Žerjavinec, Omladinska 4.

Gljivarska grupa obišla je obližnju šumu, a nakon ubranih gljiva uslijedila je determinacija pod stručnim vodstvom mr. sc. Mladena Strižaka.

“Poslužilo nas je lijepo vrijeme. Međutim, upravo nedostatak oborina kao i učestalost vrućih dana uzrok su vrlo suhe šume, koja nam je pružila tek dvadesetak vrsta gljiva. Među značajnijim vrstama našle su se: vrganji, turčin, djed, krasnice, dok je najotrovnija pronađena gljiva bila sumporača. Sve prisutne s gljivama je upoznao mr. sc. Mladen Strižak, a bilo je i zanimljivih pitanja. Nakon determinacije svi su prionuli ukusnom gulašu, nakon čega je uslijedilo druženje”, rekao je predsjednik GDKB-a Dubravko Furlan.

Blagajnica Društva Ljerka Brajčić posebno je izrazila zadovoljstvo zbog odaziva i raznolikosti gljiva koje su se našle.

“Budući je ovo bilo prvi puta da je Gljivarsko društvo ‘Kamilo Blagaić’ sudjelovalo na Danima otvorenih vrata udruga, izrazita nam je čast da smo bili dionici istoga. Iz moje obitelji išli smo suprug Dako i ja te se uvijek rado odazivamo gljivarskim druženjima, bez obzira na vrijeme. Moram istaknuti da je ovog puta na događanju kao najmlađa bila sedmogodišnja učenica Ema iz Vrbovca sa svojom bakom Lidijom te je dobila na poklon kinder jaje. Odaziv djece nam je veliki poticaj za održavanje ovakvih manifestacija”, rekla je Brajčić.

Na gljivarskom druženju bio je prisutan i predsjednik Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza Branko Bartolić.

Tekst: Klaudija Klanjčić
Fotografije: Dubravko Furlan