Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Determinator gljiva Dubravko Furlan: Osvrt na stručni izlet u Žerjavincu

Objavljeno 20.05.2019. od Klaudija

Kada je to vrijeme dopustilo i sunce se napokon ipak pokazalo iza oblaka, na uobičajenom mjestu – Nogometni klub „Prigorje“ Žerjavinec, u subotu, 18. svibnja 2019., okupilo se članstvo Gljivarskog društva „Kamilo Blagaić“ na svom prvom ovogodišnjem, inače, tradicionalnom stručnom izletu.

Izletu su prisustvovali predsjednik HMGS-a – determinator mentor Branko Bartolić, predsjednik GDKB-a – determinator Zvonko Vuk, skoro dvadesetak novo zainteresiranih članova Sveučilišta za treću životnu dob, kojima smo determinatorica Vesna Dujlović i ja prošlu srijedu održali tribinu na Pučkom otvorenom učilištu, zatim članovi GD „Amanita“, koji su donijeli reprezentativne primjerke gljiva: žuti kruh i judino uho, isto tako članovi GD „Sesvete“, kao i značajni broj naših članova.

Sekciju mladih predstavljalo je dvoje učenika petog razreda OŠ „Ivana Gundulića“, koji su marljivo brali gljive i asistirali kod postavljanja gljiva za determinaciju.

Nakon determinacije blagovao se, nikada bolji gljivarski kotlić, kojega je zajedno s prijateljem pripremio naš član Vlado, a pripremao se, kao uostalom i cijeli događaj, u čast pokojnoga Ivana Forka, koji je bio član i  GD „Sesvete“ i GD „Kamilo Blagaić“ i koji je na istome mjestu pripremao takozvani „Forkov kotlić“. Upravo zato je prije same determinacije gljiva o njemu i o povijesti „Forkovog kotlića“ govorio determinator mentor Mladen Strižak.

Iako je sve do danas palo puno kiše, ali popraćene niskim temperaturama, nitko nije očekivao veći broj gljiva. Kada smo ušli u šumu, nalazili smo uglavnom gljive šljemovače i plosnatice. Međutim, nakon okupljanja iz šume, kada sam počeo pripremati stol za determinaciju, iznenadio sam se obiljem tih šumskih plodova. Kasnije sam, na temelju fotografija i sjećanja, izbrojio 44 vrste, a bilo ih je sigurno pedesetak. To je dva puta više u odnosu na protekle godine u isto vrijeme i na istome mjestu. Činjenica da smo sada našli gljive: modrikaču (Lepista nuda), zatim „cigančeka“ (Rozites caperata), govori u prilog tome da gljive nisu ovisne o godišnjem dobu, nego da rastu gdje žele i kada žele, odnosno da rastu kada se ispune svi potrebni uvjeti. Nađen je tako i jedan raspucani vrganj (Boletus reticulatus), par lisičarki (Cantharellus cibarius), delikatesna velika gnojištarka (Coprinus comatus), a od smrtonosnih gljiva jedino cjepače (Inocybe). Bilo je dosta gljiva roda Lactarius, poneka Russula, Lacaria itd.

Zanimanje novih i prijašnjih članova bilo je veliko, a mnogi su već tijekom izleta najavili dolazak sljedeću subotu u Kupinečki Krealjevec i na našu „Blagijadu“.

Tekst i fotografije: Dubravko Furlan, determinator