Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Gljivarski tjedan u Stubakima od 13. do 20. listopada 2019.

Objavljeno 14.10.2019. od Klaudija

Kako je objavljeno na www.zagorje.com, na konferenciji za medije u Stubičkim Toplicama prošlog četvrtka, 10. listopada 2019., najavljena je manifestacija Gljivarenje v Stubakima & Co., koja se ove godine održava od 13. do 20. listopada.

– Lani smo dio manifestacije preselili u centar pa tako nastavljamo i ove godine. Osam dana Stubičke Toplice bit će u gljivarskom štihu – najavio je načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak, istaknuvši kako je za turizam mjesta vrlo važno održavati kvalitetne manifestacije, stoga su ove godine i u proračunu za 100 tisuća kuna povećana sredstva za manifestacije.

Događanja su započela prošle nedjelje, 13. listopada, od 10 sati na igralištu kod Općine, i to natjecanjem načelnika i gradonačelnika u kuhanju gljivarskog kotlića, dječjim predstavama i radionicama, ponudom tradicijskih kolača, jelima s gljivama i sajmom OPG-ova.

Direktorica Turističke zajednice Stubičke Toplice je Bernarda Ivček.

Za zabavu će se pobrinuti Rajko Suhodolčan i TS Prava ekipa.

Iduće nedjelje, 20. listopada, gljivarenje je u Pili. Okupljanje gljivara je u 10 sati, kada se kreće u branje gljiva u obližnje šume. Povratak iz šume je u 12.30 sati, kada će biti determinacija gljiva, a posjetitelji će moći kušati razne gljivarske delicije od kotlića i raznih drugih jela s gljivama, pića i vina te kolača, ali bit će tu i štandovi s raznim eko etno eno proizvodima. Posjetitelji će se moći provozati konjskom zapregom i sudjelovati u dječjim radionicama, a za glazbu će biti zadužen sastav Pet za 5 te će nastupiti i KUD Laz.

Iz Zagreba će u nedjelju, 20. listopada, biti organiziran besplatni prijevoz ZET-ovim autobusima, koji s Glavnog kolodvora kreću u 8,30 sati, a povratak iz Pile je u 17,30 sati.

Predsjednik Radnog tijela za turizam i promidžbu Filip Poštek naglasio je tijekom konferencije da je zadnjih godina u Stubakima zabilježen veliki porast broja noćenja te se u mjesto vraća turizam, stoga je tu i potreba za kvalitetnim turističkim manifestacijama te raznolikim i kvalitetnim sadržajem.

– Manifestacije su investicija u turizam, jedno kvalitetno ulaganje koje zaokružuje cijelu priču i prema organizatorima, prema ugostiteljima i prema lokalnom stanovništvu – rekao je Poštek.

Stoga će cijeli ovaj tjedan u Stubičkim Toplicama biti tjedan gljivarskih delicija, kada će u svoje ponude razna jela od gljiva i slastice uvrstiti Hotel Matija Gubec, Restoran Kapelščak, Kavana Maksimilijan i Restoran Temple bar.

Organizatori manifestacije su Turistička zajednica Stubičkih Toplica, Radno tijelo za turizam i promidžbu Općine Stubičke Toplice, kao i udruge topličkog kraja, a pod generalnim pokroviteljstvom Općine Stubičke Toplice.

Tekst: Klaudija Klanjčić