Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Gljivarsko društvo “Kamilo Blagaić”: In memoriam – Romano Božac

Objavljeno 06.03.2020. od Klaudija

Donosimo u cijelosti tekst “In memoriam – Romano Božac”, koji je napisala novoizabrana predsjednica Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” – Vesna Dujlović, dipl. ing., a ujedno i pročitala 2. ožujka 2020. na zajedničkom susretu u 18 sati u prostorijama Društva, nakon posljednjeg ispraćaja na groblju u Markuševcu, u 13 sati.

Prof. dr. sc. Romano Božac (Matiki kraj Žminja, 25. lipnja 1942. – Zagreb, 27. veljače 2020.)

Dana 2. ožujka 2020. godine na groblju u Markuševcu Gljivarsko društvo “Kamilo Blagaić” ispratilo je suosnivača svoga Društva, dugogodišnjeg determinatora – mentora i predsjednika Stručnog povjerenstva, počasnog člana Društva, a Hrvatski mikološko gljivarski savez svoga prvog predsjednika 2006-2010. Zajedno s predstavnicima HMGS-a i gljivarima iz drugih društava ispratili smo gljivara i prijatelja.

Zahvalni smo nekim višim silama koje su doprinijele tome da prof. Romano Božac svoju iznimnu životnu energiju i neograničeni znanstveni um usmjeri upravo na gljive. Danas svjetski poznat i priznat mikolog i gljivoznalac svoju karijeru započeo je 1969. godine kao znanstvenik i profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predavao je kolegij „Kakvoća i prerada mesa“, a gljivarenjem se počinje baviti iz hobija krajem sedamdesetih.

Svijet gljiva prepoznao je mladog znalca, prihvatio ga u svoje kolo i nikada ga više nije pustio. Profesor je do posljednjeg daha istraživao taj beskrajno raznoliki i nadasve zahtijevan svijet. U sva svoja djela, u sve svoje radove uložio je beskrajni trud i puno ljubavi, bez koje zacijelo svega ovoga hvalevrijednog životnog opusa prof. Bošca ne bi ni bilo.

Počeci gljivarskih aktivnosti u Zagrebu:

  1. – 1. izložba gljiva u Malom lapidariju na Gornjem Gradu u Zagrebu
  2. – 2. izložba gljiva u Galeriji SC u Zagrebu
  3. –  16.1.1981. u Habdelićevoj 2 osnovana je Sekcija „GLJIVARI” Društva

               prijatelja cvijeća i zelenila.

  1. – s obzirom da je Sekcija „Gljivari” brojnošću znatno nadmašila sve ostale sekcije, započele su pripreme za osnivanje samostalnog gljivarskog društva.
  1. – 19.1.1983. na Osnivačkoj skupštini u Medulićevoj 30 uz nazočnost 90-ak

               budućih članova (od kojih deset suosnivača) osnovano je Gljivarsko društvo „Kamilo Blagaić”, prvo takvo društvo u RH

Kasnije je prof. Božac osnovao GD „Martinčica“ Labin i GU „Ožujka“ Rijeka.

  1. godine na Agronomskom fakultetu utemeljio je kolegij „Gljivarstvo“ sa koga su se neki mladi uključili u rad našeg Društva.
  2. i 2008. prof. objavljuje „Enciklopediju gljiva“ u dva sveska, obaveznu literaturu u privatnim zbirkama svih nas koji smo odlučili malo ozbiljnije proučavati gljive te dvadesetak knjiga o gljivama te prijevoda strane literature o gljivama za koje je dobio prestižne nagrade i odlikovanja.

Poseban trenutak u životu i bogatom znanstvenom radu prof. Bošca  zasigurno je otvorenje Edukativnog centra „Bogatstvo svijeta gljiva“, Muzeja gljiva, čiji je bio idejni začetnik i osnivač, a suosnivači Muzeja bili su tada GD “Kamilo Blagaić”, TZ Grada Zagreba i Grad Zagreb. Muzej je otvoren 10. svibnja 2013. godine s tada 50-ak uzoraka gljiva spremnih za liofilizaciju.  Zahvaljujući predanom radu prof. Bošca trenutno broji preko 1.600 uzoraka gljiva.

Danas Muzej gljiva djeluje u sastavu Javne ustanove Maksimir.

Imala sam sreću surađivati s profesorom u radu Muzeja. Posebno pri najavi većih grupa posjetitelja i u Noći muzeja, manifestaciji koju smo uspješno provodili šest godina zaredom i u kojoj smo upoznali  mnoštvo ljudi koji su se pri prvom susretu zaljubili u gljive.

Muzej su pohodile skupine gljivara iz društava iz RH, Slovenije, Italije, Srbije, Grčke, BiH…, skupine učenika osnovnih i srednjih škola, studenata, turista sa svih strana Svijeta.

Posebni gosti Muzeja bili su Roy Watling iz Škotske, svjetski priznati mikolog, koji je odlučio svoj 80-i rođendan provesti upravo u Muzeju gljiva u Zagrebu u društvu prof. Bošca te prof. Bruria Gall sa Sveučilišta u Tel Avivu iz Izraela, koji nisu krili oduševljenje obiljem viđenim u vitrinama Muzeja.

Posebnu pažnju Svjetskih mikologa privlače novootkrivene i publicirane nove vrste gljiva, a takvih je 53. Neke su prisutne samo na fotografijama, a one nađene nakon otvorenja Muzeja su liofilizirane i nalaze se izložene u vitrinama.

(Golema plamenka, Gymnophilus giganteus Božac, Rogoznica 2013; Opaljena krasnica, Russula adusta, Umag 2014; Varljivi tartuf, Tuber decipiens Božac, Širić, Kos; Rovinjski tartuf, Tuber donnagotto, Božac, Širić, Kos; Hrvatska dama, Dictyophora croatica, Krk; Planinska Đurđevača, Calocybe gambosa Božac, Bled 2013…. i ostale)

  1. godine član našeg Društva Momir Jovičić, dipl. ing. agronomije, umirovljeni novinar HRT-a, zajedno s prof. Bošcem, predsjednikom i članovima GD KB pokrenuli su inicijativu da se pri UN utemelji Svjetski dan gljiva. Na prijedlog profesora predloženo je da to bude dan otvorenja Muzeja gljiva 10. svibnja.

Inicijativa prolazi standardnu proceduru, vjerojatno ćemo dobiti dan koji će cijeli gljivarski svijet obilježavati druženjima, predavanjima, izložbama, otvorenim vratima Društava, Muzeja i sl.

Najnovija knjiga „Podzemne gljive, uzgoj tartufa i vrganja“ spremna je za tisak. Ubrzo će ugledati svjetlo dana i naći se u našim privatnim zbirkama, ali ovaj put, nažalost, bez posvete.  Posebno ovom prigodom želim prenijeti svima iskrenu sućut našega člana, gosp. Zvonka Vuka, koji je usko surađivao s profesorom na pripremi knjige za tisak.

Dragi prijatelji, teško mi je nabrojati sva djela i zasluge profesora za naše Društvo, za ostala društva u regionu i šire, sva predavanja, determinacije, izložbe, televizijske emisije, izlete, druženja, Blagijade, gljivarijade, nove vrsta gljiva, nadmudrivanja, istraživanja, učenja.

Za sve to vrijeme profesor je imao obitelj na prvom mjestu.

Dragi profesore, hvala Vam za sve. Neka je pokoj vječni Vašoj plemenitoj duši, u vrtove nebeske neka Vas uvedu anđeli.

Upravni odbor i članovi GD “Kamilo Blagaić” te Upravni odbor i članice Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza