Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Gornja Bistra i Kraljev Vrh: Najava za izlet 17. studenog 2018.

Objavljeno 15.11.2018. od Klaudija
Gljivarsko društvo “Kamilo Blagaić” organizira izlet u Gornju Bistru i  Kraljev Vrh u subotu, 17. studenog 2018. godine.
Polazak je sa Črnomerca u 8,50 sati, ZET linija 176, a odlazak iz Gornje Bistre predviđen je u popodnevnim satima, autobusom u 15,30 sati.
Plan aktivnosti:

8,50 h – polazak autobusa sa Črnomerca

9,30 h – okupljanje gljivara – okrepa iz ruksaka

9,45 h – odlazak u okolne šume s parkirališta u Ribničkoj ulici – na izlasku iz Gornje Bistre, u smjeru Kraljevog Vrha,  branje gljiva i bilja po želji, fotografiranje, ručak iz ruksaka

12,30 h – determinacija gljiva ispred lovačke kuće na ulasku u Kraljev Vrh, desno – neposredno iza oznake Kraljev Vrh, a vodit će je mr. sc. Mladen Strižak

– slijede slobodne aktivnosti po izboru – šetnja, gljivarenje, branje bilja za čaj kao što je npr. šipak, stolisnik, trputac i kopriva, branje cvijeća – npr. dinari, fotografiranje.

Podsjećamo da se uzme hrana u ruksaku uz dovoljno vode. Također, potrebno je uzeti toplu odjeću radi zahlađenja, nepropusne cipele ili gumene čizme, pribor za gljivarenje i branje bilja: papirnate vrećice ili škrnicle za odvajanje, košarice, nožiće, plastične rukavice – eventualno za koprive, obične vrećice, kutije za uzorke – kako bi kao i uvijek lijepe primjerke i neobične gljive odnijeli u Muzej gljiva ili u samo Društvo u ponedjeljak, 19. studenog, kada će se održati determinacija. Povratak je u popodnevnim satima, po želji svakog sudionika izleta, budući da ZET-ovi autobusi redovito voze.

Vođa izleta je mr. sc. Mladen Strižak,  determinator – mentor iz Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” i počasni predsjednik Društva.

Kraljev Vrh je naselje u Općini Jakovlje u sklopu Zagrebačke županije. Površina naselja iznosi 7,83 km², a nadmorska visina 100 metara. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, naselje je imalo 661 stanovnika, a 2011. godine 627 stanovnika.

Gornja Bistra je naselje u Općini Bistra, također u sklopu Zagrebačke županije. Površina naselja iznosi 20,25 km². Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, naselje je imalo 1.629 stanovnika, a 2011. godine 1.836 stanovnika. U Gornjoj Bistri nalazi se barokni dvorac obitelji Oršić sa zidnim slikama iz 18. stoljeća.