Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Gornja Kustošija: Održana trinaesta tradicionalna Blagijada

Objavljeno 22.06.2020. od Klaudija

U zagrebačkoj Gornjoj Kustošiji – Krvariću, u prostoru Lovačkog društva “Fazan” Šestine, danas je održana trinaesta tradicionalna Blagijada, na koju se odazvalo 50-ak članova i članica Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”.

Svi zainteresirani mogli su obići svoje terene od ranog jutra te s punim košarama doći na lokaciju. Sendviče i vodu svatko je sam sebi osigurao za doručak.

S obzirom na mjere COVID-19, ovaj puta nisu pozivani članovi ostalih gljivarskih društava iz Hrvatske i inozemstva. Također, nije organizirana ni igraonica za djecu, iako su pozvana da dođu u pratnji odraslih.
Nažalost, neki članovi i članice nisu mogli doći, jer se još uvijek bore s problemima nastalima u razornom potresu 22. ožujka 2020. pa nadalje, kao što su poplave u stanovima i selidbe stvari, posebno s tavanskih prostora gdje još uvijek ponegdje nisu skinuti razrušeni dimnjaci.
Kao što je i bilo najavljeno u programu Blagijade 2020., stolovi su postavljani od 12 sati, a u 13 sati determinaciju gljiva održala je Vesna Dujlović, dipl. ing., determinatorica i predsjednica Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”.
– Ove godine na 13. Blagijadi bilo je 50-ak članova, a pronađeno je 26 vrsta gljiva. Iako je gljiva bilo malo, nadoknadili smo s puno druženja i vrhunskim Antunovim kotlićem – rekla je Dujlović.
U 14 sati poslužen je ručak, a ove godine glavni kuhar već dobro poznatih mesno-gljivarskih kotlića bio je Antun Kiš, dipl. ing., determinator, uz pomoć Danice Macanga, blagajnice Društva.
– Bilo je ukupno 35 prodanih blokova za ručak. Ukupno s repetama podijeljeno je oko 50 ručkova. Još je prodano i 30 tombola. Pripreme su trajale u petak i subotu ujutro, od 8.30 do 14 sati – rekao je Kiš.

Osim što je ovo bila prilika za lijepo gljivarsko druženje, prisutni su mogli uživati i u rehabilitacijskim konjima s obližnje farme od Udruge Fala.

Klaudija Klanjčić
Fotografije: Vesna Dujlović; Dubravko Furlan