Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Hrvatski klub putnika: Raspisan Natječaj za dodjelu Nagrade Dijana Klarić

Objavljeno 22.02.2019. od Klaudija

Hrvatski klub putnika raspisao je Natječaj za dodjelu ‘Nagrade Dijana Klarić’, koja se dodjeljuje u pet kategorija:

– Najbolji putopis

– Najbolja putopisna fotografija

– Najbolji putopisni film

– Najbolji projekt

– Putnik godine.

Rok za prijavu je 1. travanj 2019. godine, a dodjela nagrada održat će se na Croatian Travel Festivalu u Šibeniku od 20. do 26. svibnja 2019., kada će biti proglašeni najuspješniji natjecatelji i pobjednici u pojedinačnim kategorijama.

– ‘Nagrada Dijana Klarić’ pokrenuta je u znak sjećanja na mladu šibensku putnicu i fotografkinju (12.12.1986. – 28.03.2013.), čiji su cjelokupni život i rad bili vezani uz putovanja, umjetnost i radost življenja. Kako bi njena ljubav prema životu i putovanju nastavila inspirirati i druge, Nagradu pokreću Hrvatski klub putnika i obitelj Dijane Klarić, a dodjeljuje se jednom godišnje u sklopu Croatian Travel Festivala u Šibeniku – pojašnjeno je na www.hrvatskiklubputnika.com.

Vezano za pravila Natječaja, isti je otvoren od trenutka raspisivanja na www.hrvatskiklubputnika.com do 1. travnja 2019. godine. Za svaku kategoriju zadužen je četveročlani stručni žiri, koji će odabrati najboljeg kandidata ili kandidatkinju. Prijave nakon roka neće se uzimati u obzir osim u posebnim okolnostima.

– Prijaviti se može svatko tko je u 2018./2019. godini, odnosno od završetka prošlogodišnjeg Croatian Travel Festivala napisao putopis, snimio fotografiju ili video s putovanja odnosno poduzeo veći putnički projekt. Nema dobne granice. Natjecati se mogu isključivo državljani Republike Hrvatske, s prebivalištem u zemlji ili inozemstvu. Natjecatelj se može prijaviti samostalno ili ga mogu kandidirati drugi. Prijava je moguća u više kategorija. Prijašnji pobjednici mogu se ponovno prijaviti na natječaj, u bilo kojoj kategoriji – napisano je.

Na dodjeli Nagrade tijekom Croatian Travel Festivala u Šibeniku publici će biti predstavljeno nekoliko najuspješnijih natjecatelja, po tri finalista u svakoj kategoriji, a najboljima će biti uručena Nagrada.

– Nagrada se sastoji od drvene statue u obliku spirale. Finalisti su dužni dostaviti jednominutni promotivni video o sebi ili svom uratku nakon što im se obrati stručni žiri, najkasnije sedam dana od trenutka kad ih bude kontaktirao žiri. Ukoliko finalist ne dostavi promotivni video, žiri će u finaliste uvrstiti idućeg najboljeg natjecatelja. Sva imena finalista, s dostavljenim jednominutnim video uratkom, u svih pet kategorija moraju biti definirana najkasnije do 30. travnja. Finalisti iz svih kategorija bit će predstavljeni na Facebook stranici ‘Nagrada Dijana Klarić’ između 1. svibnja i početka Festivala – objašnjeno je.

Radove i prijave treba slati na e-mail adresu: nagradadijanaklaric@gmail.com

Nadalje, u naslovu je potrebno jasno naznačiti kategoriju za koju se kandidat natječe – primjer naslova: Kategorija Najbolja putopisna fotografija, kao i priložiti kratka obrazloženja: za kategorije ‘Najbolji putopis’, ‘Najbolja putopisna fotografija’ i ‘Najbolji putopisni film’. Također, e-mailu je potrebno priložiti primjer uratka – ulomak putopisa, fotografiju u jpg ili pdf formatu, cjeloviti film ili dio fima, a za kategorije ‘Najbolji putnički projekt’ i ‘Putnik godine’ potrebno je poslati jednu stranicu opisa po čemu je prijavljeni projekt/putnik od posebnog značaja ili interesa. E-mailu je potrebno priložiti i osobne podatke – ime i prezime, datum i mjesto rođenja.

Kategorije su opisane na  http://www.hrvatskiklubputnika.com:

  1. NAJBOLJI PUTOPIS

Reportaža, esej, blog, poezija, kraća ili duža prozna vrsta – roman, zbirka putopisnih priča. Tekst mora imati minimalno 15 kartica (odnosi se na sve vrste navedenih tekstova), odnosno minimalno pet uradaka ako se radi o poeziji. Ukoliko natjecatelj želi prijaviti cjelovitu knjigu za Nagradu, dužan je poslati reprezentativni ulomak/poglavlje knjige prema kojem će se razmatrati njegova prijava. Tekst mora biti napisan na hrvatskom jeziku. Tekst mora biti prethodno objavljen u virtualnom ili papirnatom izdanju (prihvatljiva izdanja: privatni ili javni blog, internetske stranice, portali, novine, časopisi, samostalne knjige ili antologije).

  1. NAJBOLJA PUTOPISNA FOTOGRAFIJA

Na natječaj se šalje samo jedna fotografija. Fotografija može, ali ne mora biti prethodno javno objavljena.

  1. NAJBOLJI PUTOPISNI FILM

Film može, ali ne mora biti prethodno javno prikazivan. Film mora trajati najmanje tri minute.

  1. NAJBOLJI PROJEKT

Putnički projekt zanimljiv po originalnosti, inovativnosti, hrabrosti; humanitarnog ili zabavnog karaktera. U projektu može sudjelovati jedna ili više osoba. Nagradu može primiti individualni putnik ili skupina putnika koja je sudjelovala u projektu.

  1. PUTNIK GODINE

Nema dobne granice, mogu se natjecati osobe oba spola, državljani Republike Hrvatske, kandidirati se može jedna osoba ili par koji je zajedno ostvario značajan putnički poduhvat.

Vezano za pripremu promotivnog videa, objavljen je naputak: – Odabrani finalisti moraju što jasnije predstaviti temu svog promotivnog videa, odnosno sebe kao natjecatelja. Primjerice, u kategoriji Najbolji projekt potrebno je snimiti jednominutni video o samom projektu. U kategoriji Putnik godine naglasiti zašto kandidat smatra da treba biti proglašen putnikom godine. U kategorijama Najbolja fotografija, Najbolji video i Najbolji putopis potrebno je predstaviti autora i opisati kako je i gdje nastala fotografija, video ili putopis.

– Dijana Klarić rođena je 12. prosinca 1986. u Šibeniku. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Marketing. Završila je dva tečaja napredne digitalne fotografije. Osvojila je drugu nagradu na Natječaju za amatersku fotografiju ‘Motivi otoka’ za svoju fotografiju ‘Sporo poslijepodne na otoku’ 2008. godine. Izlagala je na skupnoj izložbi u Trstu (Italija, 2008.) u sklopu Međunarodnog pjesničkog natječaja ‘Castello di Duino’. Na Festivalu pop književnosti ‘Kliker!’ 2008. u Zagrebu prvi je put predstavila projekt ‘Poetske razglednice’ koji je polučio veliki uspjeh te se njime nastavila baviti i poslije, kombinirajući fotografiju i poeziju na raznim materijalima i kroz različite vrste umjetničkog izraza okupljene pod nazivom Fotopoetika. Objavila je fotografiju Trga sv. Marka u Veneciji pod nazivom ‘Borba za mrvice kruha’ u časopisu Croatia Airlinesa. 2009. godine njen foto kolaž ‘Sublime’ objavljen je u prestižnom londonskom foto časopisu ‘Shots Directory Photography’. Iste je godine otvorila svoju prvu samostalnu izložbu ‘Zelena Odiseja’ s fotografijama iz Irske. Uslijedila je izložba ‘No Direction Home’ 2012. kao dio projekta ‘Umijeće putovanja’ s kojim je proputovala Hrvatsku i posjetila Sarajevo. U svibnju 2011. otvorila je treću samostalnu izložbu ‘450 000 koraka do kraja svijeta’, kojom je predstavila svoje 880 kilometara dugo hodočašće Camino de Santiago u Španjolskoj na koje se uputila po završetku fakulteta. Njen je život obilježen strašću prema fotografiji i putovanjima, pustolovinama i novim poznanstvima, što je redom vidljivo iz šarolikog korpusa njenog nadahnutog rada – objavljeno je u svibnju 2013. na  www.sibenik.in.

Klaudija Klanjčić