Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

HŽPP – Od 1. siječnja 2024. umirovljenici i osobe starije od 65 godina prevoze se besplatno

Objavljeno 14.02.2024. od Marijana Vrančić

 

Zbog velikog interesa do 29. veljače 2024. umirovljenici mogu putovati besplatno uz predočenje rješenja HZMO-a o mirovini ili odreska mirovine i identifikacijskog dokumenta, a osobe starije od 65 godina uz predočenje identifikacijskog dokumenta.

 

Od 1. ožujka 2024. umirovljenici i osobe starije od 65 godina trebaju imati pametnu karticu s kupljenim profilom.

Na temelju Zaključka Vlade RH od 13. prosinca 2023. uvodi se pilot-projekt besplatnoga željezničkog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina koji im omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području Republike Hrvatske u 2. razredu redovnih vlakova.

Pilot-projekt provodit će se od 1. siječnja do 31. prosinca 2024. godine. Umirovljenici i osobe starije od 65 godina moći će besplatno putovati vlakom u svrhu svakodnevnih i povremenih putovanja, npr. jednodnevnih izleta, posjeta događanjima i manifestacijama, odlazaka liječniku, putovanja na ljetovanje i drugih putovanja.

Umirovljenici i osobe starije od 65 godina pravo na besplatan prijevoz ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza i kupljenog profila po cijeni od 2,65 €. Za ostvarivanje prava na profil umirovljenik treba predočiti ispravu o primanju mirovine HZMO-a i identifikacijski dokument, a osoba starija od 65 godina identifikacijski dokument.

Uz pametnu karticu korisnik treba pribaviti prijevoznu kartu za svoje putovanje. U slučaju da korisnik nije pribavio prijevoznu kartu na blagajni, kartu će zatražiti od konduktera u vlaku.

Umirovljenici i osobe starije od 65 godina koje imaju pametnu karticu HŽ Putničkog prijevoza, na blagajni trebaju kupiti profil za besplatna putovanja po cijeni od 2,65 € koji će vrijediti do kraja 2024. godine.

Za izradu pametne kartice potrebno je dostaviti:

  • zahtjev za izradu pametne kartice koji se može preuzeti na blagajni ili ovdje
  • ispravu o primanju mirovine HZMO-a
  • identifikacijski dokument
  • uplatu u iznosu od 2,65 €.

Zahtjev i potrebnu dokumentaciju o mirovini i/ili godinama starosti trebaju predati na blagajni ili putem e-maila  besplatno.umirovljenici@hzpp.hr

U slučaju da zahtjev šalju e-mailom, korisnici trebaju poslati i potvrdu uplate u iznosu od 2,65 € na IBAN HR9523400091510252920, model HR00, a pod poziv na broj potrebno je upisati datum uplate, nakon čega će biti obaviješteni o mjestu preuzimanja pametne kartice.

Pametna kartica izrađuje se u roku od 7 dana od predaje zahtjeva i podiže se na blagajni na kojoj je predan zahtjev.

U slučaju da korisnik želi da mu se pametna kartica pošalje poštom, potrebno je uplatiti 2,10 € za troškove poštarine. Potvrdu uplate na IBAN HR9523400091510252920 (model HR00, poziv na broj: datum uplate) potrebno je poslati na e-mail besplatno.umirovljenici@hzpp.hr

Realizacija ovog pilot-projekta ima i socijalnu komponentu jer će se njegovim provođenjem olakšati financijska situacija umirovljenika i osoba starijih od 65 godina. Uz ulaganja u željezničku infrastrukturu i vozni park, i ovim projektom nastavlja se poticanje korištenja željezničkog prijevoza.

Izvor: HŽPP

https://www.hzpp.hr/besplatan-prijevoz-umirovljenika?p=271