Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

In memoriam: Romano Božac

Objavljeno 29.02.2020. od Klaudija
S tugom javljamo da su Republika Hrvatska i cijeli svijet 27. veljače 2020. ostali bez jednog od najvećih zaljubljenika u gljive – prof. dr. sc. Romana Bošca, rođ. 1942. godine, utemeljitelja Edukativnog centra “Bogatstvo svijeta gljiva” (Muzeja gljiva) u Zagrebu, suosnivača Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” u Zagrebu, dugogodišnjeg determinatora – mentora, bivšeg profesora na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a nadasve velikog ljubitelja prirode, posebno gljiva.
Svojim znanjem, iskustvom te požrtvovnim i neumornim radom s gljivama uspio je ostvariti životni san, ostavivši neizbrisiv trag u povijesti gljivarstva – utemeljio je Edukativni centar “Bogatstvo svijeta gljiva”, poznat po nazivu Muzej gljiva, i to u samom središtu Zagreba, s više od 2000 vrsta gljiva, što nema nitko na svijetu, čime je Republiku Hrvatsku stavio na neprestižno prvo mjesto.
Veliki doprinos u skupljanju i pribavljanju gljiva, kako iz Hrvatske, tako i iz inozemstva, uz njega dali su i članovi/ice najstarijeg gljivarskog društva u Lijepoj našoj – Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”, kao i brojni ljubitelji gljiva iz ostalih gljivarskih društava i udruga.
Posljednji ispraćaj će biti u ponedjeljak, 2. ožujka 2020., u 13 sati, na groblju u Markuševcu – s Mihaljevca vozi ZET autobus, linija broj 233.
Izražavamo iskrenu sućut obitelji i rodbini, poznanicima, gljivarskim društvima.
Fotografija: autorica Klaudija Klanjčić – prof. dr. sc. Romano Božac u Noći muzeja, 26.1.2018.