Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Najava: 15. Bučijada u Ivanić-Gradu s izborom najoriginalnije i najneobičnije buče te Izložbom gljiva

Objavljeno 04.10.2019. od Klaudija

Idućeg vikenda ljubitelji domaćih proizvoda, a posebno buča i proizvoda od njih, moći će uživati u Ivanić-Gradu, odnosno najposjećenijoj i najveselijoj tradicionalnoj, turističko-gospodarskoj i gastronomskoj manifestaciji – 15. Bučijadi, koja će ove godine trajati od 4. do 6. listopada.

Okosnica samog događanja je prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda u subotu i nedjelju od 9 do 18 sati, na kojem izlažu brojni izlagači iz cijele zemlje.

Na prvi dan manifestacije, u petak, bit će otvorenje Izložbe slika Ivana Lackovića Croate ‘Crveno i crno’ u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta, koja će trajati sve do nedjelje. U 17 sati otvorit će se Izložba skulptura i instalacija u Parku hrvatskih branitelja pod nazivom ‘Buča kao inspiracija’, koja će trajati sve do nedjelje navečer. Potom će u 18 sati biti otvorenje Izložbe ‘Črn-Bel – od trsja do čaše’, gdje će se predstaviti vinogradarstvo i vinarstvo ivanićkoga kraja u Muzeju Ivanić-Grada.

Bit će organiziran i izbor najljepše uređenog štanda  te najveće  i najorginalnije/najneobičnije buče u subotu, 5. listopada 2019., od 9 do 10 sati, kada će ocjenjivačka komisija pregledati sve štandove izlagača i izabrati najljepše uređen štand dekoriran bučama. Proglašenje najljepše uređenih štandova bit će u nedjelju, 6. listopada, u 15 sati na glavnoj pozornici na Trgu Vladimira Nazora. Prijave za najveću i najorginalniju/najneobičniju buču na 15. Bučijadi  možete poslati na mail:  info@ bucijada.hr ili na samoj manifestaciji na info pultu TZIG pored gradskog sata.

Svečano otvorenje 15. Bučijade na glavnoj pozornici bit će u subotu u 11 sati, a u 12 sati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Moslavačkoj 11 bit će Stručni skup Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske pod nazivom ‘Od uzgoja uljne buče do bučinog ulja kao dodatka prehrani’. Od 11 do 13 sati u subotu bit će fotonatječaj Bučijade 2019. – Fotolovac, ispred Osnovne škole Đ. Deželića.

U subotu i nedjelju, od 11 do 16 sati, bit će kreativne radionice za djecu u Muzeju i prostoru ispred Muzeja Ivanić-Grada, u gradskom parku, kao i ispred POU Tvornice smijeha, Tetragon, Brick by Brick. Također, od 11 do 16 sati bit će vožnja buča kočijom i Bučko vlakićem od Vatrogasnog doma, a od 12 do 14 sati posjetitelji će moći uživati u šetnji sa znamenitim građanima Ivanić-Grada, kao što su Gjuro S. Deželić i Betika Deželić, s polaskom od Centra za posjetitelje.

U nedjelju, u sklopu programa, između ostalih, bit će i šesti Susret planinara u Planinarskoj kući G. Brdo. Polazak je u 10,10 sati sa željezničkog kolodvora. U 10,30 sati bit će dolazak kume 15. Bučijade – Jane Škrgulja na glavnoj pozornici, a u 12 sati susret haiku pjesnika i rezultati haiku natječaja na temu buča, u maloj dvorani POU-a, nakon čega će u 13,30 sati uslijediti Okrugli stol haiku pjesnika ‘Haiku pripada svima’.

Ljubitelji jela od buča moći će uživati tijekom manifestacije u gastro ponudi u ugostiteljskim objektima na Trgu Vladimira Nazora, kao i u pivi od buče. Ujedno, u Škrlet Corneru ‘ŠkrCo’ bit će promocija autohtone sorte vina škrlet.

Kulturno-zabavni i edukativni sadržaji bit će na više lokacija. Voditeljica programa bit će ove godine Karmela Vukov Colić.

Ljubitelji gljiva moći će prisustvovati 6. Izložbi gljiva, koja će biti otvorena u subotu od 10 do 18 sati, kao i u nedjelju, u Vatrogasnom domu DVD-a Ivanić-Grad.

Također i ljubitelji životinja doći će na svoje. Naime, u subotu i nedjelju od 10 do 18 sati bit će organizirana Izložba golubova, kunića i peradi ispred Vatrogasnog doma DVD-a Ivanić-Grad.

Podjela priznanja bit će u nedjelju u 15 sati na glavnoj pozornici.

Kao i prethodnih godina, tako je i ove godine na radost mnogih organiziran Vlak ‘Bučko-Express’ u subotu i nedjelju. Prema voznom redu polazak je u 9,20 sati s Glavnog kolodvora Zagreb, Maksimir 9,25 sati, Sesvete 9,33 sati, Dugo Selo 9,41 sat, a u Ivanić-Grad se dolazi u 10,03 sati. Polazak iz Ivanić-Grada za Zagreb je u 17,25 sati, Dugo Selo 17,46, Sesvete 17,54 sati, Maksimir 18,01 sat, a u Zagreb na Glavni kolodvor dolazi se u 18,07 sati. Postoji mogućnost povratka redovitim vlakovima iz Ivanić-Grada u 17,06 sati i 19,50 sati. Cijena povratne karte je 25 kuna, nadoplata za bicikl je 5 kuna, a djeca do šest godina voze se besplatno.

Organizator je Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada, a suorganizatori su Grad Ivanić-Grad, Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske, Pučko otvoreno učilište Ivanić-Grad, Komunalni centar Ivanić-Grad d.o.o., Muzej Ivanić-Grada, Vatrogasna postrojba i zajednica Ivanić-Grad, Ivakop, KUD-ovi, udruge, ugostitelji i građani Ivanić-Grada.

Manifestacija je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatska turistička zajednica, Zagrebačka županija, Grad Ivanić-Grad.

Medijski pokrovitelji su Obiteljski radio Ivanić, portal ‘Volim Ivanić’, Krijas d.o.o., a sponzori su INA d.d., PBZ d.d., AEKS d.o.o., MATO EL-D d.o.o., ECP d.o.o., IVASIM d.o.o., Kezele-vino, U.O. Rošo.

Više o svemu može se pratiti na: http://www.tzig.hr/, gdje je objavljen i cijeli program.

Klaudija Klanjčić