Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Iz Muzeja gljiva u Noći muzeja 2018.: Posjetitelji

Objavljeno 29.01.2018. od Klaudija

Nastavljamo objavljivati fotografije iz Muzeja gljiva na Noć muzeja 2018., od 26. i 27. siječnja.

Ovaj album posvećen je svim posjetiteljima, među kojima su bile i brojne uvažene osobe iz svijeta gljivarstva, izuzetni znalci i ljubitelji gljiva, npr. Dragutin Vahtarić ‘Cico’ iz Gljivarskog društva Karlovac – bivši predsjednik  Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza (HMGS) u razdoblju od 2010. do 2014. godine, Blanka Čekada – trenutna tajnica HMGS-a, Predrag Grubišić – dugogodišnji predsjednik Gljivarskog društva ‘Ožujka’ Rijeka, Vera Somek iz Gljivarskog društva Sesvete – ujedno i još uvijek aktualna prva gljivarska banica izabrana prošle godine u Glini, Gljivarska udruga ‘Amanita’ Sveti Ivan Zelina na čelu s predsjednikom Miroslavom Ričkom, kao i hrvatski visokogorski planinar Matej Perkov iz Koprivnice, koji je obišao mnoge vrhove svijeta.

Uz ovogodišnje dežurne determinatore gljiva: Dubravka Furlana – predsjednika Gljivarskog društva ‘Kamilo Blagaić’, Ivicu Ivića, Vesnu Dujlović, Zvonka Vuka i Antuna Kiša, kao i dugogodišnjeg bivšeg predsjednika Društva Mladena Strižaka, svoj obol u posjeti Muzeju gljiva u Noći muzeja 2018. uvelike su dali i drugi brojni članovi najstarijeg gljivarskog društva u Republici Hrvatskoj – Gljivarskog društva ‘Kamilo Blagaić’.

Ne smijemo zaboraviti i one najmlađe, posebno izviđače iz zagrebačkog Črnomerca, koji su grupno došli u kasnim satima i bili spremni pozirati pred objektivom fotoaparata.

U 13. po redu Noći muzeja, Edukativni centar ‘Bogatstvo gljiva’, poznat kao Muzej gljiva, kojeg je osnovao i sve do danas vodi  prof. dr. sc. Romano Božac, otvorio je posjetiteljima svoja vrata od 18 sati pa sve do 1 sat iza ponoći. Nalazi se u samom središtu Zagreba, na Trgu bana Josipa Jelačića 3, zahvaljujući gradonačelniku Milanu Bandiću. Jedinstven je u svijetu zbog stalnog postava s više od 1.500 vrsta liofiliziranih gljiva. Ove godine Muzej gljiva obilježava petu godišnjicu od svog postojanja, koju će proslaviti 10. svibnja.

Uspjeli smo zabilježiti fotografijom 900-tu posjetiteljicu, koja je nagrađena licitarskim srcem, kao i tisućitu posjetiteljicu Jurju Johman oko 23,30 sati, koja je za nagradu dobila mogućnost fotografiranja s prof. Bošcem te kasnije s prijateljicama Josipom Subotić, Doroteom Orišković, Andreom Mažar i Anom Markić uz predsjednika Gljivarskog društva ‘Kamilo Blagaić’ Dubravkom Furlanom. Sve su maturantice i idu u 4E razred u X. gimnaziji ‘Ivan Supek’ u Zagrebu, dok im je profesor iz biologije Danijel Škrtić.

Dežurna ekipa od tri studentice – Nikolina Jamičić s Filozofskog fakulteta, Janja Keškić s Agronomskog fakulteta i Vjera Pavić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, te studenta Branimira Gotšliha s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, pobrinula se za brojenje posjetitelja kroz cijelu noć. Naposljetku je taj broj u 1 sat iza ponoći bio 1428.

Neposredno prije zatvaranja Muzeja, prof. Božac se zahvalio svima, a posebno dežurnoj ekipi studenata, kojima je poklonio svoju pjesmaricu, te determinatoru gljiva Zvonku Vuku, zbog izuzetnog doprinosa donošenja gljiva ne samo iz Hrvatske, već iz Sibira i drugih zemalja u kojima je radio. Njemu je poklonio liofilizirane gljive.

Tekst i fotografije: Klaudija Klanjčić