Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Izlet u Đurđevac

Objavljeno 02.04.2023. od Marijana Vrančić

U subotu, 1. 4. 2023. Društvo je organiziralo prvi ovogodišnji zajednički izlet u grad Đurđevac. Unotoč tome što je za gljive bilo malo prerano, u Đurđevcu i okolici imali smo  što vidjeti i doživjeti. Posjetili smo Đurđevačke pijeske te Stari grad Đurđevac i uživali u sadržajima koje nudi.

 

Stari grad Đurđevac nalazi se  u samom centru grada te sa zaštićenim prirodnim okolišem čini intrigantnu i gotovo nestvarnu povijesnu, urbanističku i arhitektonsku cjelinu. Kulturno i povijesno gledano to je jedna od zanimljivijih urbanih cjelina sjeverozapadne Hrvatske. Savršena lokacija, bogata povijest, arhitektonska rijetkost i potencijalna povezanost s modernim načinom života mogućnosti su koje se turistički i kulturno tek trebaju iskoristiti!Muzej grada Đurđevca osnovan je 2014. godine, a  svoje postojanje temelji na bogatoj umjetničkoj tradiciji i izložbama u galeriji Stari grad. Uz Muzej Grada Đurđevca vezana je “Legenda o Picokima”, nematerijalno kulturno dobro, koja se svake godine posljednjeg vikenda u lipnju u obliku scenskog prikaza prezentira podno zidina Staroga grada. Legenda govori o mudrosti i lukavosti Đurđevčana kada  je osmanska vojska 1552. godine željela osvojiti grad. Iako su branitelji i sklonjeno pučanstvo u okruženoj utvrdi bili izgladnjeli, na neprijatelja su, zahvaljujući domišljatosti jedne starice, ispalili posljednje pile (picoka). Uvjereni da u utvrdi ima hrane kad se njome mogu razbacivati, Osmanlije su se povukli. 

https://djurdjevac.hr/kultura-i-sport/legenda-o-picokima/

Istočno od Đurđevca, na putu prema mjestu Kalinovac, nalazi se geografsko-botanički rezervat Đurđevački pijesci, jedinstveni prirodni fenomen u Hrvatskoj. U tom području zaštićenom već više od 30 godina još uvijek ima vidljivih ostataka pješčanih dina. Postupnim pošumljavanjem Đurđevčani su uspjeli primiriti te “žive i krvave peske”, kako su ih Podravci nazivali nekada.

Danas je područje geografskog rezervata koji nosi ime “Đurđevački pijesci” pošumljeno akacijom i nekim nižim vrstama drveća, te mnogobrojnim grmovima zečjaka, tako da živoga pijeska više na tome mjestu nema. Stručnjaci smatraju da je taj pijesak nanio vjetar i tako stvorio pravu “Hrvatsku Saharu” iako je taj naziv pretjeran.

Izvor: Turistička zajednica Đurđevca

Foto galerija: Darko Popek