Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Javna ustanova Maksimir: Edukativni centar Bogatstvo svijeta gljiva

Objavljeno 28.07.2020. od Klaudija

Edukativni centar i stalni izložbeni prostor „Bogatstvo svijeta gljiva“ otvoren je u veljači 2013. godine. Osnovali su ga Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagreba i Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić, a centrom upravlja Javna ustanova – Maksimir.

Edukativni centar, između ostalog, posjetiteljima prezentira liofilizirane – žive gljive, što znači u njihovom izvornom obliku, veličini i boji, te prirodnom staništu, a sam prostor Edukativnog centra zamišljen je kao mjesto odvijanja različitih aktivnosti: organiziranje edukacija, stručno i znanstveno determiniranje i liofiliziranje prikupljenih gljiva, izlaganje stručno determiniranih eksponata, izdavanje stručnih publikacija i brošura čime se omogućuje građanima znanstveno proučavanje gljiva, sezonsko organiziranje radionica i izleta za djecu i odrasle radi prikupljanja gljiva za izložbene eksponate te razvijanje svijesti, osobito mladih, o odgovornosti za očuvanje okoliša i bioraznolikosti krajobraza.

Edukativni centar raspolaže prostorom od 300 m2 te uz vrijednu zbirku od 2.000 vrsta gljiva u prostoru do postava posjeduje odvojenu predavaonu/dvoranu sa kapacitetom od 40-ak sjedećih mjesta koja je na raspolaganju svim zainteresiranima za predavanja, stručne skupove ili radionice.

Svaki sakupljač, ljubitelj i poznavatelj gljiva može donijeti primjerak za koji smatra da je vrijedan, poseban ili rijedak te ga ostaviti u Edukativnom centru na stručnu determinaciju, zatim na liofiliziranje te stavljanje u izložbene vitrine uz natpis determinirane vrste i ime osobe koja ga je donijela.

Cijeli prostor Edukativnog centra povezan je informatičkom infrastrukturom s vrlo brzim WI-FI prijenosom dostupnim svim posjetiteljima. Tendencija nam je uspostaviti audio vodiče kako bi svaki posjetitelj dobio potrebne informacije, a opet mogao uživati i razgledavati postav intenzitetom i potrebama koji sam odabere.

Izvor: http://park-maksimir.hr/2019/07/21/edukativni-centar-bogatstvo-svijeta-gljiva/ (objavljeno 8.7.2020. – tekst sadrži i Cjenik 2020.)