Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Krematorij: Oproštajni govor posvećen Milanu Drljači

Objavljeno 02.01.2018. od Klaudija

Krematorij, Zagreb, 2.1.2018. godine, 12 i 10 h

Poštovana obitelji, dragi prijatelji,

Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić ispraća danas, ovog prohladnog i tmurnog dana, svog dugogodišnjeg člana, počasnog člana Društva, determinatora i člana Upravnog odbora HMGS-a. Zajedno s predstavnicima HMGS-a i gljivarima iz drugih društava danas ispraćamo gljivara i prijatelja.

Ime Milana Drljače veže se uz same početke stvaranja GD Kamilo Blagaić.

Davne 1981. godine Milan se kao mladi pravnik našao u prilici pomoći oko osiguranja prostorija u Medulićevoj 30, tada Sekciji Gljivari pri Društvu prijatelja cvijeća i zelenila iz koje će 1983. godine nastati GD Kamilo Blagaić.

Milan se aktivno uključuje u rad gljivarskog društva, a 1985. godine biva izabran za predsjednika Društva.

U to vrijeme održani su Tečajevi za sanitarne i tržne inspektore, a 1987. godine u povodu Univerzijade održana je prigodna izložba gljiva u prostorijama Društva.

Milan Drljača bio je predsjednik društva do 1991. godine, a nadalje se počinje intenzivnije baviti proizvodnjom micelija i uzgojem gljiva.

Polaže ispit u Gospodarskoj komori grada Zagreba za Sakupljača gljiva.

  1. godine polaže i ispit za Komercijalnog sakupljača gljiva te postaje prvi gljivar, u to vrijeme, koji je imao sve potrebne certifikate nadležnih Ministarstava za uzgoj i sakupljanje gljiva.
  2. godine, povodom 25. godišnjice Društva proglašen je počasnim članom GDKB.
  3. godine Milan je za trud i zalaganje u učenju i poznavanju gljiva od HMGS-a dobio imenovanje Determinator.

Dugi niz godina Milanov štand na Britanskom trgu bio je punkt na kome su se mogle nabaviti svježe i kvalitetne gljive, ali i naučiti ponešto o gljivama, dobiti determinaciju gljiva ili informaciju o situaciji na terenu.  Odakle su gljive, gdje su krenule, gdje treba ići, potražiti ih? Milan je to uvijek znao i rado je dijelio te informacije.

Milan je bio i redoviti sponzor gljivarskih kotlića, aktivni sudionik izložbi s uvijek atraktivnim primjercima Vrganja. Znao je uvijek gdje ih treba tražiti i uvijek ih je nalazio zahvaljujući svome iskustvu i ljubavi prema svemu što je imalo veze s gljivama i gljivarskim društvom.

U posljednje 4 godine Milan Drljača bio je predstavnik GDKB u Upravnom odboru HMGS-a.

Dragi prijatelji, to je 35 godina aktivnog djelovanja u GDKB. Koliko izleta stane u 35 godina, koliko druženja, Blagijada, gljivarijada? Koliko gljiva, koliko nadmudrivanja, koliko istraživanja, koliko učenja?

Milan Drljača bio je pravi, strastveni gljivar, pravi prijatelj i čovjek uvijek spreman pomoći u svim situacijama u Društvi i na terenu. Većina Blagajića poznaje njegove glinske vrtove.

Dragi Milane, hvala Ti za sve u ime GD Kamilo Blagaić i u ime HMGS-a.

Neka je pokoj vječni tvojoj dobroj duši, a obitelji i prijateljima upućujemo iskrenu sućut.

Članovi i Upravni odbor GD Kamilo Blagaić

Napisala i pročitala: Vesna Dujlović