Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Krematorij: Oproštajni govor posvećen Mirku Šeleru

Objavljeno 09.01.2018. od Klaudija

Krematorij, Zagreb, 9.1.2018., 12 i  50 h

Draga obitelji, dragi prijatelji

GD Kamilo Blagaić u 2018. godini puni 35. godina rada, organizira 40. Izložbu gljiva i obilježava 5. godinu Muzeja gljiva. Međutim godina nam je počela tužno, prevelikim gubitkom već u prvom tjednu. Tek što smo na istom ovom mjestu ispratili našeg člana Milana Drljaču dobili smo obavijest da nas je zauvijek napustio i naš dragi Mirko Šeler.

Mirko Šeler član je našega Društva od 1989. godine. Pamtimo ga kao samozatajnog i nenametljivog, ali sveprisutnog člana u svim važnijim događanjima u Društvu. Kada se radilo o domjencima Mirko je donosio brižljivo rađene aranžmane, koje je najprije radila njegova pokojna supruga, a kasnije nastavila kćerka Sanja. Kada se radilo o izložbama gljiva ekipa Šeler u sastavu Mirko i Željko Šeler, Krešimir Špeljak i Damir Herman osiguravala je redovito prepoznatljivo lijepe primjerke gljiva iz samo njima znanih vrtova. Mnogi od tih primjeraka našli su svoje trajno mjesto u vitrinama Muzeja gljiva.

U povodu 25. godišnjice Društva, 2008. godine, za svoj nesebični trud i zalaganje Mirko je dobio priznanje GD Kamilo Blagaić.

U rujnu 2011. godine u Zagrebu je održana 6. Međunarodna konferencija o ljekovitim gljivama. Tim povodom trebalo je pripremiti prigodnu izložbu gljiva. Kako je bila poprilična suša i jako malo gljiva na terenu jedino je gore navedena ekipa uz gljivare iz Umaga uspjela osigurati uobičajeno lijepe izložbene primjerke.

U vrijeme održavanja Izložbe gljiva u SC 2015. godine danima je padala kiša, ali to opet nije spriječilo navedenu ekipu da izložbene primjerke raznih gljiva donese u SC i ode doma na presvlačenje.

Početkom studenoga 1992. godine Mirko je u svome masliniku na otoku Krku našao „Gospođu s koprenom“, kako ju je sam nazvao, gljivu koju je prof.dr.sc. Romano Božac kasnije opisao kao novu vrstu i dao joj ime Dictyophora croatica – Hrvatska dama. Fotografija Hrvatske dame našla je svoje mjesto na naslovnoj stranici Enciklopedije gljiva br. 2 prof.dr.sc. Romana Bošca, kao prva nova vrsta gljiva otkrivena u Hrvatskoj. Kasnije je Mirko godinama tražio ovu lijepu gljivu po krčkim  vrtovima i šikarama, ali je više nikada nije uspio naći.

U listopadu 2017. godine u vrijeme održavanja Izložbe gljiva u SC Mirkova kćerka Lidija i zet Bane Milenković spremali su nedjeljni ručak od divljih gljiva za „Dobru hranu“ Jutarnjeg lista. Gljive su naravno osigurali Mirko i Željko iz svojih goranskih vrtova i bili su jako ponosni kada je objavljen članak u kome se, pored ostaloga, spominje i Izložba gljiva našeg Društva u SC.

Dragi prijatelji ispraćamo danas vrijednog i vjernog člana, strastvenog gljivara i pravog prijatelja. Teško je u ovako kratkom tekstu opisati koliko ljubavi i koliko druženja stane u dugih 30 godina koje je Mirko posvetio ovome Društvu, na mnogobrojnim izletima, izložbama, gljivarijadama i Blagijadama. Zajedno smo istraživali terene od Krka do Međimurja, od Istre do Slavonije preko Žumberka,  Vukomeričkih gorica, Medvednice, Gorskog Kotara…

Dragi Mirko zahvalni smo što su se naše gljivarske staze ispreplele na vječnom putu od gnijezda do zvijezda.

Obitelji i prijateljima upućujemo iskrenu sućut i zahvaljujemo na razumijevanju za vrijeme posvećeno ovom našem lijepom hobiju i našem gljivarskom društvu.

UO i članovi GD Kamilo Blagaić Zagreb

Napisala i čitala tajnica Vesna Dujlović, dipl. ing.