Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Ljekovitost gljiva

Objavljeno 14.02.2024. od Marijana Vrančić

GettyImages

Gljive su dobile značajnu pozornost u području fitomedicine. Vjeruje se da ljekovite gljive imaju oko 130 terapeutskih svojstava.

Gljive su bogati izvori dijetalnih vlakana, vitamina, minerala, elemenata u tragovima, esencijalnih aminokiselina, složenih polisaharida, nezasićenih masnih kiselina i antioksidansa.

Polisaharidi, alkaloidi, proteini, masti, minerali, karotenoidi, glikozidi, terpenoidi, folati, tokoferoli, flavonoidi, fenoli, hlapljiva ulja, askorbinska kiselina, lektini, enzimi i organske kiseline glavni su bioaktivni spojevi prisutni u gljivama.

Reagirajte odmah ako mršavite, imate groznicu, suhi kašalj, jako noćno znojenje, otečene limfne žlijezde…

Vjeruje se daljekovite gljive imaju oko 130 terapeutskih svojstava, uključujući antikancerogeno, protuupalno, antioksidativno, antidijabetičko, antimikrobno, imunomodulatorno te kardiovaskularno i hepatoprotektivno djelovanje.

Bioaktivni spojevi i metaboliti u gljivama

Nekoliko bioaktivnih spojeva pronađenih u gljivama, uključujući lektine, fenolkarboksilne kiseline, koenzime i triterpenoide, imaju imunomodulacijska svojstva, uključujući aktivaciju fagocita, citotoksičnih T stanica i imunološke odgovore posredovane protutijelima (humoralni imunitet). Ovi spojevi igraju vitalnu ulogu u stimulaciji imunološkog sustava kao odgovor na infekciju ili bolest.

Gljive sadrže više od 30 polifenolnih spojeva koji djeluju kao moćni antioksidansi za hvatanje slobodnih radikala i sprječavanje oksidativnog oštećenja staničnih makromolekula.

Ti spojevi mogu pružiti zaštitu od raznih zdravstvenih komplikacija, uključujući kardiovaskularne bolesti, neurodegenerativne bolesti povezane sa starenjem i rak.

Štoviše, ovi spojevi pokazuju antimikrobno, protuupalno, antiaterogeno, antitrombotičko, antialergijsko i vazodilatacijsko djelovanje.

Terpeni i terpenoidi najzastupljeniji su organski spojevi pronađeni u gljivama. Terpenoidi mogu spriječiti toksičnost i upalu bubrega uzrokovanu lijekovima.

Glavni derivati terpena imaju antikancerogeno, antimikrobno i imunomodulatorno djelovanje.

Umjesto mesa, birajte gljive! Ovo je 6 razloga zašto ih trebate jesti češće

Polisaharidi su najčešći bioaktivni spojevi dobiveni iz gljiva s brojnim terapeutskim svojstvima.

U gastrointestinalnom (GI) traktu polisaharide gljiva razgrađuju populacije crijevnih mikroba. Neke crijevne bakterije koriste polisaharide kao izvore energije za proizvodnju raznih sekundarnih metabolita sa svojstvima koja poboljšavaju zdravlje.

Polisaharidi gljiva kao dijetalna vlakna također mogu povećati brojnost korisnih bakterija i smanjiti brojnost patogenih bakterija.

Proteini i peptidi vitalni su bioaktivni nutraceutici koji se nalaze u gljivama i igraju važnu ulogu u apsorpciji hranjivih tvari, probavi i aktivaciji imunološkog odgovora protiv napadačkih patogena.

Ribonukleaze, lektini, proteini koji inaktiviraju ribosome, lakaze i gljivični imunomodulatorni proteini glavni su proteini i peptidi koji se dobivaju iz gljiva s farmaceutskim potencijalom.

Lektini se vežu za ugljikohidrate na površini stanice i pokreću antimikrobne i imunomodulatorne funkcije. Imunomodulacijski proteini gljivica mogu suzbiti migraciju i invaziju tumorskih stanica.

Polinezasićene masne kiseline dobivene iz gljiva sposobne su smanjiti razinu kolesterola u krvi.

Linoleinska kiselina može inhibirati acetilkolinesterazu i butirilkolinesterazu i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

Glukani dobiveni iz gljiva imaju antioksidativno, antikolesterolemično, antikancerogeno, neuroprotektivno i imunomodulatorno djelovanje.

Jestive gljive s terapeutskom snagom

Agaricus subgrufescens, uzgojena u Sjedinjenim Državama proizvodi niz bioaktivnih spojeva i koristi se kao ljekovita hrana za rak, dijabetes, hiperlipidemiju, hepatitis i arteriosklerozu.

Chaga gljiva proizvedena u hladnim klimatskim uvjetima uglavnom se koristi u Rusiji za vraćanje vitalnosti i održavanje zdravlja. 

Cordyceps sinensis je ljekovita gljiva koja se obično koristi za održavanje funkcija pluća, bubrega i nadbubrežnih žlijezda. Kao sportski lijek poboljšava fizičku snagu i izvedbu.

Trametes versicolor je dobro poznata gljiva koja se obično proizvodi u umjerenim klimatskim područjima. Dva glavna polisaharida (PSP i PSK) izolirana iz ove gljive koriste se kao adjuvantna terapija raka. Osim toga, ova gljiva ima imunostimulirajuće djelovanje.

Ganoderma lingzhi se smatra snažnim “Shen” tonikom zbog svojih svojstava opuštanja živaca i bubrega. Ganoderma lucidum je još jedna vrsta gljive koja se obično koristi za liječenje nesanice.

Izvor: https://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/glavna-uloga-u-medicini-buducnosti-pripada-gljivama/