Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

MEĐIMURSKA SMRČKIJADA U PUŠĆINAMA 16. TRAVNJA 2016.

Objavljeno 26.02.2017. od Klaudija

Gljivarsko društvo “Smrčak” Čakovec na čelu s predsjednikom Vladimirom Mislovićem organizira ove godine 18. međunarodnu međimursku gljivarijadu “Smrčkijada” – nazvanu Memorijal A. Jurkijevića – Saše, u čast prethodnog predsjednika.

Manifestacija poznata kao gljivarsko natjecanje u branju gljiva smrčaka (Morchella sp.) – pod nazivom “Lov na zlatnog smrčka”, održat će se 16. travnja 2016. od 9 do oko 16 sati na igralištu Nogometnog kluba “Pušćine” blizu Čakovca.

Natjecatelji i gosti moći će uživati u branju smrčaka na obalama rijeke Drave i ostalim destinacijama.

Službeno otvaranje natjecanja biti će u 9 sati, a prijava natjecateljskih ekipa od 9,15 do 10 sati. Natjecanje će se održavati od 10 do 13 sati, nakon čega slijedi predaja gljiva na prosudbu do 13,30 sati. Javno vaganje gljiva biti će od 13,30 do 14 sati, a potom se očekuje proglašenje pobjednika do 14,15 sati, nakon čega će imati vremena za zajedničko druženje. Polazak iz Pušćina za Zagreb je u 16 sati.

Pobjednike očekuju tri ekipne nagrade za najviše ubranih gljiva te jedna pojedinačna za najtežu gljivu.

Kotizacija za doručak, ručak i natjecanje za članove gljivarskih društava je 40 kuna, a za ostale natjecatelje 50 kuna, dok je akontacija prijevoza 70 kuna, što za članove Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” iznosi ukupno 110 kuna.

Gosti će uz mogućnost branja gljiva uz natjecateljski karakter moći uživati i u izlaganju te kupnji različitih domaćih proizvoda.

Dolazak na natjecanje treba potvrditi do 11. travnja 2016.

Tekst: Klaudija Klanjčić

 

Gordan Tratnjak‎ za Gljivarsko društvo Smrčak, Čakovec, 20. veljače 2016.:

Kako nam se bliži sezona smrčaka, evo nekoliko savjeta kako lakše naći te gljive koje mnogi od nas nisu nikada vidjeli u šumi.

Ovo je skup podataka nađenih po internetu, knjigama (David Aurora, Hrvoje Knežević, Božac), iz vlastitog iskustva i iskustva mnogih iskusnih gljivara (nekoliko gljivara iz GD-a Smrčak, Hrvoja Kneževića…)

Smrčak, morchella sp., je (najčešće) proljetna gljiva koja se javlja od 3. do 6. mjeseca, ovisno o temperaturi i nadmorskoj visini. Kod nas uz Dravu je najčešći u travnju, a katkad se može javiti nešto prije i trajati još u prvoj polovici svibnja. Najčešće je pojava smrčaka vezana uz cvjetanje jabuke ili kad je list hrasta veličine mišjeg uha. Ili gledajući temperaturu, kada je temperatura zraka po danu viša od 15 stupnjeva i noćna viša od 5 stupnjeva kroz neki period. A može se gledati temperatura zemlje: dobro bi bilo da bude od 11 stupnjeva na više.

Gdje tražiti smrčke?

–Voli opožarena mjesta, ako je požar bio pred godinu ili dvije;

–Pješčana mjesta uz rijeke i potoke, ako je šuma s odgovarajućom vrstom drveća u blizini ili je bila u zadnjih nekoliko godina;

–Stare zapuštene voćnjake,

–Mjesta gdje je vidljiv ljudski utjecaj kao navozi zemlje, pijeska i šute; željeznička pruga, vrtovi, dvorišta, parkovi, smetlišta.

Iz iskustva, u nizinama se najčešće nalazi uz rijeke i to uz drveća koja su dolje spomenuta (iako bilo gdje da je to drveće ih se može naći, samo im više odgovara gustiš, vjerojatno zbog veće vlage).

Drveća uz koje se najčešće veže su**:

Brijest

Jasen

Topola

Platana

Javor

Jela (i ostala crnogorica)

Lijeska

Neki izvori govore da se može naći i ispod ostalog drveća (hrast, bukva..)

** Najviše voli stara, posječena ili mrtva stabla brijesta i jasena, a osobito voli mjesta gdje su posječene topole (u komentarima ću staviti slike kako bi lakše prepoznali to drveće)

Pazite samo da ga ne zamijenite s opasnim ranim hrčkom (gyromitra esculenta).