Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Međunarodni dan muzeja: Muzeji diljem Hrvatske obilježavaju svoj dan raznim programima

Objavljeno 18.05.2021. od Klaudija

Muzejski dokumentacijski centar (MDC) nositelj je i ove godine manifestacije Međunarodni dan muzeja, koju 18. svibnja muzeji diljem Hrvatske obilježavaju raznolikim programima, na temu ‘Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje’.

Kako je objavljeno na www.culturenet.hr, na inicijativu MDC-a Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj obilježava se od 1980. godine, a ovogodišnjom temom Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu pozvao je muzejsku zajednicu na promišljanje o novim održivim muzejskim modelima, koji će kroz društveni angažman, racionalno korištenje resursa i stvaranje inovativnih kulturnih doživljaja odgovoriti na socijalne, ekonomske i klimatske izazove današnjice.

– Kako su potresi ponovno otvorili pitanje muzejskih čuvaonica, Etnografski muzej u Zagrebu u suradnji s Gradom Zagrebom, Muzejom za umjetnost i obrt, ICOM HR i Muzejskim dokumentacijskim centrom 18. i 19. svibnja organizira konferenciju ‘Muzejske čuvaonice – od brige o zbirkama do politike sabiranja’ na kojoj će sudjelovati četrdesetak stručnjaka koji će govoriti o tome kolike su potrebe zagrebačkih muzeja za čuvaonicama, gdje i kako čuvamo muzejsku građu u Hrvatskoj te predstaviti niz primjera uređenja, preseljenja, ali i privremenih rješenja za smještaj građe koja su nam nametnuli potresi. Muzejski dokumentacijski centar na konferenciji će predstaviti rezultate prvog velikog istraživanja uvjeta u kojima čuvamo baštinu – stoji u tekstu.

U obilježavanju Međunarodnog dana muzeja sudjeluju i muzeji koji su zbog posljedica potresa zatvoreni.

Tako Hrvatski povijesni muzej, nakon više od godinu dana stanke u Klovićevim dvorima otvara izložbu ‘Mač – jednom davno…’, kojom će posjetiteljima približiti mitsko oružje kojim su se ‘stvarala i rušila carstva, krojile granice i oblikovala povijest svijeta’.

Nacionalni muzej moderne umjetnosti poziva na besplatan razgled njegovog novog postava, Muzej za umjetnost i obrt na izložbu ‘Rafael – na ishodištu mita’, a kao poseban dio programa putem društvenih mreža će emitirati video koji otkriva mišljenje opće javnosti o budućnosti muzeja, njihovom opravku i ponovnom oživljavanju.

Ujedno je istaknut i Hrvatski muzej turizma u Opatiji, koji nudi izložbu ‘Opatijski album Toše Dapca’, zatim Samoborski muzej koji nudi radionicu za djecu nazvanu po Ferdi Livadiću – ‘Ferdionica’.

Hrvatski muzej naivne umjetnosti poziva da okusite slatke i slane zalogaje inspirirane njihovom zbirkom, a Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu u bogatom programu ima i oslikavanje murala. Muzej grada Pazina izložbom ‘Dobro došli! – 75 godina od boravka Međusavezničke komisije za razgraničenje u Istri’ vratit će nas u ožujak 1946. godine kad još nisu bile definirane poslijeratne granice između Italije i Jugoslavije, dočarati ozračje koje je vladalo u Zonama A i B i rekonstruirati put kojim je Komisija obilazila Julijsku krajinu, dok će Muzej Brodskog Posavlja izložbom ‘Sakupljamo zajedno – prinove 2016.-2020.’, kroz odabir muzejskih predmeta sakupljenih u proteklih pet godina s područja grada Slavonskog Broda i Brodskog Posavlja, publici približiti tradicionalne funkcije prikupljanja, čuvanja i prezentiranja baštine.

Napomenut je i zanimljiv program Muzeja grada Koprivnice, koji će uz otvorenje izložbi, koncerta, različitih prezentacija muzejskoga rada, organizirati i događanje za građane – u opuštenoj atmosferi u sklopu ‘Muzejske biciklijade – od Zrinskog do Generalićevog trga’ provesti će ih umjetničkom rutom koja uključuje posjet Galeriji Ivan Sabolić, grobu Ivana Ganeralića u Sigecu, Galeriji naivne umjetnosti i Galeriji Josip Generalić u Hlebinama.

Da muzealci u ovim zahtjevnim vremenima imaju vizije svoga budućeg rada, potvrđuju stručnjaci Muzeja grada Šibenika, koji će prezentirati ‘uživo’ projekte koje planiraju u skoroj budućnosti, i to putem trenutno najpopularnije društvene mreže Facebooka, Kako je konstatirano, to nas ohrabruje i pokazuje da ova naša hrvatska zajednica nije pred aktualnim nedaćama stala, već želi baštinu istraživati i komunicirati je kako bi ona postala globalno prepoznatljiva.

Cjelokupni program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja dostupan je na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.

Raspored događanja po gradovima:

https://www.mdc.hr/hr/kalendar/pregled-mjeseca/medunarodni-dan-muzeja?y=2021.

Klaudija Klanjčić