Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Mladen Strižak povodom 10. obljetnice Međunarodne Blagijade

Objavljeno 07.06.2017. od Klaudija

“Prilikom jednog razgovora u proljeće 2008. između tadašnjih članova UO našeg  Gljivarskog društva „Kamilo Blagaić“: Fanike Sever, blagajnice Mirjane Zorić i mene osobno kao predsjednika rodila se ideja da i naše Društvo poput nekih gljivarskih društava samostalno organizira gljivarsko druženje na koje bismo pozvali sve tadašnje članice Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza.

Fanika Sever, uz podršku svog supruga člana lovačkog društva „FAZAN“ Šestine predložila je da se uz pomoć njegovog Društva realizira ta ideja, koja je odmah jednoglasno podržana od svih članova UO našeg Društva.

Fanika Sever, Mirjana Zorić i ja, utemeljitelji tog gljivarskog druženja i članovi lovačkog Društva, kao suorganizatori, ubrzo smo dogovorili sve detalje oko organizacije i termina održavanja te nove gljivarske manifestacije.

U traženju naziva manifestacije prihvaćen je moj prijedlog – „ BLAGIJADA“, koja osim kratkoće ujedno asocira na naziv našeg Društva.

Zahvaljujući velikoj pomoći našeg suorganizatora uspjeli smo 5. 7. 2008. organizirati 1. MEĐUNARODNU BLAGIJADU, na koju su se odazvali članovi brojnih gljivarskih društava iz Lijepe naše, uključujući i gljivare iz BiH i Slovenije, pa je manifestacija dobila i naziv međunarodna.

Pozivnice i Zahvalnice kreirala je naša članica Šarlota Schmidt, a u Pozivnici pozvali smo gljivare i ljubitelje prirode prigodnim stihovima koje sam napisao. U pripremi i organizaciji susreta s velikim entuzijazmom sudjelovali su vrijedni članovi, posebice članice našeg Društva.

Svi naši gosti na toj manifestaciji bili su oduševljeni pravim lovačkim kotlićem,  gostoljubivošću domaćina susreta i prekrasnim ambijentom, na prostoru bivše streljane u Gornjoj Kustošiji, koji su naši lovci, kao korisnici, vrlo funkcionalno opremili za svoja druženja, i koji su nam nesebično ustupili za našu gljivarsku manifestaciju.

Nakon održane Blagijade bili smo jako ponosni, jer smo sa svih strana dobili velike pohvale. Sada kad obilježavamo njezinu 10. obljetnicu naglašavamo veliku zahvalnost našem suorganizatoru lovačkom društvu “FAZAN“, bez kojeg sve to ne bi bilo moguće.”

Tekst: Mladen Strižak, počasni predsjednik GDKB-a

Fotografija: Klaudija Klanjčić