Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Najava: Dolazak Roya Watlinga u Muzej gljiva

Objavljeno 05.07.2018. od Klaudija

Jedan od najpoznatijih svjetskih mikologa Roy Watling iz Škotske posjetit će u petak, 6. srpnja 2018., u 10 sati, Edukativni centar “Bogatstvo gljiva” – Muzej gljiva i prof. dr. sc. Romana Bošca – voditelja Muzeja, znanstvenika i agronoma te našeg najvećeg autoriteta u području gljivarstva.

Watling je izrazio želju da 80. rođendan proslavi upravo u Republici Hrvatskoj, i to među gljivarskim svijetom na čelu s Bošcem.
Kao što piše na internetskoj stranici Gljive Škotske, Roy Watling, DSc, FRSE, FSB, CBiol, FLS, bivši je pročelnik Odjela za mikologiju i biljnu patologiju te nekadašnji kraljevski nadzornik (Acting Regius Keeper) u znanstvenom centru za proučavanje biljaka Kraljevski botanički vrt Edinburgh (RBGE), kao i bivši predsjednik Britanskog mikološkog društva. Dobitnik je nagrade Patrick Neill za izvrsnost u mikologiji, a 1998. godine primio je viteško odlikovanje Red Britanskog Carstva (MBE) za doprinose u mikologiji, posebice u obuci amatera i studenata iz zemalja u razvoju. Godine 2012. primio je nagradu za izuzetan doprinos prirodi Kraljevskog društva za zaštitu ptica (RSPB). Počasni je član njemačkih i američkih mikoloških društava i Sjevernoameričkog mikološkog udruženja te je i dopisni član Nizozemskog mikološkog društva. Trenutačno je predsjednik škotskoga gljivarskog udruženja Clyde & Argyll Fungus Group. Velik dio života proveo je intenzivno putujući inozemstvom, pogotovo po jugoistočnoj Aziji, prikupljajući uzorke, predavajući i poučavajući ostale. Profesor je na sveučilištu Ramkhanhaeag u Bangkoku, Tajland.
Na prijem u Muzej gljiva pozvani su i predstavnici Grada Zagreba, Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” – suosnivača Edukativnog centra – na čelu s predsjednikom Zvonkom Vukom, te ostalog gljivarskog svijeta.

Muzej gljiva nalazi se na Splavnici, u samom centru Zagreba – na Trgu bana Josipa Jelačića. U svom fundusu posjeduje 1500 različitih vrsta gljiva, koje su kategorizirane na jestive, nejestive i smrtonosne.

Više o Watlingu: https://www.youtube.com/watch?v=-2SQuzzoAWo
Fotografije: Roy Watling (izvori: Wall Street Journal, Twitter – Dawyck)