Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Najava: Gljivarski izleti u Radoboj i Gornju Bistru 15. lipnja 2019.

Objavljeno 11.06.2019. od Klaudija

Uz već najavljeni stručni izlet i determinaciju u Radoboj 15. lipnja 2019., na koji nije organizirano putovanje autobusom od strane Društva, obavještavamo zainteresirane da determinator gljiva Dubravko Furlan iz Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” organizira tradicionalni stručni izlet za ljubitelje gljiva dobre volje u Gornju Bistru – Pučeći kamen.

Naime, do sada je uvijek vođa tog izleta na Pučeći kamen bio počasni predsjednik mr. Mladen Strižak.

Determinaciju na staništu vodit će determinator Jasenko Prpić, također iz Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”, a kod stola u Pučećem kamenu Dubravko Furlan.
Svi oni koji imaju želju nešto peći na štapu u Pučećem kamenu, neka ne zaborave ponijeti kobasice, jeger ili slično.

Organizirani polazak će biti autobusom u 8,50 sati sa ZET-ovog terminala Črnomerec – linija 176, Črnomerec – Gornja Bistra – Črnomerec, peron broj 10. Međutim, moguće je doći i osobnim automobilom. Povratak ZET autobusom predviđen je iz Gornje Bistre u 15,30 sati.

Plan aktivnosti:

8,50 h – polazak autobusa sa Črnomerca

9,30 h – okupljanje gljivara u Gornjoj Bistri, na autobusnom okretištu – okrepa iz ruksaka

9,45 h – odlazak u okolne šume i branje gljiva uz determinaciju od strane Jasenka Prpića, branje bilja po želji, fotografiranje

Tokom dana će se peći kobasice i drugo meso po želji, ručak iz ruksaka.

13,00 h – determinacija gljiva, Pučeći kamen– Dubravko Furlan

Slijede slobodne aktivnosti po izboru – šetnja, gljivarenje, branje bilja za čaj i cvijeća, fotografiranje.

Podsjećamo da se uzme pribor za gljivarenje i branje bilja: papirnate vrećice ili škrnicle za odvajanje, košarice, nožići, plastične rukavice – eventualno za koprive, obične vrećice.

Molimo da se uzmu i kutije za uzorke, kako bi kao i uvijek lijepe primjerke i neobične gljive odnijeli u Muzej gljiva ili u samo Društvo u ponedjeljak. Također, treba imati na umu da će se obići čisti izvori vode pa se mogu uzeti prazne plastične bočice.

Povratak je u popodnevnim satima, po želji svakog sudionika izleta, budući da ZET-ovi autobusi redovito voze.

Nadamo se da će biti dovoljno gljiva, šumskih jagoda i bilja kao što su npr. koprive, majčina dušica, stolisnik, gospina trava, ivanjsko cvijeće. Ovih dana ima vrganja i lisički, uz ostale gljive.

Kontakt vodiča: determinator gljiva Dubravko Furlan, mobitel: 091/7915862.