Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Najava: Poziv za tradicionalni stručni gljivarski izlet na Pučeći Kamen u blizini Gornje Bistre

Objavljeno 05.11.2019. od Klaudija

Na Facebook-u, Gdkb Sekcija Mladih Gljivara, 27. listopada 2019. objavljen je poziv za stručni gljivarski izlet na Pučeći Kamen kod Gornje Bistre dana 9. studenog 2019., međutim kako se vodič i determinator Dubravko Furlan nedavno ozlijedio u području kralježnice te ne može hodati – lumboishialgija, zamijenit će ga iskusni determinator Jasenko Prpić.

Donosimo tekst Dubravka Furlana u cijelosti, s malim preinakama – https://web.facebook.com/gdkbsekcija.mladihgljivara:

“Dragi ljubitelji prirode i gljiva, simpatizeri našega Društva, sadašnji i budući članovi, mladi tijelom ili duhom!

Naše Gljivarsko društvo 9. 11. 2019., u subotu, organizira tradicionalni stručni gljivarski izlet na Pučeći Kamen u blizini Gornje Bistre.

Autobus ZET-a lin. br. 176 kreće s perona br. 10 na Črnomercu u 8:50 h. Povratak je predviđen autobusom u 15:30. Kako je to druga zona, potrebno je imati dodatne karte – sveukupno dvije u jednom smjeru.

Što se tiče opreme, nužna je planinarska obuća, odjeća u skladu s prognozom, KOŠARA i nožić. Neki nažalost ne shvaćaju ozbiljno košaru, no to je glavni pribor našeg hobija. Lovci, naime nose pušku, ribiči štap za pecanje, a mi košare, jer se u njima gljive ne lome, a osim toga putem sijemo spore gljiva i tako doprinosimo njihovom razmnožavanju. Gljive na taj način imaju dosta zraka i svježe dolaze u naše domove.

Hrana je iz ruksaka, a običaj je da se kod “stola” zapali vatra i da se vrti “jeger” (kobasica), slanina ili nešto slično tome.

Po dolasku determinaciju gljiva održat će determinator Jasenko Prpić, iako je na početku predviđeno da će Dubravko Furlan,

Nakon determinacije slijedi jelo.

Nakon kraćeg druženja krećemo polako prema podnožju put autobusa. Djeca obavezno u pratnji odraslih osoba. Prije polaska determinator će pregledati gljive koje se namjeravaju nositi kući, a nalaze se u košari. Pozivamo vas da se odazovete u što većem broju radi edukacije gljiva kojih u to vrijeme uvijek zna biti u priličnom broju. Priložena je slika delikatesne velike sunčanice (Macrolepiota procera), koja je nađena upravo na takvome izletu prošle godine.”