Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Natječaj u tijeku: Hrvatsko stablo 2019. godine – bira se kandidat za Europsko stablo 2020. godine

Objavljeno 09.08.2019. od Klaudija

U tijeku je natječaj za izbor ‘Hrvatsko stablo 2019. godine’, a glasati možete samo za jednog od ponuđenih kandidata, i to u razdoblju od 1. kolovoza do 15. rujna.

Za finaliste natjecanja Hrvatsko stablo 2019. godine odabrani su:

– Hrast lužnjak iz Maksimira, kojeg je kandidirala Javna ustanova Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba kao svojeg najstarijeg stanovnika Parka Maksimir, zvanog ‘Dedek’;

– Ginko iz Daruvara;

– Hrast iz Prašnika;

– Hrast kitnjak iz Vojakovačkog Osijeka;

– Lipa iz Visokog;

– Murva iz Brtonigle.

Glasati možete na sljedećem linku:

https://zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/, a stranici se također može pristupiti putem službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije (https://zastita-prirode-dnz.hr/).

Pobjednik natjecanja biti će nominiran za Europsko stablo godine 2020. godine.

Kao što je objavljeno na zastita-prirode-dnz.hr, za titulu pobjednika natječe se šest kandidata: Hrast lužnjak (Quercus robur L.) iz prašume Prašnik (Stara Gradiška, Brodsko-posavska županija); Ginko (Ginkgo biloba L.) iz Daruvara (Bjelovarsko-bilogorska županija); Hrast kitnjak (Quercus petraea (Matt.) Liebl.) iz Vojakovačkog Osijeka (Koprivničko-križevačka županija); Hrast lužnjak (Quercus robur L.) iz park-šume Maksimir (Grad Zagreb); Velelisna lipa (Tilia grandifolia Ehrh.) iz Visokog (Varaždinska županija) te Bijela murva (Morus alba L.) iz Brtonigle (Istarska županija).

Natjecanje je započelo 1. kolovoza 2019. u 00:00 h i trajat će do 15. rujna 2019. do 00:00 h. Pobjednik natjecanja proglasit će se na svečanoj ceremoniji 22. listopada 2019. na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Nacionalni koordinator Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, pobjednika natjecanja Hrvatskog stabla 2019. godine, u ime  Republike Hrvatske, kandidirat će na finale natjecanja Europsko stablo 2020. godine, sastavljenog od pobjednika nacionalnih natjecanja. Pobjednik natjecanja Europsko stablo godine proglašava se na Svjetski dan šuma 21. ožujka u Bruxelles-u, čime završava natjecanje Stablo godine (Tree of The Year) za tekuću godinu.

Glasati se može za samo jednog kandidata, a nakon odabira željenog kandidata potvrdite svoj glas klikom na internet stranici. Glasati se može samo jednom s istog računaIa, prijenosnog računala i/iIi mobitela.

– Cilj natjecanja je da se promocijom priča o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice promoviraju bioraznolikost i prirodna bogatstva Republike Hrvatske diljem Europske unije sa svrhom podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite i očuvanja prirode, kao i važnosti prirodnih vrijednosti i bioraznolikost za život čovjeka i opstanak čovječanstva. Poseban naglasak daje se na važnosti očuvanja šuma, šumskih ekosustava, ali i pojedinačnih stabala koja su iznimno važna kao tvornice kisika za život čovjeka. Također, natjecanjem se nastoji privući stanovništvo i potaknuti  lokalne zajednice da se aktivno uključe u zaštitu i očuvanje vrijedne i jedinstvene prirodne baštine Republike Hrvatske – objavljeno je na zastita-prirode-dnz.hr.

Ujedno je istaknuto da je vrlo važno sudjelovati u natjecanju kako bi se promovirala bogata i raznolika priroda Republike Hrvatske, a posebno ona zaštićena, najvredniji resurs kojim Republika Hrvatska raspolaže.

– Od 2011. godine natjecanje se održava svake godine u pojedinim državama diljem Europe, a 2017. godine natjecanju se priključila i Republika Hrvatska prihvaćanjem kandidature Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalnog koordinatora ispred Republike Hrvatske. Osim što je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije izabrana za nacionalnog koordinatora natjecanja Europsko stablo godine, ujedno organizira i provodi nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo godine. Partneri u provođenju ovog projekta Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije su Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume d.o.o. te Hrvatsko agrometeorološko društvo. Natjecanje Stablo godine prepoznato je diljem Europe i država članica Europske unije – pojašnjeno je.

Klaudija Klanjčić

Fotografije: zastita-prirode-dnz.hr