Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Noć muzeja 2018.: Muzej gljiva već petu godinu otvara svoja vrata javnosti

Objavljeno 25.01.2018. od Klaudija

Noć muzeja 2018. posvetila je ovogodišnje trinaesto izdanje temi sporta, a u stotinjak gradova i općina diljem Lijepe naše, ali i Bosne i Hercegovine, više od dvije stotine muzeja i raznih baštinskih ili kulturnih institucija omogućit će građanima u petak, 26. siječnja 2018., besplatan ulaz.

Pod olimpijskim geslom ‘Važno je sudjelovati’ Noć muzeja će od 18 sati do jedan sat iza ponoći okupiti niz programa koji odgovaraju temi i vezani su za aktualna sportska događanja, od Europskog rukometnog prvenstva do skorašnjih Olimpijskih igara. Fokus manifestacije bit će na analizi postojećih zbirki na temu sporta i stvaranju novih te na poticanju lokalnih inicijativa u očuvanju i vrednovanju sporta kao kulturološke vrijednosti. Uz navedeno, muzeji će tradicionalno otvoriti i vrata za svoje stalne postave i tekuće izložbe.

Između ostalih, svoja vrata po peti puta otvorit će od 18 sati do 1 sat iza ponoći i Edukativni centar ‘Bogatstvo svijeta gljiva’, poznat kao Muzej gljiva na samom Trgu bana Jelačića broj 3 u središtu Zagreba, jedinstven u svijetu zbog stalnog postava s više od 1.500 vrsta liofiliziranih gljiva. Napomenimo i to da ove godine Muzej gljiva obilježava petu godišnjicu od svog postojanja, što će proslaviti 10. svibnja. Za ljubitelje gljiva Noć muzeja bit će jedinstven događaj, budući će u čarobnom carstvu gljiva moći uživati u novopredstavljenim vrstama i varijetetima gljiva otkrivenim u Republici Hrvatskoj, a i van nje, koje je upisao najveći hrvatski i svjetski priznati mikolog prof. dr. sc. Romano Božac. On osobno uz determitatore gljiva iz Gljivarskog društva ‘Kamilo Blagaić’ te djelatnike Javne ustanove Maksimir bit će na raspolaganju posjetiocima i odgovarati na pitanja o poznavanju i branju gljiva, načinu čuvanja i pripremanja.

Detaljan program sa satnicom nalazi se na službenim internetskim stranicama manifestacije:nocmuzeja.hr/popis-muzeja, a ove godine uvedena je i nova mobilna aplikacija za sve one koji se odluče na noćni obilazak muzeja. Više o ponuđenim sadržajima upoznajte se i saznajte tijekom manifestacije.

Tekst: Klaudija Klanjčić