Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Obavijest za medije: 39. IZLOŽBA GLJIVA U ZAGREBU S VIŠE OD 300 VRSTA GLJIVA

Objavljeno 11.10.2017. od Klaudija

OBAVIJEST ZA MEDIJE

Više od 300 vrsta gljiva

  1. IZLOŽBA GLJIVA U ZAGREBU

Izložba će trajati od 13. do 15. listopada 2017. godine, a održat će se tradicionalno u „Studentskom centru“, Savska cesta 25, u Zagrebu. Izložba je otvorena od 9 do 20 sati. Otvorenje izložbe bit će u petak, 13. 10. 2017. u 10 sati.

 Zagreb, 11. listopada 2017. – Gljivarsko društvo „Kamilo Blagaić“, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, organizira 39. tradicionalnu izložbu gljiva, koju će postaviti prof. dr. sc. Romano Božac.

Izložba je prije svega edukativnog karaktera. Glavni cilj je spriječiti fatalna trovanja nepromišljeno ubranim gljivama. Posjetitelji će na više od 300 izloženih  vrsta gljiva, moći zorno upoznati smrtonosne, otrovne, nejestive, jestive, strogo zaštićene, ali i kulinarski najzanimljivije i delikatesne gljive. Izložba je također prilika da građani donesu netom ubrane gljive i da im dežurni determinatori na izložbi, odvoje jestive od opasnih vrsta. Osim toga izložba je osobita prilika za postavljanje pitanja o otrovnosti i jestivosti gljiva, njihovim karakteristikama, kulinarskoj vrijednosti, zakonskoj regulativi branja. Također će se moći dobiti korisni savjeti o traženju samoniklih šumskih gljiva kao i recepti za njihovo pripremanje. Na sva ta pitanja, građani odgovore mogu dobiti od stručnjaka Gljivarskog društva Kamilo Blagaić, njih čak 6 determinatora-mentora i 8 determinatora.

Nerijetko se događa da su ljudi nakon izložbe gljiva zadobili želju za boravkom u prirodi, upoznavanjem gljiva i drugih plodova, da su promijenili stil života i počeli živjeti pozitivno i zdravije. U to ime pozivamo sve zainteresirane ljubitelje gljiva i prirode, planinare, malu djecu da uživo vide muharu, koja im je poznata iz slikovnica i o kojoj pjevaju u vrtićima, učenike i studente koji o gljivama uče iz udžbenika da ih vide u stvarnosti. Pozivamo građane da ih izložba potakne na boravak u prirodi i povrate snagu i vitalnost.

Svi zainteresirani mogu se priključiti našem Gljivarskom društvu „Kamilo Blagaić“, koje se svakog ponedjeljka okuplja u Tkalčićevoj ul. 33, od 18  do 19:30h. Ondje tijekom cijele godine mogu prisustvovati determinacijama gljiva, donijeti svoje gljive na determinaciju kako bi isključili mogućnost trovanja, mogu slušati stručna predavanja te dobiti informacije o stručnim izletima Društva, koji su također edukativni i na kojima se gljive uče na terenu.

Dubravko Furlan, mag. teol.

Predsjednik

GD “KAMILO BLAGAIĆ”
Tkalčićeva 33
10000 Zagreb