Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

ODRŽAN DRUGI SUSRET GLJIVARA U GLINI 9. SRPNJA 2016.

Objavljeno 26.02.2017. od Klaudija

U Glini, na Gornjem Viduševcu, u Lovačkom domu “Šljuka” Glina, održan je u subotu, 9. srpnja 2016., Drugi susret gljivara u Glini, u organizaciji Udruge gljivara “Kraljevka” Glina, Grada Gline i Vivere d.o.o., uz dolazak velikog broja gljivara iz cijele Hrvatske.

U jutarnjim satima okupilo se mnoštvo gljivarskih entuzijasta, a doček je bio uz piće dobrodošlice i kobasice, kao i bogate tombole. Nakon pozdravnog govora domaćina, gljivari su se uputili na branje gljiva po okolnim šumama.

Ovogodišnje branje u Glini pružalo je veliku raznovrsnost gljiva, u kojoj su mogli uživati svi ljubitelji. Osim vrganja, šume su bile pune krasnica, lisički i ostalih vrsta. A livade uz šume, na veliku radost zaljubljenika u ljekovito bilje, bile su ispunjene stolisnikom, trpucem – uskolisnim i širokolisnim, gospinom travom i kičicom, koja se rijetko može naći.

Međutim, u nekim područjima naišlo se na minska polja, još uvijek nerazminirana, ali su izbjegnuta zahvaljujući trenutnoj intervenciji iskustvenog gljivara.

U 13 sati postavljena je izložba odabranih gljiva.

Od jela za vrijeme ručka moglo se uživati u lovačkom kotliću, kotliću s grahom, kao i u pečenom odojku i janjetini. Naravno, uz kolače vrijednih domaćica, članica Gljivarskog društva “Kraljevka” Glina.

Nakon zbrajanja vrsta gljiva, za najviše vrsta prvo mjesto osvojila je Gljivarska udruga “Amanita” Sveti Ivan Zelina, pobijedivši s oko 70-ak vrsta gljiva, drugo Planinarsko društvo Vrapče, a treće mjesto Gljivarsko društvo “Sesvete”. Najljepšom gljivom proglašeno je jelenovo uho pod brojem 14 na natjecateljskom stolu, koju su pronašli članovi Planinarskog društva Vrapče, poklonivši je na kraju članici Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” iz Zagreba – tajnici Vesni Dujlović.

Zahvalnice za sudjelovanje dobili su: Planinarsko društvo Vrapče, Udruga gljivara “Donji Miholjac”, Gljivarsko društvo “Kamilo Blagaić” Zagreb, Gljivarsko društvo Karlovac, Gljivarska udruga “Amanita” Sveti Ivan Zelina, Gljivarsko društvo “Smrčak” Čakovec, Gljivarsko društvo “Sesvete”, Gljivarsko društvo Čazma, Gljivarsko društvo “Prosenjak” Zagreb, Gljivarsko društvo “Kneginja” Sisak.

Verica Somek iz Gljivarskog društva “Sesvete” proglašena je Banicom 2016., zbog simpatičnosti, otvorenosti, zračenja veselim duhom, dok će se iduće godine izabrati Ban.

Zajedničko druženje nastavljeno je uz glazbeni program, ples te slobodne aktivnosti po izboru. Osim samih gljivara, bilo je tu i članova njihovih obitelji, uz djecu, a neki su povezli i kućne ljubimce – pse koji su uživali zajedno s njima.

Entuzijazam, ljubav prema gljivama, prema prirodi, zajedničkom druženju, veliki su poticaj da se ne ostane kod kuće kada su gljivarski susreti. Neki članovi su, bez obzira na sve zdravstvene tegobe i pomoćna ortopedska pomagala – štake, došli i uveličali glinski susret gljivara.

Gljivarenje u Glini ostat će zapamćeno i zbog velike medijske pozornosti, pogotovo od strane Mladena Kristića, urednika IN Portala, prvog i najvećeg portala za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj i mnogo šire, koji se pridružio članovima Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” iz Zagreba.

“Taj dan ostat će mi zauvijek u lijepom sjećanju. Bio mi je stvarno poseban. Ne mogu vjerovati koji mir i radost sam osjetio u šumama, u šetnjama i traženju gljiva. Uspio sam pronaći dosta gljiva, a uživao sam i u svakom savjetu vezanom za gljive, šume, prirodu, od strane gljivara s puno iskustva. Nastojao sam uživati u svakom trenutku. Nakon toliko napornih dana u redakciji bio mi je potreban odlazak u prirodu, šume, gdje sam pronašao novi izvor energije. Upoznao sam jako drage ljude koji su ostavili veliki dojam na mene”, rekao je Kristić, oduševljen prirodom i dobrim raspoloženjem ljubitelja gljiva.

Odlazak kući u privatnim automobilima pružio je nove posebnosti. Putem kući gljivari su mogli popratiti još neke destinacije. Dio je otišao pretražiti još neka gljivarska područja, a neki su zastali i uživali na kupalištu u Petrinji, zatim u rijeci Glini na čijim obalama su pronašli riječne školjke, a posjetilo se i jedno obiteljsko imanje puno velikog broja voća, povrća i cvijeća, što je dodatno uljepšalo i ispunilo gljivarski dan.

Tekst i fotografije: Klaudija Klanjčić