Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

ODRŽANA DEVETA MEĐUNARODNA BLAGIJADA U ZAGREBU

Objavljeno 26.02.2017. od Klaudija

“Zahvaljujući velikom broju sudionika, kojih je bilo više od 200, proslava devete tradicionalne međunarodne Blagijade bila je više nego uspješna. Stoga se zahvaljujem svim gostima, kao i članovima Društva, koji su na bilo koji način pomagali i doprinijeli svečanosti trenutka. Neka nitko ne zamjeri ni na čemu, jer nikada nije tako loše da se ne da popraviti niti tako dobro da ne bi moglo biti još bolje”, riječi su zahvale prof. Dubravka Furlana, predsjednika Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” iz Zagreba.

U subotu 4. lipnja 2016. Gljivarsko društvo “Kamilo Blagaić” organiziralo je u suradnji s Lovačkim društvom “Fazan” u Zagrebu, Gornja Kustošija, na adresi Kustošijanska ulica bb, na području “Stare streljane”, devetu po redu međunarodnu Blagijadu.

Poglede na prekrasne obronke Medvednice, uz ugodan i osvježavajući zrak, uljepšali su i prekrasni konji iz Udruge za promicanje socijalne osjetljivosti, zaštite i poboljšanja kvalitete života i popularizacija terapijskog i rekreativnog jahanja “Fala”, koji su slobodno projurili kraj svih na paše uz obližnje ograde. Bila je to prilika da se uhvate prekrasne fotografije, a naposljetku i uživa u ljepoti prirode.

Nakon jutarnjeg okupljanja na Staroj streljani, uz prisustvo članova Moto kluba “Laganica”,  gdje su se gosti prijavili i bili počašćeni uz aperitiv i doručak, dio njih je otišao od 9 do 11 sati u posjet Muzeju gljiva u Zagrebu, na Trg bana Josipa Jelačića 3, a ostali su po želji otišli na branje gljiva u okolne šume s lokalnim vodičima: na Medvednicu – Risnjak, u Jakovlje, Igrišće, Zaprešić, Gornju Bistru,  Kraljev Vrh i Rakov Potok. No, prije odlaska, uz simboličnu cijenu, podigli su tombole koje su organizirane za svakoga.

Nakon dugotrajne suradnje Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” s Osnovnom školom “Ivan Gundulić” u Zagrebu, u kojoj su u međuvremenu organizirane posjete učenika Izložbi gljiva u Studentskom centru i Muzeju gljiva na Noć muzeja, postavljena Izložba gljiva u toj Školi u sklopu Dana kruha i plodova jeseni, te zbog čega djeca idu na izlete s gljivarima, uključeni su u sve aktivnosti Društva i prikupljanje gljiva za Muzej, od gostiju se ove godine pridružila proslavi i ravnateljica Osnovne škole “Ivan Gundulić” iz Zagreba – mr. sc. Višnja Reljić, koja se oduševila prekrasnom prirodom,  pronađenim gljivama i društvom samih gljivara.

“Drago mi je da je na Blagijadu došla i ravnateljica. Tim više što su učenici iz Osnovne škole ‘Ivan Gundulić’, koji su ujedno i vjerni članovi Ekološko-gljivarske grupe, pronašli prošli tjedan u školskoj žardinjeri s biljkama rijetku vrstu gljive: žutu gnojištarku  – Leucoagaricus birnbaumii, koja će možda pronaći svoje mjesto u Edukativnom centru ‘Svijet gljiva’. Poznavanje gljiva je korisno u životu i bilo bi dobro kad bi svi osnovnoškolski i srednješkolski uzrasti što više učili o njima. A uz njih i o bilju i drveću, po mogućnosti uz što više izleta i odlazaka u prirodu”, rekao je Furlan.

Grupa gljivara pod vodstvom Dragutina Remenarića, obišla je nakon branja gljiva i Konjički klub Trajbar Team u Zaprešiću te Jelačićeve dvore, gdje je nastavila svoje oduševljenje zbog prekrasne prirode i konja.

Od 13 do 14 sati gljivari su okupili sve pronađene gljive, a stručnu determinaciju proveo je mr. Mladen Strižak. Ove godine pronađeno je oko 40-ak vrsta, od čega je neke uzeo osobno i prof. dr. Romano Božac, znanstvenik, agronom i najveći domaći autoritet u području gljivarstva, za Muzej gljiva.

Ovogodišnjoj međunarodnoj Blagijadi prisustvovalo je više od 200 gostiju iz deset društava: jedno iz Slovenije – Gobarsko društvo Sežana, te devet gljivarskih društava iz Hrvatske, kao što su “Smrčak” Čakovec, “Kneginja” Sisak, “Amanita” Sv. Ivan Zelina, “Karlovac” Karlovac, “Kraljevka” Glina, “Blagva” Zagreb, ZET Zagreb, Grljak Lič, Sesvete – Zagreb.

U lovačko-gljivarskom kotliću uživali su svi, a ručak su upotpunili pečeni odojak te šampinjoni na roštilju. Naravno, uz kolače vrijednih domaćica, članica Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”.

Podjela zahvalnica Društvima i pojedincima bila je u 15 sati. Iste su dobili predstavnik Grada Zagreba Danko Herman, predsjednik Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza Branko Bartolić, ravnateljica Osnovne škole “Ivan Gundulić” Višnja Reljić, suorganizator Lovačko društvo “Fazan” Šestine, Neda-Kiara Pagliarini za donaciju šampinjona “Fridrih” d.o.o., Duško Stanimirović za donaciju kave “Anamarija”, Planinarsko društvo “Vrapče”, Planinarsko društvo “Planinčice”, Mađarski izviđački odred Nikola Zrinski – OI “Zrinyi Miklos Cscs”, Zdravko Solarević iz Hrvatskog vojnog učilišta za orijentaciju u prirodu, “Forever” – Dubravka i Gordan Soboćanec, Tete čuvalice Martina i Anita, “Global” – studentske novine, IN Portal – središnji medij za informiranje osoba s invaliditetom.

Posebnu zahvalnicu dobio je najmlađi član – Borna, koji ima malo više od tri godine i koji uz svoje roditelje aktivno sudjeluje u šetnjama šumama i traži gljive. Ovaj puta braco mu nije došao radi učenja  i završnih ispita. Ali to ga nije spriječilo da uz majku ne istraži konje iz obližnje Udruge “Fala”, gdje su ga veselo dočekali predsjednica Tajana Špiček i ostali članovi, te mu pokazali štale gdje su se konji nakon cjelojutarnjeg trčanja i paše otišli odmoriti. Radosti s “konjićima” nije bilo kraja.

Na radost svih, ove godine je na poticaj predsjednika Furlana, dodijeljena i uručena Plaketa počasnog člana dugogodišnjem i najstarijem članu Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” Ladislavu Miklečiću – Laciju, zvijezdi ovogodišnje Blagijade, koji sa svojih blizu 89 godina neumorno s gljivarima već više od 30 godina obilazi šume, traži gljive i prenaša svoje bogato znanje mlađim naraštajima. Uz njega je Blagijadi prisustvovao i najstariji član Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza – 90-godišnji Josip Savnik, koji je otišao iz staračkog doma kako bi kao i svih prethodnih godina sudjelovao na gljivarskim događanjima.

Manifestaciju su upotpunili i izviđači Filip, Nika i Petra, koje je vodio  Zoltan Balaž Piri  – iz Mađarskog izviđačkog odreda “Zrinyi Miklos Cscs” u Osnovnoj školi “Ivan Gundulić” iz Zagreba, u suradnji sa Zdravkom Solarevićem iz Hrvatskog vojnog učilišta koji je učio orijentaciji u prirodi uz pomoć kompasa i GPS-a. Cilj aktivnosti od 15 do 18 sati bio je boravak djece u prirodi, njihov susret sa šumom, vježbanje postavljanja šatora i učenje o orijentaciji u prirodi. Voditelji izviđača izrazili su želju za daljnjom suradnjom s Blagaićima, tim više što i oni poznaju dosta vrsta gljiva.

Nakon ručka nastavljeno je druženje uz glazbu i ples te slobodne aktivnosti po izboru.

Bio je to još jedan dan u nizu kroz godinu koji se uz lijepo vrijeme mogao iskoristiti za šetnju, uživanje u gljivama, branje bilja za čaj – pogotovo kopriva i bazge, branje cvijeća, fotografiranje, a ponajviše za lijepe trenutke s obitelji i prijateljima ispunjene mirisima cvijeća i prekrasnim bojama prirode. Dan koji je dokazao da se svi naraštaji mogu slagati i provesti zajedničko vrijeme, od najmlađeg od tri godine do najstarijeg od 90 godina, od zdravih do bolesnih, od onih bez i s invaliditetom.

Tekst i fotografije: Klaudija Klanjčić