Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Ozalj: Prvi izlet novoosnovane Sekcije mladih

Objavljeno 23.03.2019. od Klaudija

Na tradicionalnom proljetnom izletu našeg Društva, ovaj puta u Ozalj 16. ožujka 2019. pod vodstvom Božice Vodeničar, sudjelovalo je između ostalih i deset učenika – trojica srednjoškolaca i sedmero osnovnoškolaca. Neki su na izletu uživali s roditeljima. Dvojica učenika su članovi našega Društva, a neki se pripremaju to postati. Stoga s pravom možemo reći da je ovo bio ujedno prvi izlet naše novoosnovane Sekcije mladih.

Pozivamo da nam se pridruži još mladih ljubitelja gljiva. Na ovom izletu naš član D. G. pronašao je dva neočekivana školska primjerka, jestive gljive jelenska krovnjača (Pluteus cervinus). Kako sada nema puno gljiva, a ožujke (Hygrophorus marzuolus) nismo našli, šetnju šumom iskoristili smo za mali tečaj orijentacije u prirodi, kao i upoznavanje drveća i bilja.

Mladi kažu da su uživali i u obilasku ozaljskog dvorca te etno parka. Bili su zadovoljni i hranom u Viki grillu, gdje su uživali u seoskom turizmu. Naime, Viki grill čuva tajnu staru 152 milijuna godina, još iz doba dinosaura – u njihovom dvorištu otkrivene su tako stare školjke zahvaljujući Hrvatskom geološkom institutu.

Važno je napomenuti da su na tom izletu sudjelovali u velikom broju i stariji članovi našeg Društva, koji su izvrsno prihvatili mlađe i s njima se zabavljali. Neki su rekli da jedva čekaju novu priliku.

Dubravko Furlan, voditelj novoosnovane Sekcije mladih

Fotografije: www.ozalj-tz.hr, http://seoski-turizam-viki.com/hr/,

https://www.flickr.com