Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

OZALJ Prvi ovogodišnji izlet 16. ožujka 2019.

Objavljeno 22.02.2019. od Klaudija

Gljivarsko društvo “Kamilo Blagaić” organizira prvi ovogodišnji izlet u Ozalj 16. ožujka, a vodičica će biti Božica Vodeničar, kontakt: 091/9449311.

Polazi se autobusom s parkirališta iza Cibone u 8,30 sati, a polazak iz Ozlja za Zagreb je predviđen u 15,30 ili 16 sati, ovisno o dogovoru s putnicima.

Cijena izleta je 70 kuna po osobi.

Plan izleta obuhvaća grupni posjet Dvorcu Ozalj i Etno parku Ozalj, udaljenom kilometar od Ozlja, zajedno s vodičem, što obuhvaća dodatnih 15 kuna po osobi.

Svaki izletnik hranu nosi sa sobom, no postoji mogućnost da se stane pokraj kakvog restorana.

Upisi i uplate su u tijeku kod voditeljice izleta Božice Vodeničar, a Godišnja skupština će također biti prilika za isto.

Kako je pojašnjeno na Wikipediji, srednjovjekovni grad Ozalj, smješten na klisuri iznad rijeke Kupe, pregrađen je u dvorac u 18. st.

– U grad se ulazi preko mosta koji je do 1821. bio je pomičan, a ispod kojega je stup sa strijelnicama za obranu gradskoga opkopa. Ulaznu kulu dao je podignuti 1599Juraj IV. Zrinski. Grad se spominje od 1244. kada je u kraljevim rukama, potom u posjedu Babonića, od 1398Frankopana, a od 1577. (nakon smrti Stjepana IV. Frankopana Ozaljskog, posljednjeg potomka ozaljskog ogranka svoje obitelji) u rukama Zrinskih. Zbog mnogih pregradnja očuvan je tek manji dio starijega kompleksa u kojem se ističu kula četverokutne osnove, vjerojatno stara obrambena kula, gotička kapela, te pravokutna palača Nikole Zrinskoga (nazvana žitnica) s gotičkim detaljima (nad vratima je natpis iz 1556.). U tome dijelu grada nađene su zidne slike i glagoljski natpisi. Mnogobrojne su dragocjenosti raznesene nakon smaknuća bana Petra Zrinskoga (1671.). Poslije Zrinskih ovaj prostrani objekt više puta je promijenio vlasnike. Već u ruševnom stanju dao ga je temeljito pregraditi R. Perlas (radove je vodio kapetan Verneda 1743.-1753.). U godinama 1766.-1872. grad je u posjedu Batthyánya; prvi od njih, Teodor, nadozidao je drugi kat sjevernoga krila i sagradio nov barokni trakt. Kasniji su mu vlasnici obitelji Thurn i Taxis, do 1928., kada ga je Družba „Braća hrvatskoga zmaja“ spasila od propadanja. U dvorcu je smješten Zavičajni muzej koji je osnovan 1971. godine. On danas raspolaže vrijednim izlošcima iz vremena Zrinskih i Frankopana, osobito vezanima za njihovu kulturnu djelatnost, koja je poznata pod nazivom „Ozaljski kulturni krug“, a čiji se književni izraz temeljio na jeziku ozaljskog kraja koji predstavlja osebujan spoj čakavštine, kajkavštine i štokavštine. U muzeju se, među ostalima, nalaze i zbirke hladnog i vatrenog oružja, artefakata pretpovijesnog razdoblja, crkveno-vjerskih izložaka, kao i djela poznate slikarice Slave Raškaj, rodom iz Ozlja – objavljeno je na Wikipediji.

Slikoviti Etno park Ozalj predstavlja kulturno-povijesni spomenik, a smješten je svega kilometar od centra Ozlja, u naselju Trg. Adresa istog je: Ulica akademika Milana Heraka 4, Ozalj.

– U muzeju na otvorenom predstavljena je tradicijska arhitektura i uporabni predmeti predindustrijske svakodnevice. U slobodnom prostoru pod stručnim vodstvom i nadzorom nalazi se zbirka koja se sastoji od stambenih i gospodarskih objekata, interijera niskih seljačkih sobica, kuhinja i spremišta s autentičnim inventarom. Krovovi kuća prekriveni su slamom od raži tzv. „škopom“ i karakteristične su gradnje od tesanih drvenih greda s tzv. „hrvaškim vuglima“ te svjedoče o sve rjeđim primjerima tradicijskog seoskog graditeljstva – objavljeno je na www.ozalj-tz.hr.

Fotografije: Wikipedija; www.ozalj-tz.hr