Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Plan događanja u Društvu kroz prosinac

Objavljeno 05.12.2018. od Klaudija
Nakon predavanja mr. sc. Mladena Strižaka 3. prosinca 2018. na temu “Gljive porodice Cantharellacea” u prostorijama Društva, podsjećamo da do zimskih praznika imamo još tri događanja.

Prvo je u subotu, 8. prosinca 2018., kada je organiziran izlet u Kupinečki Kraljevec, naseljeno mjesto u sastavu Grada Zagreba koje se nalazi u gradskoj četvrti Brezovica. Napominjemo da je prema popisu stanovništva iz 2001. godine naselje imalo 1718 stanovnika te 460 obiteljskih kućanstava, dok je prema popisu stanovništva 2011. godine imalo 1957 stanovnika.

Plan izleta:

9,00 polazak sa Savskog mosta (ZET autobus za Štrpet, linija 161)

9,30 okupljanje u restoranu “Tihi gaj” u Kupinečkom Kraljevcu

12,30 determinacija gljiva, mr. sc. Mladen Strižak, počasni
            predsjednik GDKB-a
13,30 ručak iz ruksaka ili u restoranu, prema željama i
           mogućnostima
– slijede slobodne aktivnosti po izboru – šetnja, gljivarenje, branje bilja za čaj kao što su npr. šipak, stolisnik, trputac i kopriva, branje cvijeća – npr. dinari, branje borovih grančica, žireva i ostalih šumskih plodova za ukrašavanje u vrijeme Adventa, fotografiranje.
14,50 ili kasnije u poslijepodnevnim satima, kako kome odgovara,
          povratak za Zagreb, s time da ZET-ovi autobusi redovito
          voze.

Podsjećamo da se uzme dovoljno vode, a hrana u ruksaku nije neophodna budući je u blizini restoran s nekoliko vrsta menija. Također, potrebno je uzeti toplu odjeću, nepropusne cipele ili gumene čizme, pribor za gljivarenje i branje bilja: papirnate vrećice ili škrnicle za odvajanje, košarice, nožiće, plastične rukavice – eventualno za koprive, obične vrećice, kutije za uzorke – kako bi kao i uvijek lijepe primjerke i neobične gljive odnijeli u Muzej gljiva ili u samo Društvo u ponedjeljak, 10. studenog, radi onih koji ne mogu na izlet radi zdravlja.

Drugo događanje je u ponedjeljak, 10. prosinca 2018., kada će determinatorica Vesna Dujlović, dipl. ing., održati predavanje u prostorijama Društva u 18 sati na temu “Najpoznatije otrovne gljive”.

Treće je u ponedjeljak, 17. prosinca 2018., kada će biti organiziran od 18 do 21 sat tradicionalni Božićni domjenak uz tombolu, druženje i degustaciju delicija od gljiva. Sitnice za tombolu još uvijek se mogu donijeti Ljerki Brajčić.

Nakon zimskih praznika, iduća godina započinje predavanjem 14. siječnja, kada će nas naš determinator – mentor Robert Unger, dipl. ing., ‘povesti’ na svoja gljivarska putovanja na Island.