Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Podsjetnik: Češki programeri prije dvije godine predstavili aplikaciju za raspoznavanje gljiva

Objavljeno 04.11.2019. od Klaudija

Podsjećamo na članak objavljen na Agroklubu.com 26.7.2017., https://www.agroklub.com/sumarstvo/u-gljive-sofisticirano-s-mobitelom/34535/

Češki programeri su nedavno javnosti predstavili aplikaciju za raspoznavanje gljiva, koja će pomoći u slučaju sumnje o kojoj gljivi je riječ i koju gljivu brati, a koju radije ostaviti u šumi.

Češki programeri su nedavno javnosti predstavili aplikaciju za raspoznavanje gljiva, koja će pomoći u slučaju sumnje o kojoj gljivi je riječ i koju gljivu brati, a koju radije ostaviti u šumi. Ideja za stvaranje aplikacije raspoznavanje gljiva je nastala prošle jeseni nakon saznanja da dosad ne postoji niti jedna takva.

Prednost aplikacije je da radi i u offline sustavu, tako da se aplikacija može koristiti i u dubokoj šumi. Za sada sadrži reprezentativni izbor 210 vrsta gljiva s detaljnim opisom i kvalitetnim slikama. Nadalje, tu je i sofisticirani ključ za određivanje vrsta gljiva po vidljivim znakovima. Namjenom programa je eksperimentalna funkcija za optičko prepoznavanje gljiva. Kada usmjerite kameru mobitela na gljivu, aplikacija koristeći neuronske mreže pomoću videa određuje o kojoj je gljivi riječ.

“Najveći problem je za sada nedostatak fotografija za prepoznavanje, koje aplikacija može koristiti. Do sada smo obradili značajne vrste gljiva. No nadamo se da će nama programerima korisnici slati fotografije gljiva. Time će aplikacija biti svakim danom bogatija. To bi trebalo pomoći da rezultati pri prepoznavanju gljiva budu oko 100%”, rekao je jedan od autora aplikacije Vojtěch Kučera iz studija Vocom. Aplikaciju možete skinuti na platformi Android na češkom i engleskom jeziku.

Foto: Pixabay/Arcaion