Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Poziv na 39. izložbu gljiva u Studentskom centru – više od 300 vrsta gljiva

Objavljeno 09.10.2017. od Klaudija

Gljivarsko društvo „Kamilo Blagaić“, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, organizira 39. tradicionalnu Izložbu gljiva, koju će postaviti prof. dr. sc. Romano Božac.

Izložba će trajati od 13. do 15. listopada 2017. godine, a održat će se tradicionalno u Studentskom centru u Zagrebu, Savska cesta 25. Bit će otvorena od 9 do 20 sati.
Otvorenje Izložbe bit će u petak, 13. listopada u 10 sati.
Izložba je prije svega edukativnog karaktera. Glavni cilj je spriječiti fatalna trovanja nepromišljeno ubranim gljivama. Građanstvo će na više od 300 izloženih  vrsta gljiva moći zorno upoznati smrtonosne, otrovne, nejestive, jestive, strogo zaštićene, ali i kulinarski najzanimljivije i delikatesne gljive. Izložba je također prilika da građani donesu netom ubrane gljive i da im dežurni determinatori odvoje jestive od opasnih vrsta. Osim toga Izložba je osobita prilika za postavljanje pitanja o otrovnosti i jestivosti gljiva, njihovim karakteristikama, kulinarskoj vrijednosti, zakonskoj regulativi branja. Na izložbi se mogu dobiti korisni savjeti o traženju samoniklih šumskih gljiva, kao i recepti za njihovo pripremanje. Na sva ta pitanja, građani odgovore mogu dobiti od stručnjaka Gljivarskog društva, njih čak šest determinatora – mentora i devet determinatora.
Nerijetko se događa da su ljudi nakon Izložbe gljiva zadobili želju za boravkom u prirodi, upoznavanjem gljiva i drugih plodova, da su promijenili stil života i počeli živjeti pozitivno i zdravije. U to ime pozivamo sve zainteresirane ljubitelje gljiva i prirode, planinare, malu djecu, da uživo vide muharu, koja im je poznata iz slikovnica i o kojoj pjevaju u vrtićima, učenike i studente koji o gljivama uče iz udžbenika da ih vide u stvarnosti. Pozivamo radne ljude da ih Izložba potakne na boravak u prirodi, gdje će obnoviti svoju snagu i napuniti baterije za radni tjedan. Pozivamo građane starije dobi, da potaknuti Izložbom, krenu u prirodu i povrate svoju vitalnost.
Svi zainteresirani građani mogu se priključiti našem Gljivarskom društvu „Kamilo Blagaić“, koje se svakog ponedjeljka okuplja u Tkalčićevoj ulici 33, od 18  do 19:30h. Ondje mogu prisustvovati determinacijama gljiva, donijeti svoje gljive na determinaciju kako bi isključili mogućnost trovanja, mogu slušati stručna predavanja te dobiti informacije o stručnim izletima Društva, koji su također edukativni i na kojima se gljive uče na terenu.
S radošću očekujemo Vaš dolazak!
Dubravko Furlan, mag. teol. – determinator,
predsjednik G.D. „Kamilo Blagaić“

Fotografije: Klaudija Klanjčić – 38. Izložba gljiva u Studentskom centru, 7.-9. listopada 2016.