Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Poziv na Diljsku gljivarijadu 13. listopada 2018.

Objavljeno 08.10.2018. od Klaudija

DILJSKA GLJIVARIJADA
Udruga Put i Udruga Tomo Perić – Buk organiziraju prvu DILJSKU GLJIVARIJADU 13. listopada 2018.g. u Buku, Požeško-slavonska županija, Slavonija. Partner gljivarijade je Udruga Gljivara Donji Miholjac. Na gljivarijadi će sudjelovati i prof. dr. sc. ROMANO BOŽAC. Pridružite se i vi ovom zanimljivom događaju, doživite ljepote slavonskih šumai uživajte u gljivarenju na gori Dilj uz ugodno druženje.

10:00 h okupljanje ispred vatrogasnog doma u Buku, potom odlazak na imanje „EKO KLAS“ (oko 800 metara udaljeno), gdje će biti poslužen doručak
11:00 h gljivarenje
Odlazak u šumu uz pratnju lokalnih vodiča igljivarenje
14:30 h povratak i okupljanje u seoskoj vili u Buku
15:00 h determinacija gljiva
16:00 h ručak – lovački kotlići te gljivarski kotlići
Druženje će se nastaviti uz zabavu –veselu slavonsku pjesmu te atraktivnu ponudu lokalnih domaćih proizvoda.

Cijena kotizacije: 40,00 kn/osobi (u kotizaciju je uključen doručak, te gljivarski kotlić ili lovački kotlić po želji). Molimo vas da potvrdite dolazak i uplatite kotizacije minimalno tjedan dana prije održavanja gljivijade. Račun: Udruga građana ,,Put, istina i život”, Ruševo 91, 34350 Čaglin, IBAN HR3723860021119018279, Podravska banka.
Smještaj: EKO KLAS Buk, mobitel: 095/5254065. Kontaktirajte nas za ostale opcije smještaja/produženog boravka: udruga.put.rusevo@gmail.com

LOKACIJA:
Podno Dilj gore na cesti Pleternica – Đakovo,u uvali rijeke Skočinovac smješteno je od davnina malo živopisno mjesto Buk, u istočnom dijelu Požeške kotiline u sastavu grada Pleternice. Buk je na šumskoj ”raskrsnici” u samoj blizini Pleternice, te nedaleko od Požege, Našica, Đakova te Slavonskog Broda. Gljivarijada u Buku će biti u ,,srcu” Dilj gore i slavonskih šuma te ce biti pristupačna sudionicima iz niza gradova s kojima je povezano novo asfaltiranom i odličnom cestom. U blizini Buka nalazi se iSovsko jezero, zaštićeno ,,Natura 2000” područje.

DILJ:
Dilj je gora u središnjoj Slavoniji sjeverno od Slavonskog Broda, odnosno istočnoj Hrvatskoj. Ona zatvara Brodsko posavlje sa sjeverne strane, te jugoistočni dio prostrane Požeške kotline. Dužine je oko 45 km. Njegova visina postepeno pada prema istoku prelazeći u nizinske ravnjake đakovačke uleknine. Dilj gora je građena gotovo samo od tercijarnih stijena. Brežuljci tercijarne građe vrlo su razgranati, proširuju se u gustu mrežu dolina, dolinica i jaruga, koje međusobno dijele pločasti hrpti.
Tipična prirodna slavonska šuma, koja se sastoji od mješane listopadne šume te na mjestima čiste hrastove šume.

MINI FOTO-GALERIJA GLJIVA

U Buku i okolnim selima se generacijama, tradicijski bavi prikupljanjem gljiva iz bogatih slavonskih šuma. U Ruševu, selu pokraj Buka je i registriran gljivar g. Emić, koji se među ostalim bavi i skupljanjem tartufa, vlasnik lokalnog eko-imanja. U nastavku je samo nekolicina slika raznih lokalnih gljiva bogate slavonske šume.